Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

: Det smarte hjemmet

Velkommen til ditt nye, smarte hjem

Hjemmet ditt kan bli smartere enn du tror.

Skrevet av / 06.02.16 - 12:00
Det smarte hjemmet
Peter Gotschalk

Det behøver ikke være komplisert eller koste en formue å få et smart hjem. En lang rekke produkter som vi alle kjenner, kommer nå i smarte versjoner, som kobler dem til hjemmenettverket og gir deg adgang til å styre dem via internett, uansett hvor du er.
De smarte produktene har til felles at de gjør hverdagen din enklere og mer bekvem. Skal du skru ned varmen? Trenger plantene vann? Har du husket å slukke lyset? Har det vært noen i huset mens du ikke var hjemme? Alle disse spørsmålene og mange flere kan du nå få svar på, og det krever ikke de store investeringene. Bare du har en smartmobil og de riktige internettkoblede dingsene, er du godt i gang.

 

Noen produkter kan kreve spesiell montering (alarmsystemer, dørlås, oppvarming/aircondition), mens vi her har vi valgt å se på et utvalg av de produktene som du kan kjøpe, koble til strøm, og bruke med det samme for å gjøre hjemmet ditt litt smartere. Og vi har selvfølgelig også testet dem, slik at du kan få en forhåndsvurdering av om produktet er hot eller not.

 

Listen er på ingen måte utfyllende, og vi kommer tilbake til tingenes internett og det smarte hjem i mange kommende utgaver av Lyd & Bilde.

 

 

Withings Auro Smart Sleep System

(Foto: Produsenten)
(Foto: Produsenten)

iOS / Android

Pris: kr. 2.590 kr

Web: withings.com

 

Lys og lyd påvirker søvnen din, og med et relativt komplisert produkt vil franske Withings ikke bare overvåke hvor godt du sover, men også hjelpe deg med å sovne og ikke minst våkne, på den måten som er sunnest.

 

Auro Smart Sleep System består i virkeligheten av to produkter som kjøpes samlet i en pakke: Aura Connected Alarm Clock og Aura Smart Sleep Sensor. Klokkeradioen ligner toppen av et periskop, men den store røråpningen brukes til å spre enten varmt eller kjølig lys fra en sterk LED-lyskilde, mens høyttaleren i bunnen både kan spille internettradio, dine spillelister fra Spotify (via Spotify Connect) og en rekke forprogrammerte lydspor, noe vi kommer tilbake til. Søvnsensoren, som ligner litt på et avlangt putetrekk, skubbes inn under madrassen, og holder så nøye styr på søvnsyklusen din samt forholdene på soverommet.

 

Hele herligheten styres fra en app på smartmobilen din.

 

Aura Connected Alarm Clock

Utover muligheten til å spille yndlingsmusikken din via Spotify eller lytte til din favorittradiostasjon kommer klokkeradioen som nevnt forprogrammert med en rekke lydspor som er spesielt designet til å få deg til å sovne. Du kan velge mellom bølgebrus (Moonlight Waves), spirituell nynning (Siren’s Whisper), mediterende pianospill (Celestial Piano) og mer i samme dur! Samtidig med at musikken spiller, lyser klokkeradioen opp rommet med en varm, rødlig belysning, som ifølge Withings er spesielt beregnet til å utløse søvnhormoner. Og noe må det være i det, for det virker faktisk. Vi har selvfølgelig prøvd Aura Smart Sleep System i virkeligheten, og jeg har aldri sovnet så fort.

 

Du kan stille inn klokkeradioen til å vekke deg om morgenen. Du setter alarmen i Withings-appen, og når det valgte tidspunktet nærmer seg neste morgen, kommer søvnsensoren inn i bildet. Akkurat som om du bruker et aktivitetsarmbånd som Jawbone UP24 til å vekke deg om morgenen, holder sensoren under madrassen øye med søvnrytmen din slik at vekkeprogrammet blir iverksatt på det helt riktige tidspunktet, når du befinner deg i en av dine lettere søvnfaser. Naturligvis for å gjøre deg så frisk og uthvilt som mulig.

