Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

Din nye TV-hverdag

Planlegger du å kjøpe ny TV i år? Her gir vi deg litt oversikt i jungelen av innhold som nå kan vises på TV-skjermen!

Skrevet av / 25.05.15 - 00:01
Din nye TV-hverdag

TV-skjermen har alltid vært, og vil fortsatt være den viktigste inngangen til underholdning hjemme. Men tidene forandrer seg og nå finnes det en rekke måter å se TV-serier, filmer og sport på TV-en på. Nå trenger man ikke benke seg foran TV-en til et bestemt klokkeslett, man kan selv bestemme hva man vil se og når. Hvordan skal vi ta for oss i denne artikkelen, som handler om de nye måtene man kan finne og se innhold på, og om hvilke tjenester som tilbyr hva.

For enkelhets skyld har vi også laget en oversikt over aktuelle nye tekniske begrep og forkortelser som det er godt å vite litt om. Slik kan du også finne ut hvilke funksjoner din neste TV bør ha. Litt forhåndskunnskap kan nemlig gjøre deg enda mer fornøyd med kjøpet, for da kan du være sikker på at du velger riktig modell til ditt behov.

 

antenne_kringkasting

  1. Tradisjonell TV-kringkasting (Lineær TV)

God gammeldags TV er langt fra død enda. Selv om stadig flere TV-seere flokker seg rundt strømmetjenestene, er tradisjonell TV fortsatt en viktig kilde til nyheter, sport, direktesendinger, underholdning- og aktualitetsprogrammer.

Dagens TV-signaler er digitale og krever derfor en digital mottaker. Denne kan sitte internt i TV-en eller i en ekstern boks. Innebygd mottaker er å foretrekke, da det reduserer antall bokser, fjernkontroller og ledninger. En annen fordel er at kanalvalg og programguide da kan styres direkte fra TV-ens fjernkontroll.

 

Opptaksfunksjon (PVR)

Noen TV-er kommer også med opptaksfunksjon. For å ta opp ett program mens man ser på en annen kanal, kreves det en TV med doble TV-mottakere. Opptak skjer som regel til en kryptert USB-harddisk. Denne typen TV-er kan være en fullgod erstatning til separate TV-mottakere med PVR-funksjon. Merk deg likevel at noen programleverandører krever at du alltid benytter deres egen mottakerboks.

For å ta inn signalene direkte må TV-en ha en CAM (Conditional Access) kortenhet , samt programkort fra din leverandør.

Vanlig TV-kringkasting er tilgjengelig digitalt via antenne (DVB-Terrestrial), kabel (DVB-Cable) eller parabol (DVB-Satellite). Ikke alle TV-er støtter alle tre, så påse at TV-en har den riktige antenneinngangen!

Eksempel på programleverandører: Canal Digital, Get, Viasat, RiksTV.

 

 

UF950V_norway-1

  1. Web-TV, video on demand: TV via internett

Web-TV eller strømming som det også kalles, er den nye måten å se TV på. Innholdet hentes i motsetning til vanlig kringkasting, direkte over internett og er derfor interaktiv. Det vil si at du kan stoppe og starte igjen når du vil. Du velger selv hva du vil se, og når du vil se det – uten å forholde deg til sendeskjema.

 

Web-TV og strømming er tilgjengelig via en rekke ulike plattformer. Felles for alle er at de krever en nyere Smart-TV med internett-tilkobling og «apps». App-universet er velkjent fra mobil og nettbrett: Ved å laste ned applikasjoner til smart-TV-en din, får du tilgang til nytt innhold. Antallet apper for TV vokser stadig, og fleste konsentrerer seg om det TV egner seg best til: underholdning og spill.

Eksempler på strømmings-apper: Youtube Netflix, HBO, YouSee, Viaplay.

 

Catch-up TV

Flere av de etablerte TV-kanalene og programleverandørene har også lansert sine egne nettbaserte tjenester, som et supplement til lineær TV. Disse tjenestene kalles gjerne «catch-up TV» hvor man har muligheten til å se programmene og episodene man gikk glipp av. Web-TV tilbyr ofte ekstrainnhold, intervjuer og annet bak-scenen materiale som du ikke får se via vanlig kringkasting. Det har blitt stadig mer vanlig for TV-kanalene å «reklamere» for dette innholdet under sending.

