annonse
annonse

Test: Piega Twen

Det beste av to verdener

Med røde øyne og et bankende hjerte flommet euforien gjennom sjelen. Endelig en høyttaler som kombinerer hjertets lyst med fornuftens krav.

Lyd & Bilde mener

Fantastisk åpent lydbilde Superluftig klang Lynrask dynamikk Varm og fyldig bass Plasseringsvennlig Høy konstruksjonskvalitet
Ingen dypbass

Kompromissene blir ofte mange når man skal skape en høyttaler som både ser bra ut og spiller godt. Og som kan plasseres inntil veggen i en vanlig stue. Smale designhøyttalere klarer ofte å tilfredsstille de estetiske kravene designbevisste nordmenn – og kvinner – har, men de spiller sjelden like godt som de ser ut. Takk og lov finnes det unntak og, enda bedre, som ikke koster flere månedslønner og som er egnet til det meste av musikk.  Man blir ofte nødt til å velge. Skal husfreden bevares kan ikke høyttalerne dominere stuen. Mange faller derfor flatt for et par mikroskopiske Bose-høyttalere, andre for slanke rør i plast eller aluminium. Felles for disse typene høyttalere, er beskjeden bassdynamikk, begrenset lydtrykk og moderat interessant lydkvalitet.

Velger man å ignorere husfreden, er det langt enklere å finne høyttalere som kan tilfredsstille høye krav til lydkvalitet. Problemet oppstår når man forsøker å forene skjønnhet i en kompakt design, med skikkelig nok teknikk og elementer til at lydkvaliteten blir interessant.

Derfor vil mange fire på kravene og heller velge høyttalere som for eksempel en B&W 703, som er større og har mer fylde i bassen. En høyttaler som tar mer plass i rommet, men som prismessig og klangmessig er blant de beste vi har hørt i prisklassen. B&Ws eget alternativ er den slankere XT4, som er en langt mer møbleringsvennlig og lekker designhøyttaler i samme klasse som Piega Twen. Klangmessig når den ikke opp til den større 703, men hva om man kan kombinere det beste av begge verdener? Slank, møbleringsvennlig design med klangkvalitetene til en stor høyttaler?

Hos sveitsiske Piega har de i en årrekke produsert ulike høyttalere, utelukkende i aluminium. Fordelene er mange. Ulempene få. Man kan for eksempel beholde en høyttalers volum, selv om de ytre målene krymper sammenlignet med en høyttaler i trekabinett. Piegas aluminiumskabinetter er tre til fem mm tykke, mens en konvensjonell høyttalers trefiberplater er 19 mm tykke eller mer. Et aluminiumskabinett er dessuten stivere, og dempet riktig, er det også færre kabinettresonanser som kan farge lyden. Den største ulempen med aluminiumskabinetter av den kvaliteten Piega bruker, er den økte kostnaden sammenlignet med en vanlig høyttaler.

Lydkvalitet
Derfor er det viktig at lydkvaliteten henger på greip i forhold til prisen. Den gulvstående Twen er en 101 cm høy og slank aluminiumshøyttaler i titangrått. Laget for å feire Piegas 20-års jubileum. Høyttalerne har et trekantformet kabinett i et helt stykke ekstrudert aluminium, helt uten skjøter. De er dempet med Idikell dempematter som er limt på innsiden, og høyttalerne står på en integrert fot i aluminium.

Med en dybde på kun 12 cm er de enkle å plassere i rommet. De kan faktisk stå bare noen centimeter fra bakveggen, og likevel spille som en kule. To 10 cm- basselementer sitter i et bassrefleksladet kabinett, med porten forovervendt. Over disse sitter Piegas egen bånddiskant, som rekker helt til 50 000 Hz. Med bassporten rekker Twen ned til cirka 45 Hz i bassen. Nok til å skape et realistisk inntrykk av skalaen til den laveste oktaven på et klaver, og få en kontrabass til å beholde sin runde kropp i bassen.

  • Toveis aluminiumskabinett
  • 2 x 100 mm MDS-basselementer
  • LDR bånddiskant
  • 45–50 000 Hz frekvensområde
Pris: 24990,-

Flere tester:

9 rimelige lydplanker

Best lyd i TV-stua

En lydplanke er den desidert enkleste lydmessige oppgraderingen du kan gjøre til TV-en din. Men hvor bra lyd får man under seks tusen kroner?

Tangent X6BT Phono

Lett samlivspartner

JBL Bar 3.1

Kraftpluggen

Sony HT-XF9000

Ekstra dimensjon i høyden

Philips Fidelio B1/12

Bedre på TV enn musikk

Yamaha YAS-207

Overraskende stor lyd

Yamaha var først på markedet med aktive lydplanker. Dette er deres første med DTS Virtual:X surroundlyd.

Panasonic SC-HTB250

Liten – og halvhjertet

Creative Sound BlasterX Katana

For spillentusiaster

Samsung HW-N660

Perfekt balanse

LG SJ8

La lyden strømme

annonse