 

De fleste av klokkeradioens overflater er berøringsfølsomme; du kan for eksempel justere lysstyrken eller skru opp og ned lyden ved å stryke med hånden langs siden på enheten. Med hånden på toppen av «periskopet» kan du blant annet starte søvnprogrammet eller slå av en alarm.

 

Aura Smart Sleep Sensor

Ved siden av å hjelpe klokkeradioen med å vekke deg på akkurat riktig tidspunkt holder Auro Smart Sleep Sensor, fra sin plassering under madrassen, også øye med hjerterytmen din, temperaturen, hvor mye lys det har vært i rommet, og hvor høyt lydnivået har vært i løpet av natten. Oversikten får du i appen.

 

Vær klar over at man kan kjøpe en ekstra søvnsensor til systemet, for det smarte Sleep System kan holde styr på opptil to personer som sover ved siden av hverandre.

 

Vurdering

Det er ingen tvil om at ordet «smart» hører hjemme i produktnavnet Auro Smart Sleep System. Det er virkelig mye informasjon å hente om søvnsyklusen din i appen, og kombinasjonen av riktig belysning og lydkulisse vil kunne hjelpe de fleste med både å sovne raskere og komme friskere og mer opplagt ut av sengen om morgenen. Det er kanskje ikke så brukervennlig som vi kunne ønske oss å betjene de mange funksjonene. Det er for eksempel langt fra alltid at de berøringsfølsomme overflatene på klokkeradioen gjøre de riktige tingene, så vi måtte ofte ty til mobilen for å gjøre de ønskede innstillingene eller endringene via appen.

 

Karakter (1–6): 4

 

 

 

 

Withings Home

(Foto: Produsenten)
(Foto: Produsenten)

iOS / Android

 

Pris: 1.749 kr

Web: withings.com

 

 

Et HD-kamera kombinert med mikrofon og en sensor som måler luftkvalitet, skal sørge for at hjemmet ditt er sikkert. Eller fungere som babyalarm. Withings Home kobles til hjemmenettverket via Wifi eller Ethernet, og i en app på mobilen kan du live-strømme fra kameraet (som er på 5 Mp og ifølge Withings tar opp video i 1080p full HD-kvalitet), zoome inn opptil 12x på objekter i bildet, og i tillegg kan kameraet også se i mørket. Det kan du gjøre uansett hvor du måtte befinne deg i verden. Kameraet tar også opp lyd, og støtter til og med 2-veis lyd, slik at du via appen på mobilen faktisk kan føre en samtale med personer som befinner seg i samme rom som kameraet.

 

Har du slått av appen, mottar du meldinger hvis kameraet registrerer en bevegelse eller lyd. Så er det bare å gripe mobilen og se på kameraets live-strøm for å finne ut hva som foregår.

 

Og selvfølgelig er det tenkt på sikkerheten. I hvert fall så langt at du kan vri kameraets runde etui, som er fremstilt av ekte eik, så det dekker kameralinsen. Da er du garantert trygg for at noen ser deg hvis du akkurat har badet og springer rundt uten en tråd. Du kan også sikre appen på mobilen med et kodeord – eller Touch ID på iPhone – så de langfingrede som låner ditt kjæreste eie ikke kan spionere på hjemmet ditt fra din egen telefon mens du ser en annen vei!

 

Men når kameraet filmer hele tiden – også når du ikke ser på live-strømmen via appen – hva skjer med alle opptakene? Jo, Withings tilbyr såkalt Cloud Video Recording, som lagrer opptil 30 dagers uavbrutte opptak i skyen. Hva er så den lille bakdelen? Det krever et abonnement, og koster omkring 150 kroner i måneden.

 

Har du ikke lyst til å betale penger for å få videopptakene lagret i Withings’ cloud-tjeneste, må du nøye deg med stillbilder som appen setter sammen til en animert time-lapse, som maksimalt går 48 timer tilbake i tid. Begivenheter som lyder og bevegelser fra de siste par timene kan ses i en tidslinje i appen.

 

Vurdering

Withings Home er lett å komme i gang med, og enda lettere å bruke. Men det er litt dumt at kameraet ikke kan lagre egne videoopptak andre stender enn i skyen – mot betaling vel og merke. Spesielt fordi den oversikten du får via appens tidslinje eller den animerte time-lapsen fra de siste 48 timene ikke er den mest detaljerte.