Eksempler på Catch Up TV-tjenester: NRK Web-TV, NRK Super, Canal Digital Go, Viaplay, TV 2 Sumo.

 

Spill via TV-en?

Selv om PC og tradisjonelle spillkonsoller fortsatt er «sjef» når det kommer til hardcore gaming, følger smart-TV-ene hakk i hæl. Nye cloud-(nettsky)tjenester, også kalt gaming on demand, tilbyr deg spill direkte på TV-skjermen. I stedet for å en dyr spillkonsoll med kraftig hardware i hylla hjemma, foregår den nettsky-baserte spillingen ved at du «fjernstyrer» spillet over internett. De tekniske plattformene utvikler seg raskt og utvalget av kvalitetsspill øker stadig.

Eksempler på Cloud Gaming tjenester: Playstation Now.

 

 

playstation4

 

  1. TV fra stasjonære enheter

Eksterne videokilder 

Selv om den interne videotilgangen i TV-en blir stadig viktigere, finnes det flust av eksterne kilder å koble til. Fysiske formater som DVD og Blu-ray får du kun tilgang til med en separat enhet. Men det kan også være en separat TV-mottaker eller mediespiller/harddisk, eller en spillkonsoll som Playstation. Felles for alle disse er at tilslutningen skjer ved hjelp av en HDMI-kabel.

Flere av de eksterne enhetene gir tilgang til de samme applikasjonene som en smart-TV, og kan derfor være en nyttig oppgradering til en eldre TV. Ved å plugge inn en Chromecast eller Apple TV kan du få mye av den samme funksjonaliteten som en topp moderne smart-TV.

Eksempler på eksterne kilder du kan koble til TV: Blu-ray spiller, Apple TV, Chromecast, Playstation. 

 

chromecast

 

  1. TV fra bærbare enheter

En moderne smart-TV har innebygd trådløst nettverkstilkobling (Wifi). Foruten å være tilkoblet internett kan den derfor også kommunisere med andre enheter på det lokale nettverket. Mobil og nettbrett kan brukes til å fjernstyre TV-en og/eller tilføre ekstra funksjonalitet. De fleste produsentene tilbyr en iPad- eller Android-versjon av fjernkontrollen sin. Noen smart-TV-er er i stand til å dele innhold mellom TV og mobil. Du kan også «speile» den mobile skjermen, og vise alt av innhold fra mobilen på den store skjermen. Dette kan være et nyttig triks hvis TV-en ikke støtter den appen eller innholdet du vil vise. 

Eksempler på apper og funksjoner: Panasonic TV remote, Miracast, Chromecast. 

 

 

TV_illustrasjon

Hva betyr alle TV-begrepene?

TV-verdenen byr stadig vekk på nye ord, forkortelser og uttrykk. Her får du en kjapp ordliste!

 

ARC (Audio Return Channel)

En funksjon som tillater at lydsignalet fra TV-en sendes tilbake gjennom HDMI-kabelen. Nyttig ved bruk av ekstern lydplanke eller hjemmekinoanlegg.

 

chromecast-logoChromecast

Googles egen lille «dongle» er en mini mediespiller som plugges inn i HDMI-inngangen på TV-en, og gir tilgang til innhold fra YouTube og andre applikasjoner. Du kan lete etter innhold via mobilen for så å «kaste» det opp på TV-skjermen i stort format. Chromecast koster bare rundt 300 kroner og er en fin oppgradering til eldre TV-er uten smartfunksjoner.

 

DLNA-logoDLNA (Digital Living Network Alliance)

DLNA er en standard for deling av bilder, video og musikk mellom ulike apparater som er koblet til hjemmenettverket. Brukes for eksempel når du vil spille av videofiler fra harddisken på din PC over på TV-skjermen. Videoavspilleren i TV-en må imidlertid støtte filformatet for å kunne spille av filmene.

