annonse
annonse

pricerunner

ony har alltid vært i tet når det gjelder gjengivelse av lyd. Ikke bare ga de oss CD-formatet i samarbeid med Philips, men i 1999 slo de to produsentene hodene sammen nok en gang for å skape fremtidens musikkformat – SACD, eller Super Audio CD. Mens CD-formatet brukte en lineær metode med pulskoder (PCM) hvor tilgjengelig oppløsning er den samme uansett, benyttet SACD en metode kalt DSD – Direct Stream Digital – som hele veien følger musikksignalet og vier den fulle oppmerksomhet til den digitale informasjonen som foreligger i øyeblikket. Et 1-bits system som i stedet bruker en enorm samplingfrekvens (2,8224 MHz).

Som konkurrent til SACD var DVD-Audio, som i likhet med CD brukte lineær PCM-teknologi, men med høyere oppløsning; inntil 24-bit / 192 kHz i stedet for 16-bit / 44,1 kHz.

Selv om CD er på vei til graven og vi knapt snakker om SACD lenger (og i hvert fall ikke DVD-Audio!), lever lydformatene videre som filbaserte løsninger.

Integrert forsterker med innebygd avspiller
Det er disse formatene Sony nå omfavner med sin integrerte nettverksforsterker HAP-S1, som vil appellere til musikkinteresserte som har stuet bort CD-spilleren, men som likevel ønsker CD-kvalitet eller enda bedre lyd, fra et kompakt og praktisk lydanlegg. Denne har innebygd avspilling for så å si alle musikkformater, fra lavoppløst til høyoppløst, fra MP3 helt opp til høyeste PCM-kvalitet (24-bit / 192 kHz) og til og med DSD-filer (SACD-formatet).

Formater av lavere oppløsning oppskaleres av HAP-S1 til DSD, men dette er nok mer en gimmick enn at lyden faktisk blir bedre.

Problemet
At Sony ønsker å tilby høyoppløst lyd til folk flest, er jeg svært glad for. Det er på tide at folk begynner å høre på noe annet enn MP3. Problemet oppstår når jeg vil få musikken over på forsterkeren. For hvordan spilles den av? Forsterkeren kobles vel bare til nettverket og spiller musikkfiler direkte fra en nettverkstilkoblet datamaskin? Feil. Ok, så kan man vel plugge i en USB-harddisk med masse musikk på, og spille av fra denne? Feil igjen. Så da må løsningen være en USB-kabel som kobles mellom datamaskinen og Sony HAP-S1, slik at ønskede musikkfiler bare kan dras over fra PC-en til forsterkerens innebygde harddisk? Niks. Og før du spør, nei, den støtter heller ikke strømmetjenester, inkludert Sonys egen Music Unlimited, og den har verken Bluetooth eller AirPlay.