 

Karakter (1–6): 4

https://www.youtube.com/watch?v=qUydD9ycSWQ

 

 

 

Netatmo Weather Station

(Foto: Produsenten)
(Foto: Produsenten)

iOS / Android / Windows

 

Pris 1.390 kr

Web: netatmo.com

 

Med dette startsettet fra Netatmo kan du ikke bare holde styr på temperaturen både utendørs og innendørs, men du kan også få all informasjon om luftfuktighet, lufttrykk, og til og med støynivå fra omgivelsene. Det hele presenteres lett og elegant i Netatmos app på smartmobilen, og du får tilgang til opplysningene samme hvor du befinner deg. Er det noe deiligere enn å være på solferie i Syden og kunne se på mobilen at det for øyeblikket er fem minusgrader på terrassen hjemme? Weather Station består av to separate enheter – en høy og en lav. Den høye stiller du innendørs og kobler til vanlig strøm, mens den lille enheten plasseres utenfor (helst et sted hvor den ikke blir for våt), og får strøm fra batterier.

 

Det hele virker upåklagelig. Appen blir oppdatert forløpende, og hvis du vil vite hva temperaturen er akkurat her og nå, trykker du bare lett på toppen av innendørsenheten, som så lyser grønt et kort øyeblikk. Deretter er appen din oppdatert med de nyeste dataene. Holder du smartmobilen horisontalt, viser appen en graf over temperatur, luftfuktighet, etc. over tid.

 

En regnmåler og en vindmåler kan fås som ekstrautstyr til Netatmo Weather Station for henholdsvis 699 kr og 1.000 kr.

 

Vurdering

Det er en klar fordel at Weather Station støtter alle tre mobile operativsystemer, noe Windows-brukere ikke er bortskjemte med. Det største minuset er at det ikke er så mye mer man kan gjøre med produktet enn å sjekke hvordan været er.

 

Karakter (1–6): 4

https://www.youtube.com/watch?v=ACNF-J85ouU

 

 

Eve Room + Eve Weather

(Foto: Produsenten)
(Foto: Produsenten)

iOS

Pris: 1.198 kr

Web: elgato.com

 

 

Det er ikke at de smarte sensorene fra tyske Elgato, Eve Room og Eve Weather kan måle temperatur, luftfuktighet og lignende som gjør dem spesielle. Heller ikke at man kan lese temperaturen via Eve-appen på iPhone. Nei, det er at man kan spørre Siri om hva temperaturen er på terrassen eller i stuen, og så svarer hun med informasjon hun henter direkte fra de to Eve-enhetene. Eve Room og Eve Weather støtter nemlig Apples HomeKit-teknologi, noe som altså blant annet innebærer automatisk Siri-integrasjon, men også iCloud-integrasjon slik at andre brukere kan få tilgang til informasjon via sin Apple ID, hvis du gir dem lov. I tillegg kan produktene enkelt integreres med andre enheter som støtter HomeKit.

 

Begge enhetene kjører på alminnelige AA-batterier, og bruker veldig lite strøm, siden forbindelsen til iPhone foregår via Bluetooth LE. Det betyr til gjengjeld at du ikke får adgang til opplysningene fra Eve-enhetene, med mindre du rent faktisk er hjemme. Elgato har informert oss om at Eve Room og Eve Weather bør kunne kobles til et Apple TV av nyere dato (3. generasjon eller høyere), slik at du på denne måten kan få adgang til dine værdata hvis bare iPhone og Apple TV er logget inn på iCloud med samme Apple ID. Men det fikk vi aldri til å virke. Og søker man litt på Internett, ser det ut til at vi ikke er de eneste som har måttet gi opp denne løsningen.

 

Vurdering

Det mest spennende ved Eve Room og Eve Weather, som for øvrig også kan kjøres separat for henholdsvis 749 kr og 449 kr, er ikke deres egentlige funksjon. Når alt kommer til alt, er de bare smarte termometre som virker en hel del billigere enn de er, og de kan ikke noe annet enn å gi deg opplysninger om vær- og miljøforhold i dine omgivelser. Adgang via Apple TV virker ikke – eller er i hvert fall meget vanskelig å få til å fungere – og Eve-appen i seg selv er ikke noe å skryte av.