 

HDMI_logoHDMI (High Definition Media Interface)

Den moderne digitale tilkoblingen mellom TV og eksterne kilder. Populært kalt «den digitale SCART-kabelen». Overfører lyd og bilde digitalt, med en kryptering som sikrer kopibeskyttelse. HDMI-standarden ble lansert i 2003 og har siden den gang vært igjennom en rekke revisjoner. Den nyeste standarden, HDMI 2.0a, støtter overføring av Ultra-HD videosignaler i HDR kvalitet.
HDR

HDR (High Dynamic Range)

HDR er en ny standard for video som innebærer et større dynamikkområde. Dagens etablerte videostandarder er basert på bilderørs-TV-enes tekniske begrensninger. HDR er laget for å utnytte kapasiteten i dagens, og fremtidens mer avanserte TV-teknologi. Hensikten er å kunne vise et bilde med mer kontrast, lysstyrke og med flere fargenyanser som minner mer om virkeligheten. Les mer om HDR i vår dybdeartikkel om emnet.

 

HD-TVHDTV (High Definition Television)

HDTV er betegnelsen på et TV-format med høyere enn standard oppløsning. Et HD-signal har minimum 1280×720 piksler oppløsning. For kringkasting er også 1920x1080i (interlaced) et aktuelt format. De første flatskjermene med HD-oppløsning ble gjerne kalt «HD Ready». Mer moderne flatskjermer har 1920×1080 pikslers oppløsning og kalles gjerne «Full HD». Sistnevnte er de facto standarden på TV-er som selges i dag, men tradisjonell kringkasting foregår fremdeles i 720 kvalitet.

 

HDCPHDCP (High Definition Content Protection)

En digital kopibeskyttelse som følger med HDMI-standarden. Fungerer ved hjelp av en «handshake» mellom kilde og TV-apparat, der begge må støtte standarden for at bildet skal vises. HDCP har også vært kilden til mye irritasjon og dårlig brukervennlighet til tider, særlig ved bruk av ekstra enheter som surroundreceivere. Men det fungerer etter hvert ganske tilfredsstillende også for brukerne. Siste versjon, HDCP 2.2 er et krav for å støtte overføringen av Ultra-HD videosignaler.

 

HEVC-LogoHEVC (High Efficiency Video Codec)

En moderne og meget effektiv kompresjonsstandard for video. Også kalt H.265, og er arvtageren til H.264/MPEG-4 som brukes på Blu-ray. HEVC er dobbelt så effektiv som forgjengeren og sikrer betydelig bedre videokvalitet ved samme overføringshastighet/båndbredde. HEVC er tatt i bruk av blant annet Netflix for å oppnå strømming av Ultra-HD signaler, og vil også være en del av den kommende UHD Blu-ray standarden. Derfor er det et krav at en fullverdig UltraHD-4K TV støtter HEVC.

 

IDTV (Integrated Digital TV)

Betegnelse på en TV med innebygd digital TV-mottaker og kortleser.

 

UHD-logo-Alex4D-black-on-t4K/Ultra HD

Ultra-HD er neste generasjons bildeformat, med fire ganger så høy oppløsning som dagens HDTV-format (3840×2160 mot 1920×1080 piksler).

4k_logoFormatet er inspirert av 4K-formatet (4096×2160) som allerede er godt etablert innen kinoverdenen. Derfor brukes de to begrepene litt om hverandre, selv om UHD/Ultra HD er den offisielle betegnelsen.
miracast-1l

Miracast

En trådløs form for kommunikasjon som gjør det mulig å dele skjerminnhold og lyd mellom to enheter.

 

home_1_00HbbTV

Hybrid Broadcast TV

 

Streaming/strømming

Et populært navn på avspilling av musikk og video direkte over internett, eller mellom to enheter over et lokalt nettverk.

 

Smart-TV

Betegnelse på en TV med innebygd nettverkstilkobling. En smart-TV har som regel mulighet til å laste ned ekstra apper som utvider funksjonaliteten. En fullverdig smart-TV må også ha en kraftig prosessor og minnekapasitet nok til å ta seg av flere operasjoner på en gang. De fleste TV-er som selges i dag kan kalles en smart-TV.

