annonse
annonse

Test: Electrocompaniet i seks kanaler

En legende er gjenoppstått

Norges fremste varemerke innen hi-fi er tilbake for fullt. Med tung high-end flerkanalselektronikk som fyller rommet med lyden av musikalske drømmer. Og som tømmer lommeboka.

Klokka seks på kvelden kom Volker Hunger med Electrocompaniets nye dollarglis til vårt testrom, og hadde æren av å få historiens siste testrunde i Bærumsveien 134, før vi flyttet til nye lokaler på Billingstad.

Jeg og Audun hadde jobbet iherdig med testing av annet utstyr og var møkk lei jobb den dagen. Vi ville bare hjem. Men hengehodene ble fort forvandlet til smilefjes etter at anlegget var koblet opp og fullt operativt. Varmtglødende musikk strømmet ut av høyttalerne, vi fikk nesten sjelen til artisten rett i hjertet. En fyldig klang, et enormt rom av luft rundt ethvert instrument, og nærheten i stemmen til folksangerinna Ani DiFranco, så vel som rusten i stemmerøret til Mark Knopfler. Alt var på plass. Dette var ingen matematisk gjengivelse av bits og hertz, men snarere en musikalsk prestasjon av sjelden vare. Så var det heller ikke noe minus med en fjernkontroll som går på radiobølger, leser avspillerens telleverk og som kan fortelle hvor mye strøm forsterkerne trekke.

Med fokus på musikken
Komponentene i testen er laget først og fremst med tanke på musikkopplevelser. I multispilleren EMP-1 er lyden i høysetet, selv om den også er utstyrt med digital HDMI-utgang og høykvalitets bildeprosessering fra Faroudja. Electrocompaniet har derimot ikke tweaket eller justert noe på bildekretsene, så kvaliteten på bildet vil ikke være bedre enn med mange mellomklassespillere.

Men lyd er noe Electrocompaniet kan, og de har utstyrt samtlige produkter med fullbalanserte kretser. Dette gir et svært lavt støygulv og et renere musikksignal. Det gjelder å komme så nært innpå artisten som mulig, å få musikken intravenøst direkte inn i blodet, for å si det sånn.

Balanserte kretser krever XLR-kabler. I dette tilfellet 12 stykker. Det kan fort bli dyrt, men i denne prisklassen skulle det være mulig å forhandle seg til både kabler og fjernkontroll inkludert i handelen.

Høy pris setter krav
De fleste av oss vil være fornøyd gjennom et helt livsløp med en CD-/DVD-spiller til 15 000 kroner og en flerkanalsreceiver til 20 000. De beste av dem vil gi musikk- og filmopplevelser av høy klasse, med få, om noen åpenbare svakheter. Men har man først satt beina inn i high-end-verdenen, vil man aldri tilbake. Selv om man betaler masse for tilsynelatende små forbedringer, er dette forskjeller som jobber på et dypere følelsesmessig plan. Man tar seg tid til å virkelig synke ned i sofaen og nyte hver note. Musikalsk terapi som masserer sjelen. Super oppløsning og et dynamisk omfang som gjør at lydbildet vokser i størrelse, med en mer suggererende bass og mer luft i toppen enn med rimeligere utstyr. Dette er et krav vi setter, det holder ikke at lyden er bra. Den må være en ren drøm, skal det være verdt å betale 160 000 kroner for kun elektronikken. Med høyttalere ser vi fort på en pris av 300 000. Prisen på en splitter ny Audi A3 …

Spent på om utstyret innfrir forventningene, brokobles effektforsterkerne (se egen firkant). Det er ganske lett å høre forskjell på forsterkerne i normal og brokoblet modus. Det låter bedre brokoblet. Mot normalt. Electrocompaniet har nemlig gjort det skikkelig, med fullbalansert signal hele veien, og med stor nok strømforsyning til å med letthet takle en økning fra 120 til 400 watt! Selv når man spiller lavt får lyden mer dybde når man brokobler. Og det viser seg fort at disse produktene spiller Musikk med stor M. Siste plate av Norah Jones er ikke akkurat min greie. Litt kjedelig easy-listening visejazz, eller noe i den retning. Men elektronikken makter å bringe frem en nærhet i stemmen hennes, samtidig som kontrabassen er klart markert i anslagene mens kroppen er stor og deilig. Norah har en fylde nederst i stemmen som er en utfordring å få frem. Men Electrocompaniet bringer fylden frem med en sjelden nerve. Klangsignaturen er av typen varm, men uten å bli overfyldig og treig. Den er myk i svingene, akkurat som en amerikansk luksusbil, men ligger likevel klistret til veien og følger det musikalske signalet med superb presisjon.

Lytter med hjertet
Undertegnede opplever store problemer med å dissekere lydbildet og beskrive det systematisk, for jeg hører ikke diskant, bass og mellomtone. Bare musikk. Når utstyret er av denne kvaliteten, lytter man mer med hjertet enn ørene. Musikken prater til meg som den sjeldent pleier.

Ta for eksempel plata ”Sakte sanger” av Anne Lande og Per Husby. Spennende, men rolig visejazz, hvor noen av låtene tar utgangspunkt i tekster og melodier av Alf Prøysen. En velklingende plate, med mye dynamikk og med et hav av detaljer. Et virkelig godt anlegg markerer pianoet mykt, men samtidig attakkert. Og det skjer her. Kontrabassen låter også stor og fyldig, uten å bli bøs. Det er virkelighetsnært og til de grader forførende.

Perspektivet er bredt. Klangen fra studioet brer seg svevende ut i rommet, godt utover høyttalernes fysiske plassering. Og dypbassen er bunnsolid. Foruten å gjøre pianoets og kontrabassens dypeste oktaver hørbare, sørger dypbassen for at lydbildet males på en svart bakgrunn og tegner kontrastene i musikken klart som dagen. To pianoanslag er aldri like, og det legger man tydelig merke til med produktene fra Electrocompaniet. Dynamikken i musikken skildres med ekstrem presisjon.

  • Støtter DVD, CD, SA-CD
  • Balansert XLR
  • Automatisk brokobling
  • Fjernkontroll med RF-signal
  • 5 x 120 W (ev. 2 x 400 W)
  • Software oppgraderbar med USB
Pris: 160293,-

Flere tester:

Teac TN-350

Anvendelig ­allroundspiller

Spilleren fra Teac lyder omtrent som den ser ut, og er et godt valg både estetisk og lydmessig.

NAD C558

Skinnet bedrar

Rega Planar 1

Den beste ­budsjettspiller

Audio-Technica AT-LP60BT

Billig i alle ledd

Platespillere for nybegynnere

Platespillere for nybegynnere

Har man et brennende ønske om å starte en ­plate­samling, trenger man en spiller. ­Men hvilken?

Marantz ND8006

Digital brobygger

McIntosh MT-2

Kvalitet, helt enkelt

Gryphon Diablo 120

Djevelens lillebror

8 bærbare DAB-radioer

Radio på reisen

annonse