 

Men HomeKit betyr komplett integrasjon med iOS – noe Siris direkte adgang til opplysninger fra sensorene er et eksempel på – og denne teknologien vil på sikt kunne la deg designe ditt smarte hjem med et vell av forskjellige typer produkter som vil kunne arbeide sammen, fordi HomeKit langt på vei står for koordinasjonen.

 

Så … poeng til Eve-enhetene for å være basert på HomeKit. Og ikke for så mye annet.

 

Karakter (1–6): 3

https://www.youtube.com/watch?v=Y8zMwAITplw&list=PLOU_rtBb3YGYMXxHTX-X4bSVHULHb1zFA&index=2

 

 

 

Parrot Flower Power

(Foto: Produsenten)
(Foto: Produsenten)

iOS / Android

 

Pris: 449 kr

Web: parrot.com

 

 

Seriøst? En kunstig gren i plast som kan holde øye med blomstene dine? Ja, det er alvor, og Parrot Flower Power har faktisk vunnet mange priser – blant annet CES 2013 Hot Stuff Award og The Best og CES 2013 Popular Science’s Products of The Future.

 

Og siden vi nesten er like flinke til å ta livet av stueplantene våre som vi er til å skrive om teknologi, måtte selvfølgelig også Flower Power prøves. Det hører tross alt mer til i et smart hjem enn vind, vær og overvåking.

 

Power Flower Power plasseres i jorden ved siden av den utvalgte blomsten eller planten, og etter en periode på 24 timer, som sensoren bruker på analysere sine omgivelser, kan den holde øye med plantens velbefinnende – det vil si om den trenger vann, gjødning, mer eller mindre lys, eller en temperaturforandring. Det hele styres fra en gratis app til smartmobilen, hvor du også vil motta advarsler hvis planten trenger det ene eller det andre.

 

Før du går i gang, er Flower Power imidlertid nødt til å vite hva slags plante den skal passe på, men som hjelp til å finne den rette planten, kommer appen med et innebygget bibliotek med bilder av og informasjon om mer enn 7.000 forskjellige planter.

 

Flower Power kjører på et alminnelig AA-batteri (og lover å kunne holde i mer enn et halvt år), og er også vanntett slik at den kan brukes utendørs.

 

Vurdering

Parrot Flower Power fungerer helt etter hensikten, og for deg som ikke har grønne fingre, kan den faktisk være til god hjelp og holde liv i plantene dine lenge etter de normalt ville vært visnet. Eller rettere sagt … i planten din. For en Flower Power kan kun holde høye med én plante, og det er produktets svakhet. Man må likevel ta noen hundre kroner opp av lommen for å investere i en Flower Power, så det kan bli en dyr affære hvis man har mange planter, og vil ha hjelp til å overvåke flere av dem samtidig.

 

Karakter (1–6): 5

 

 

 

Philips Hue – White and color ambiance

(Foto: Produsenten)
(Foto: Produsenten)

iOS / Android

Pris: 1.490 kr

Web: philips.no

 

SPESIELT ANBEFALT

Denne startpakken inneholder tre LED-pærer som hver kan lyse i 16 millioner forskjellige farger, samt en bro-enhet som du kobler til routeren. Broen kobler pærene til nettverket slik at du kan styre dem enkeltvis eller samlet fra mobilen via Philips egen Hue-app. Broen kan håndtere opp til 50 pærer, og den kommuniserer med dem via den såkalte ZigBee-teknologien.

 

Det er med Philips Hue litt som det er med teater. Det er kanskje spennende og underholdende, men det er også ramme alvor, for med bare dette startsettet kan du gjøre litt av hvert. I Hue-appen kan du først og fremst velge blant et stort antall i forveien definerte «scener», som justerer alle pærene til i fellesskap å skape en bestemt belysning med unik kulør og fargetemperatur. For eksempel lyser de tre pærene i forskjellig varme, oransje toner med scenen Sunset, mens scenen Deep sea blander en rød og dypblå kulør. Det finnes også scener som skal skape en bestemt sinnsstemning. Som Concentrate, som gjør lyst helt hvitt og skrur lysstyrken opp til maks! Eller Relax, en dempet belysning som minner om skjæret fra et stearinlys. Med en annen funksjon, Alarms & Timer, kan du sette lyset til å slå seg på og slukke på bestemte tidspunkter, og Hue-appen kan også settes opp slik at lyset automatisk slukkes når du forlater hjemmenettverket, og tenner igjen når du kommer tilbake.