 

Android-logoAndroid TV

En TV som bruker Android operativsystem. For modellåret 2015 kommer en rekke TV-produsenter med det nye operativsystemet fra Google, som har mye til felles med mobilversjonen, men er optimalisert for TV-bruk. Det er fortsatt rom for individuelle tilpasninger fra de ulike TV-produsentene, men rammeverket er likt. Mange håper at denne «standardiseringen» av smart-TV vil resulterte i utviklingen av mange gode apper.

 

WebOS

Dette er LGs eget operativsystem, som benyttes på langt de fleste av LG sine TV-er fra 2014 og utover. Kjennetegnes med en «kortbasert» menystruktur og navigasjon ved hjelp av Magic Remote pekefjernkontroll.

 

YouTube

Youtube er velkjent for de aller fleste. Den populære online videotjenesten gir deg verdens største amatørvideosamling, og er en selvskreven app på alle smart-TV-er. Youtube eies av Google og er for tiden gratis/reklamefinansiert, men kan på sikt også bli en betaltjeneste, der du betaler for å slippe reklame og får tilgang til mer kommersielt innhold som film og TV-serier.

Youtube gikk i 2014 over til å bruke VP9, et nytt og mer effektivt komprimeringsformat. Den nye standarden sikrer høyere videokvalitet, og ikke minst bedre tilgang til 4K videoinnhold. Youtube-appen med VP9 er kun tilgjengelig på nye smart TV-er fra 2015.

 

Netflix

Amerikanske Netflix ble etablert i 1997 og starter som en utleietjeneste der man kunne bestille DVD-filmer via internett, for så å returnere dem i posten før man mottok neste film. En naturlig progresjon av dette var å tilby filmavspilling direkte fra internett, såkalt Video on Demand. Netflix ble lansert på det nordiske markedet i 2012 og har siden den gang oppnådd stor global suksess.

Ved å betale et fast månedsbeløp (per d.d. 89 kroner for et standard abonnement) får man tilgang til et bredt spekter av TV-serier, spillefilmer og dokumentarer. Netflix lar deg rangere innhold du har sett og foreslår nytt innhold basert på dette. Avspillingen fortsetter automatisk med neste episode, eller der du stoppet avspillingen sist.

Netflix er tilgjengelig på en rekke plattformer, men for å se innhold med Ultra-HD kvalitet må du ha en nyere UHD/4K TV som støtter videokodeket HEVC.

 

OLED (Organic Light Emitting Diode)

TV med organiske lysdioder er neste generasjons TV-teknologi og arvtageren til LCD og plasma. En OLED-skjerm er bygget opp av tusenvis av små lysdioder som sitter festet til en tynn, organisk film. OLED-skjermer kan produsere lys og farger i hver enkelt piksel, i noe som gir en svært nøyaktig fargegjengivelse. I tillegg er kontrasten i teorien uendelig, fordi hver piksel kan være fullstendig slukket når det kreves. OLED tillater også en vesentlig raskere oppdateringshastighet og responstid enn konvensjonelle skjermer, som gir glattere og mer sømløse bildebevegelser. Alt dette resulterer i overlegen bildekvalitet.

 

 

Audun Hage
(f. 1981): Redaksjonssjef. Audun ble ansatt som journalist hos Lyd & Bilde i 2004 og har spilt en aktiv rolle i utviklingen av L&B som magasin og nettsted. Audun er ekstremt kvalitetsbevisst, og kjent for sine kresne ører og skarpe blikk. Som redaksjonssjef holder han et våkent øye med alt journalistene skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Bildes TV-tester.

Her er Sonys nye TV-modeller for 2024

Nå kan du gjøre et TV-kupp

TCL C855 går til 98 tommer

Her er TCL 115X955 MAX

Nå kan du se OLED-TV på flytur

Mer Philips Hue på Samsung TV

TCL 115X955: Gigant-TV klar for Norge

Se hva vi fant hos LG i Tyskland

Sniktitt på LGs nye OLED-modeller i Frankfurt

163 tommer, noen større?

Nå i butikk: TCL X955-serien

Sniktitt på Samsungs 2024 TV-modeller

Lyd & Bilde
Scroll to Top