Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

Verdens billigste 4K-TV

Hvis du skal kjøpe deg en 4K-skjerm som datamonitor, vær smartere enn undertegnede: sjekk først at skjermkortet støtter det.

Skrevet av / 06.05.14 - 19:16
Verdens billigste 4K-TV

Som journalist sitter jeg med utallige arbeidsoppgaver åpne på én gang, på min MacBook Pro. Flere Word-dokumenter er åpne samtidig, ett hvor jeg skriver, ett med en mal jeg ser på, og ett med oversikt over produkter som skal bestilles og status på om hvorvidt de er på vei eller har ankommet.

I tillegg sitter jeg med flere nettsider oppe på én gang. Nyhetsaviser, teknoblogger, Twitter og innimellom også Facebook. Photoshop er også alltid oppe i bakgrunnen et sted.

Begrenset arbeidsstasjon
Med en 13 tommers skjerm uten Retina-oppløsning er det begrenset hvor mye plass man har å legge ut dokumentene på, så jeg blir sittende å jobbe i lag, og trykke command +tab hver gang jeg skal skifte mellom ulike programmer. Min første tanke da jeg hørte om Ultra HD-oppløsning, også kalt 4K, var derfor hvor bra det måtte bli å få denne oppløsningen i en datamonitor!

Seiki_desktop(1)

Da jeg hørte om verdens billigste 4K-TV i form av 39-tommeren Seiki SE39UY04, ble fristelsen for stor til å motstå. Ikke tilgjengelig i Europa, så jeg bestilte den fra Amazon, med videresending fra JetCarrier. Etter rundt en måned hadde den ankommet, og det var tid for oppkobling. Etter først å løpe ut og kjøpe en overgangskontakt fra amerikansk til europeisk nettstøpsel (ja, TV-en takler 220 volt) og en Mini DisplayPort-til-HDMI-adapter for å få koblet til. Rundt 300 kroner tilsammen, som sendte den totale prisen for skjermen med frakt og moms opp til 4.900 kroner. Likevel billig for en 39-tommers 4K-skjerm.

Bestille først, tenke etterpå
Jeg er ingen spesielt datakyndig person. Jeg burde nok være det med tanke på yrket jeg har valgt, men til mine daglige gjøremål er datamaskinen kun et verktøy, og den fungerer som den skal uten at jeg trenger å lure så mye på hva som befinner seg under panseret. De gangene jeg går inn i Systemvalg, er det stort sett for å velge lydkilde, fordi jeg sitter med enda en ny digitalkonverter jeg skal teste.

Derfor tenkte jeg ikke på å finne ut av hva slags grafikkort min Mac har, før jeg bestilte TV-en fra Seiki, som skulle bli min nye datamonitor.

Jeg har nemlig vært inne på flere blogger hvor folk har prøvd ut TV-en som monitor til nettopp sin MacBook Pro. Det som skiller deres fra min er at de har hatt en 2013-versjon med Retina-skjerm, mens jeg sitter med en 2012-modell uten Retina. At grafikkortet også var annerledes, glemte jeg å ofre en tanke.

Finnes det noe mer irriterende enn å finne varen på tilbud rett etter man selv har bestilt…?
Finnes det noe mer irriterende enn å finne varen på tilbud rett etter man selv har bestilt…?

Du ser nok hvor dette går hen. For, mens Retina-versjonene har grafikkort som støtter 4K-oppløsning, og nå etter hvert også i 60 Hz, gjør det ikke dette på eldre modeller.

Får kun 1080p ut
Uansett hva jeg gjorde, så fikk jeg bare 1920 x 1080 piksler ut av Mac-en og inn i Seiki-skjermen. Og det så slettes ikke bra ut. Seiki-TV-en gjør en elendig jobb med å oppskalere 1080p til 4K. Det hjalp noe å dra skarpheten på skjermen helt ned, men skriften ser fremdeles ut som den er smurt utover. Nesten som blekk.

Jeg begynte å lese meg opp på skjermkortet som sitter i datamaskinen, som er av typen Intel HD Graphics 4000. Via DisplayPort-kontakten støtter det maksimalt 2560 x 1440 piksler (1440p). Ikke 4K, men tross alt vesentlig høyere enn 1080p HD, og ville vært til stor hjelp for meg å få ut av Mac-en. Men denne skjermoppløsningen fikk jeg bare ikke ut.

Etter mer nettsøking skjønte jeg at det var en software-bug som gjorde at MacBook Pro-en ikke ville sende ut 1440p. Så jeg lastet ned en hack som skulle fikse det, ved navn SwitchResX. Denne legger seg pent inn som et ikon i Systemvalg, og lar meg sette den oppløsningen jeg vil, faktisk helt opp til 4K. Problemet ved å velge 2560 x 1440 er at Seiki-TV-en ikke støtter det. Dette er tross alt en TV, ikke en datamonitor. Den nekter å ta imot et 1440p-signal, slik at Mac-en uansett blir nødt til å sende 1080p ut, som TV-en nok en gang på elendig vis skalerer opp til 4K.