 

For øvrig støtter Philips Hue Apples HomeKit-teknologi, noe som blant annet innebærer integrasjon med den stemmestyrte assistenten på iPhone og iPad, Siri. Med andre ord kan du bare be Siri om å tenne, dempe eller slukke lyset – eller om å aktivere en stemt «Scene» – og vips, så går ditt ønske i oppfyllelse.

 

Du kan også få tilgang til dine Hue-pærer via Internett når du ikke er hjemme. Du oppretter kun et brukernavn og et passord på den aktuelle siden på hjemmesiden, og så kan du for eksempel slukke lyset hjemme, hvis du skulle ha glemt det.

 

Philips tillater også tredjeparts-leverandører å lage apper til Hue, så det finnes et hav av muligheter som vi ikke har plass til å nevne her. Men blant annet finnes det apper som lytter til musikken din, og bruker Hue-pærene til å skape disko-stemning, og Hue kan også fungere sammen med tjenesten IFTTT (If This Then That), slik at du for eksempel kan koble Hue sammen med en vær-app, med ordre om at lyset skal tennes eller skrus opp hvis det begynner å regne utenfor. Eller for den saks skyld at alle pærene skal blinke hvis noen nevner deg på Facebook!

 

Sist, men ikke minst bør vi nevne at hvis du har et Philips TV med Ambilight, kan det kobles sammen med Hue slik at hele belysningen styres av TV-en. Også Logitech Harmony Elite, som vi testet i Lyd & Bilde nr. 1 2016, jobber perfekt sammen med Philips Hue.

 

Vurdering

Philips Hue har vært på markedet ganske lenge, og det kan merkes. Det finnes et hav av tredjeparts apper og produkter som arbeider sammen med systemet, og utover startpakken har Philips mange supplerende produkter i hyllene. Det er dessuten lett som en plett å komme i gang med systemet, og når man først har fått satt det opp hjemme, lurer man på hvordan man noensinne har kunnet leve uten.

 

Karakter (1–6): 6

https://www.youtube.com/watch?v=7TOsFqqJgj4

 

 

Disse kan du også kjøpe

Det finnes flere smart home-enheter på markedet, enn vi har fått plass til her. Også fra flere av produsentene som opptrer i artikkelen. Her er en kort oversikt over de mest interessante:

 

D-Link Smart Home HD Starter Kit DCH-100KT

Startsett bestående av overvåkningskamera, bevegelsessensor og smart stikkontakt.

Pris: 1.590 kr

Web: dlink.com

 

iON The Home

Overvåkningskamera, som strømmer live til smartmobilen. Støtter 2-veis lyd.

Pris: 1.499 kr

Web: ionthehome.com/

 

Osram LIGHTIFY Starter Kit

LED-pære og gateway som passer i stikkontakten. Pæren kan lyse i 16 millioner forskjellige farger, og styres via en app på mobilen.

Pris: 998 kr

Web: osram.dk

 

Smarter iKettle

Vannkoker som du kan styre via en app på smartmobilen. Du kan selv velge temperatur, og for eksempel få beskjed på mobilen når vannet koker. Vannkokeren kan også tidsinnstilles.

Pris: 1.090 kr

Web: smarter.am

 

Withings Scales

Smart badevekt, som både måler vekten, fettprosenten og hjerterytmen din.

Pris: 891 kr

Web: withings.com

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Strømstasjonen du ikke visste du trenger

Nye Nespresso er en dyr fornøyelse

Ding dong! Er det noen hjemme?

Sett fyr på vinterlyset

Pent fra Panasonic

Lag mat som på restaurant

Rengjøring med rene hender

Lei av vinteren? Skaff en batteridreven snøfreser

Slapp av. Hjemmet ditt er sikkert!

Ikke bra nok, Dyson

Hører støvsugere og skurebøtter fortiden til?

La et lys gå opp for tennene dine

Scroll to Top