annonse
annonse

Test: Apple MacBook Pro 15”

Sylskarp laptop for proffer

Apples nyeste MacBook Pro er ikke for de med dårlig hjerte, for den er herlig og frustrerende på samme tid.

Lyd & Bilde mener

Fantastisk skjerm, høy ytelse og skuddsikker kvalitet. Touch bar er mer enn en gimmick og USB-C er fremtidens standardkontakt.
Høy pris, USB-C betyr flere adaptere, og du kan ikke legge til mer minne.

Sider: 1 2

Kynisk sett kan man hevde at alle nye datamaskiner bare er minimale oppgraderinger av den forrige modellen. Litt raskere, litt mer kapasitet, en ekstra tilkobling og hvis man er heldig, en litt bedre skjerm og bedre batteritid.

Tiden for revolusjonære endringer er kanskje forbi. Det tenkte jeg også da jeg så Apples nye MacBook Pro-modeller, med en så kalt touch bar der vi vanligvis finner funksjonstastene. Hvorfor ikke en pekeskjerm, a la et nettbrett og enkelte laptop-modeller?

Det er nemlig lenge siden Apple oppdaterte Pro-modellene, så det var lov å håpe på større endringer når generasjonskiftet endelig kom i høst. En høyoppløst pekeskjerm ville hvert fall stilnet skeptikerne.

De fikk enda mer å rynke på nesen over. Jeg også. For Apple fjernet minnekortleseren, alle USB 2-kontaktene, og det finnes heller ingen HDMI-utgang på den nye generasjonen MacBook Pro.

USB-C og hodetelefonutgang, er de enste tilkoblingene.
USB-C og hodetelefonutgang, er de enste tilkoblingene.

I stedet har vi fått en OLED touch bar, eller pekefelt, og små USB-C-kontakter.

Tilsynelatende de eneste endringene av betydning. Men etter testen av 15-tommers utgaven av MacBook Pro, har jeg fått et nytt syn på endringene. De er ikke bare negative.

Apple hittil beste laptop-tastatur, og den spesielle pekeflaten som er en OLED-skjerm.
Apple hittil beste laptop-tastatur, og den spesielle pekeflaten som er en OLED-skjerm.

Genialt eller gimmick?

Pekefeltet kan synes som en gimmick til å begynne med, men etter hvert som man man blir vant til å bruke den, liker man også hvor praktisk det er å bla i faner i nettleseren, legge til emotikon i meldinger, og mye mer.
Det virker kanskje pussig å velge pekefelt i stedet for pekeskjerm, men Apple sier at brukerne av Pro-modellene aldri har etterspurt skjerm. Det ene er at mye av programvaren proffene bruker, ikke er tilpasset pekeskjerm, men mus, tastatur og andre styreenheter. Som trackball, og ikke minst elektroniske tegnebrett.

Hardcore Photoshop, Illustrator, Motion eller Final Cut-brukere, trenger mer nøyaktige verktøy enn en finger på skjermen er. Men det hjelper med glasstripen på tastaturet, fordi den tilpasser seg programmet på skjermen, og kan konfigureres av brukeren selv.

Touch bar, eller pekeflaten, kan konfigureres og tilpasser seg programmet du bruker.
Touch bar, eller pekeflaten, kan konfigureres og tilpasser seg programmet du bruker.

Foreløpig er funksjonene best integrert med Apples egen programvare, som videoprogrammet for proffer, Final Cut Po X, men utviklere er allerede i gang med å lage touch bar funksjoner for tredjeparts programvare.

Stripen med et OLED-panel på undersiden, har har 2170 bildepunkter horisontalt, 60 vertikalt. I den høyre enden sitter den eneste knappen. en som har Apples touch id med fingeravtrykksleser. Den brukes akkurat som på en iPhone. Man åpner, godkjenner kjøp og logger inn med fingeravtrykket.

Innlogging og betaling med fingeravtrykk.
Innlogging og betaling med fingeravtrykk.

Tre utgaver

De nye modellene er 13,3-tommere, og en 15-tommer, som til dels kan konfigureres med mer minne, lagringsplass, raskere prosessor og grafikkprosessor. De deler samme nye aluminiumschassis, slankere og lettere enn noen gang. Alle har USB-C i stedet for den større USB 2.0-kontakten.
For de som er Mac-brukere allerede, betyr det at man må se etter passende overganger for å koble perifere ting som skrivere, harddisker og minnekortlesere til den nye generasjonen MacBook Pro.

USB-C er fremtidens USB-kontakt, her med Thunderbolt 3 som gir opp til 40 Gigabit per sekund.
USB-C er fremtidens USB-kontakt, her med Thunderbolt 3 som gir opp til 40 Gigabit per sekund.

Den enkleste utgaven har to USB-C-kontakter, men den samme sylskarpe og lyssterke 13-tommers skjermen og enklere prosessorarkitektur. Den mangler pekefeltet (touch bar), og starter på 16.000 kr. En godt valg for de som ikke trenger den kraftigste motoren til å dra de tyngste oppgavene.

Velger man 13-tommeren med pekefeltet, får man dobbelt så mange tilkoblingskontakter og langt raskere prosessor. For tre tusen ekstra. 15-tommeren starter på 25.000 kr, og inkluderer også muligheten for å velge en bedre grafikkprosessor. Det er disse som er de mer rendyrkede proffmaskinene. Som kjører Photoshop, 3D-rendering og 4K-video uten å hikke.

Mens 13-tommerne leveres med en skjerm på 2560 x 1600 punkter, og Intel Iris Graphics 540 eller 550 prosessor, kan 15-tommeren med 2880 x 1800 punkter, konfigureres med ATI Radeon 460 Pro. Med 4GB (GDD5) minne, mot et pristillegg.

Prosessorene på 13-tommerne, er enten Intels i5-tokjerners prosessor, fra 2.0 til 2,9 GHz, eller i7- firekjerners prosessorer på 2,6 og 2,7 GHz for 15-tommerne.

De kan også konfigureres med opp til 2 TB SSD-lagring.

På papiret ser ikke spesifikasjonene særlig imponerende ut, men testene våre viser noe annet.

Ytelse

Skjerm: 15,4-tommers LED-belyst med IPS-panel
Oppløsning: 2880 x 1800 bildepunkter - 220 ppi
Prosessor: 2,6 GHz firekjerners Intel Core i7 turbo Boost opptil 3,5 GHz
Minne: 16 GB 2133 MHz LPDDR3 minne
Lagring: 256 GB PCIe SSD
Grafikk: Radeon Pro 450 2GB GDDR5-minne— 4K via HDMI/USB3
Tilkoblinger: 4 z Thunderboldt 3/USB-C-porter, 3,5 mm hodetelefonutgang
Mål: 34,93 x 24,07 x 1,55 cm
Vekt: 1,83 kg
Batteri: 76 Wh litiumpolymer, opp til 10 timers batteritid

apple.com/no

Pris: 24990,-

Flere tester:

Panospace One

Bygg ideene dine

Den bruker- og innredningsvennlige 3D-printeren har kommet et par skritt nærmere.

5 Super gaming laptops

DE BESTE AV DE BESTE

HP Omen 17 ap002no

Svenneprøve fra HP

Alienware 17 R4

Bråker som et jetfly

Alienware forbedrer oppløsningen og viftene.

iMac Pro 27’’

Heftig Mac for viderekomne

Friday Lock

Lås opp med mobilen

annonse