annonse
annonse

Test: Rega P3-24 Colours

Fargerik klang

Grammofon en har for lengst fått sin renessanse, og den moderne utgaven er bedre enn noensinne. Sprek å se på er den også.

Lyd & Bilde mener

Rytmisk presisjon Innbydende klang Fjellstø bass Mye for pengene
Finnes ikke i gull metallic

Platespillere er i vinden som aldri før. En femdobling av salget siste år høres eventyrlig ut, men de fleste av disse er de enormt populære USB-spillerne som brukes til å lage MP3-filer av platesamlingen med. De mer ambisiøse søker bedre lyd fra LP-ene, og ser etter andre kvaliteter. En god platespiller behøver ikke å koste mer enn en USB-spiller gjør i dag, men de beste spillerne er enklere konstruksjoner hvor det grunnleggende er satt i fokus, nemlig lydkvalitet.

Engelske Rega har tradisjoner for å gjøre sakene så enkle som mulig. Uten overflødigheter som ikke forbedrer, men i verste fall reduserer lydkvaliteten. Derfor er alle Rega-platespillere fra den rimeligste P1 til 3000 kroner, laget med den samme oppskriften: En stiv plate med motor, tonearm og en død platetallerken montert på et oljefylt lager. Enkelt og greit. Det vesentlige som skiller Rega-spillerne, er kvaliteten på ingrediensene. Og de er viktige. Mekanisk presisjon og god demping er viktigere på platespillere enn mange andre komponenter i et anlegg.

Gourmetdeler
Regas nye P3-24 Colours er bygget over samme lest som alle deres spillere, men denne versjonen skiller seg fra den legendariske P3 ved at armen er oppgradert, motoren er byttet ut med enda bedre 24-polsmotor hentet fra de dyrere Rega P5 og P9-spillerne, og strømforsyningen er fjernet fra spilleren. I stedet leveres P3-24 Colours standard med en ekstern Rega TT PSU strømforsyning, med quartz-styrt elektronisk hastighetskontroll og knapp for bytte fra 33,3 til 45 omdreininger.

Denne strømforsyningen har maksimalt 0,05 prosents hastighetsavvik – i praksis ikke hørbart – og finnes som en oppgradering til den vanlige Rega P3-24 (i mattsort) og den dyrere P5, og koster 2500 kroner.

Ny tonearm
Rega er viden kjent for sine svært gode tonearmer, og de finnes derfor også på utallige platespillere fra andre produsenter. På denne spilleren heter armen RB301, og her er lagringen og kablingen i armrøret oppgradert sammenlignet med RB300-armen som har gjort P3-spilleren berømt. Armbasen er montert i et trepunkts-arrangement som gir bedre stabilitet, og antiskatingen (antigravitering) er magnetisk i stedet for fjærbelastet på RB301, akkurat som på den mer påkostede RB700-armen fra Rega.
Alt dette – unntatt strømforsyningen – er montert på en lett og stiv laminert plate som finnes i flere glansede farger. En filtmatte dekker glasstallerkenen, som drives av en presisjonsrem hektet på 24-polsmotoren.

Groovy
Mens de aller billigste platespillerne har begrenset med bass og dynamikk, har denne både timing, presisjon og åpenheten som skiller den kraftig fra billigspillernes klangkarakter. Rega-spillerens lydbilde er solid plantet med et overordentlig potent bassfundament. Som slett ikke står i forhold til spillerens spinkle utseende. Den har riktignok ikke samme flotte fokus og gjennomsiktighet i lydbildet som den dyrere Thorens TD 160HD, og heller ikke den samme presise rytmiske timingen til den dobbelt så dyre Linn Majik LP12. Men lydforskjellen er ikke så stor som prisforskjellen.

  • Remdrevet glasstallerken
  • Rega RB301 tonearm
  • Separat Rega TT PSU strømforsyning
Pris: 8995,-

Flere tester:

NAD C558

Skinnet bedrar

NAD viser konkurrentene ryggen med en spiller som har det lille ekstra.

Teac TN-350

Anvendelig ­allroundspiller

Rega Planar 1

Den beste ­budsjettspiller

Audio-Technica AT-LP60BT

Billig i alle ledd

Platespillere for nybegynnere

Platespillere for nybegynnere

Har man et brennende ønske om å starte en ­plate­samling, trenger man en spiller. ­Men hvilken?

Marantz ND8006

Digital brobygger

McIntosh MT-2

Kvalitet, helt enkelt

Gryphon Diablo 120

Djevelens lillebror

8 bærbare DAB-radioer

Radio på reisen

annonse