SwitchResX åpner for flere oppløsninger enn de opprinnelige systeminnstillingene for Mac.
SwitchResX åpner for flere oppløsninger enn de opprinnelige systeminnstillingene for Mac.

Løsning: Ny datamaskin
Jeg ble bare nødt for å bite det i meg, og kontaktet Komplett.no for å få lånt en datamaskin med et grafikkort som faktisk støtter 4K. Jeg kunne ikke gi meg før jeg i det minste fikk sett hvordan Seiki-TV-en faktisk funker som datamonitor med riktig oppløsning!

Komplett var så snille og lånte meg en Komplett Gamer Mini, en PC med GeForce GTX 780 skjermkort som støtter 4K i 60 Hz, som er nødvendig for spilling. Men Seiki-skjermen har ikke HDMI 2.0 og støtter 4K i maksimalt 30 Hz, hvilket kun gjør den egnet til mitt bruk: skrift, litt fotoredigering og litt video innimellom.

GeForce GTX 780 skjermkort er et helt rått skjermkort, som ikke har noen problemer med 4K-signaler. I motsetning til det fra Intel i MacBook Pro 2012-modell.
GeForce GTX 780 skjermkort er et helt rått skjermkort, som ikke har noen problemer med 4K-signaler. I motsetning til det fra Intel i MacBook Pro 2012-modell.

En annen verden
Når skjermen endelig fikk 4K-signaler inn, ble det en helt annen verden! Skriften var superskarp, og jeg kunne nå ha vindu på vindu ved siden av hverandre og få full oversikt! Det var dette jeg hadde ventet på.

Siden Seiki-skjermen kun godtar 4K-signaler med 30 Hz, altså 30 bilder i sekundet, så oppleves litt etterslep på musepekeren og når man skroller nedover en nettside eller et dokument. Men bortsett fra dette er alt vel. Skjermen har nemlig en oppdateringsfrekvens på 120 Hz, så det er ikke slik at den står og flimrer i 30 Hz og skaper hodepine og epilepsianfall.

Skjeve farger
Hva gjelder bildekvaliteten for øvrig, er den ikke bra. Gråskalaen har et mintgrønt skjær som er veldig rart. Fargene er i det hele tatt ganske unaturlige og skjeve. Skjermen har også et etterslep uansett hva slags oppløsning den får inn, fordi cellene i LCD-panelet ikke oppdateres raskt nok. Raske kamerabevegelser på film blir en smørje. Kontrasten er ikke all verden, men det er bra nok lysstyrke på skjermen for mitt bruk.

TV-en fra Seiki går på europeisk strøm, men trenger en overgang fra amerikansk støpsel.
TV-en fra Seiki går på europeisk strøm, men trenger en overgang fra amerikansk støpsel.

Jeg vil av disse grunnene ikke anbefale Seiki-TV-en som TV eller filmfremviser i stua, og dersom 50-, 55- og 65-tommers versjonene er like, så ville jeg styrt unna disse også.

Men som jeg bruker skjermen, altså til nettsurfing, skriving og enkel bilderedigering (ikke tung, for fargene lyver!), så funker den. Da må du gjerne kjøpe den.

For stor?
Det skal sies, at som dataskjerm så er 39 tommer veldig stort. Man sitter bare en meter fra skjermen, og da blir det mye flytting på hodet når man skal se på ulike deler av skjermen, og selv om det unektelig er tøft med stor dataskjerm, så ville det nok kanskje vært mer funksjonelt med noe litt mindre.

Til prisen jeg totalt sett har betalt for min Seiki 39-tommers TV, så kan man få en 28-tommers 4K datamonitor fra Samsung, Lenovo, LG eller Dell. Til rundt 5.000 kroner får du en skjerm av mer praktisk størrelse for databruk, en raskere oppdateringshastighet som også kan brukes til spilling, skjermene kan vippes vertikalt og horisontalt, og skal jeg gjette, har de en god del mer nøyaktig fargegjengivelse. Så mens det var gøy å endelig få superskarpe 4K-bilder med Seiki, så er den ikke verdt bryet.

Uansett hva du velger, så sørg først for at ditt skjermkort støter 4K Ultra HD-oppløsning!

Vi betalte:

  • Seiki SE39UY04: 3.000 kr
  • Frakt fra USA og mva:  1.500 kr
  • Mini DisplayPort til HDMI: 200 kr
  • US til EU nettstøpsel: 100 kr

Totalt: 4.800 kr

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Her er Sonys nye TV-modeller for 2024

Nå kan du gjøre et TV-kupp

TCL C855 går til 98 tommer

Her er TCL 115X955 MAX

Nå kan du se OLED-TV på flytur

Mer Philips Hue på Samsung TV

TCL 115X955: Gigant-TV klar for Norge

Se hva vi fant hos LG i Tyskland

Sniktitt på LGs nye OLED-modeller i Frankfurt

163 tommer, noen større?

Nå i butikk: TCL X955-serien

Sniktitt på Samsungs 2024 TV-modeller

0
Lyd & Bilde
Scroll to Top