Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

Væskebasert 3D-printer inspirert av Terminator 2

Printer 25-100 ganger raskere enn vanlige 3D-printere.

Skrevet av / 20.03.15 - 08:06
Væskebasert 3D-printer inspirert av Terminator 2

En helt ny metode for 3D-printing gjør det vesentlig raskere å printe ut en prototype. I stedet for å bruke timer på å lage en kreasjon, er det snakk om minutter.

Forskere hos UNC-Chapel Hill kaller den nye prosessen CLIP (Continuous Liquid Interface Production), og den skal både løse problemet med å vente timevis på en ”utskrift”, samt det at kreasjonene får et røft preg. CLIP printer jevne, komplekse objekter på mye mindre tid, og kan bruke et større utvalg materialer.

Harpiks
3D-printere flest bruker flytende harpiks for å bygge objekter lag for lag. Dagens prosess går ikke fort, for lagene må få tid til å herde før det legges på et nytt. Og man må ofte fylle på med ny harpiks. Med CLIP-systemet projiseres i stedet supertynne tverrsnitt av objektet nedenfra i ultrafiolett lys. Lyset hardner et lag med væske like over bunnen av en dam flytende harpiks. Samtidig løfter en plattform objektet ut av harpiksen i en kontinuerlig bevegelse.

Skjermbilde 2015-03-18 kl. 07.58.22

I bunnen av dammen slipper et vindu inn oksygen i tillegg til å la ultrafiolett lys slippe gjennom. Oksygenet hindrer at harpiksen herder helt på bunnen, slik at ingenting fester seg til bunnen, hvilket gjør at printingen går raskere.

Jevnere overflate
At prosessen går raskere, gjør også at kreasjonene får en jevnere overflate. I stedet for å vente på at harpiksen herdes lag for lag, printer CLIP kontinuerlig, og lager dermed objekter som ser mer ut som de er sprøytestøpt. Skaperne av CLIP hevder også å kunne lage deler så små som 20 mikrometer tynne (tynne som akrylfiber) og kanskje bruke elastiske plastmaterialer i tillegg til biologiske materialer kompatible med menneskelig vev. For eksempel til 3D-printing av lemmer og proteser.

Forskerne sier de var inspirert av den morderen av flytende metall i Terminator 2.

Prosessen er inspirert av T-1000 i Terminator 2.
Prosessen er inspirert av T-1000 i Terminator 2.

Gjennom prosjektet Carbon3D er planen å lage en kommersiell versjon av en CLIP-printer innen utgangen av året.

carbon3d.com

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Styr datamaskinen med hjernen

Blir det Google-AI i iPhone?

Solcellepaneler i øynene?

Googles AI fantiserar fram spill

Nye funksjoner for Pixel-enheter

Ny AI utfordrer GPT-4

Google lanserer mini-AI

Kinas superdatamaskin slår rekorder

AI-generator lager realistiske videoer

Kan dette pannebåndet kontrollere drømmer?

ISS oppgraderer sine datamaskiner

Nå blir Googles AI mye flinkere - på norsk!

0
Lyd & Bilde
Scroll to Top