Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

test: Canon PowerShot G1 X Mark III

Seriøs reisekompakt

Det lille Canon-kameraet har egenskaper man ikke forbinder med kompaktkameraer.

Skrevet av / 08.02.18 - 09:11
Canon PowerShot G1 X Mark III
Lasse Svendsen

Mens minste kompaktkameraene er i ferd med å feies av banen av mobiltelefonene, holder én kameratype stand i markedet. Premium-kompakten. Eller kompaktkameraet med stor bildebrikke og kostbar optikk.

Tenk Sony, Panasonic, Ricoh – og Canon. For eksempel Canons G-serie. En kameratype som var blant de første proffkompaktene. Små kameraer med store bildebrikker, og ditto bildekvalitet. Hvert fall sammenlignet med et lite Canon IXUS.

De var et godt alternativ til speilreflekskameraet, og med lav vekt og kompakte mål, var de et utmerket reisefølge.

Det er definitivt tilfelle for Canon Powershot G1 X Mark III. Et kamera som er mindre enn det ser ut til, men inneholder den samme type 24 megapiksler bildebrikken, som vi har testet før i Canons speilreflekskameraer.

Hvilket betyr upåklagelig bildekvalitet, pakket inn i et høyst reisevennlig kamera.

Med innebygget OLED-søker, vippbar pekeskjerm, blitssko og 3 x zoom, har det ingen direkte konkurrenter. For i motsetning til 1-tommers bildebrikken i Sony RX100V og Panasonic Lumix TZ100, har Canon-kameraet en mye større brikke i APS-C-format.

Brukervennlighet

Fordelen med størrelsen på Canons CMOS-bildebrikke, er større flate som fanger lys. Altså potensielt litt bedre bildekvalitet, for eksempel på bilder i lite lys.

Selv om kameraet er lite, passer det bedre i jakke- enn bukselommen. Det er god plass til knapper og ratt, og kameraet ligger veldig godt i hånden. Mye takket være gummierte grep og en søker som stikker ut på baksiden.

Et innstillingshjul på forsiden, og en programmerbar ring rundt 24-72mm zoomen, hjelper på brukervennligheten. Hjulet foran kan brukes til å stille blender, man kan zoome med ringen, og to av knappene på baksiden kan programmeres til valgt funksjon.

Man kan også velge fokuspunkt og ta bilder med en finger på skjermen, som kan snus 180 grader når den ikke er i bruk. Søkeren er ikke kjempestor, men den er større en vanlig for et kompaktkamera. Kamerahuset er forresten værtettet og tåler regn.

Batterikapasiteten er ikke all verden, 200 bilder per lading er lite, men batteriet kan i det minste lades i via USB fra en laptop.

Bildekvalitet

Som vanlig, hadde jeg nær sagt, har Canon-kameraet bare 1080 HD-video. 4K-video er visst forbeholdt proff- og entusiastkameraene deres. Kameraet har Canons Dual Pixel autofokus, som fokuserer raskt og presist, og er stillegående. Men det er heller ikke actionkamera. Skuddtakten faller fra ni til sju bilder/s, når man velger kontinuerlig autofokus.

Til allround-fotografering under de fleste lysforhold, fungerer kameraet utmerket. Autofokusen er ikke like rask i lite lys, så man må refokusere av og til, men man behover ikke bekymre seg for bildekvaliteten.

Den er mye bedre på Canon-kameraet, enn fra de fleste kompaktkameraer vi har testet. I lite lys, er bildene opp til 3200 ISO, skarpe og detaljrike. Sistnevnte faller kraftig fra 6400 ISO, for da gjør kornstøy sin inntreden. Men bildene er fullt brukbare, opp til 12800, hvor støyen tar overhånd. Det er rett og slett meget bra for et kamera av denne typen.

Ytelsen fra det lille zoomobjektivet er også meget god. Selv om lysstyrken ikke er noe å skryte av, er det lite uskarphet i hjørnene på 24mm vidvinkel. Selvb på f2.8. Det er beskjeden vignettering på vidvinkel, og skarpheten bevares på alle blendere under f11, opp til 72mm tele. Der dukker det opp moderat kromatisk feilbrytning.

Med godt mettet og balansert fargegjengivelse, som forventet fra Canon, er det lite å utsette på bildekvaliteten fra Canon-kameraet.

Konklusjon

Canon G1 X Mark III, er ikke perfekt. Selv om bildekvaliteten er upåklagelig, er det ikke verdens raskeste kamera. Særlig ikke i lite lys. Zoomen er relativt kort, med bare moderat lysstyrke, og batteritiden er skuffende kort. Noe 4K-video finnes ikke, og Canon tar seg godt betalt. Men for mange det kompakte kameraets allsidighet som reisekamera, være attraktiv. Den praktiske værtettingen, den gode ergonomien, pekeskjermen og den fine søkeren, gjør Canon-kameraet til en fryd å leke med.

picture1 picture2 picture3
<
>
Canon-kameraet ser tilsynelatende som et speilreflekskamera, men er mye mindre, men ikke mindre kompetent.

Lyd & Bilde mener


God bildekvalitet, kjapp autofokus, bildestabilisator og glimrende ergonomi. Kvalitet i en klasse for seg. Ingen 4K-video, liten batterikapasitet, begrenset lysstyrke og høy pris.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Ekstrem skarphet i hendig format

Kameraet som aldri går av moten

Etterlengtet oppgradering

Kompakt og kompetent telezoom

De største instantbildene

Flyvende dobbeldekker

Kamera med kunstig intelligens

Parkerer konkurrentenes kameraer

Fullformatkamera på sparebluss

Fenomenalt anvendelig kameradrone

Et perfekt kompromiss

Ellevill vidvinkel

Lyd & Bilde
Scroll to Top