Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

Vindhjul gir kraft til tusen hjem

Snart kan nederlendere flytte inn i et gigantisk vindhjul. Det huser og gir strøm til 72 leiligheter, og fôrer ytterligere tusen hjem med kraft.

Skrevet av / 27.08.15 - 09:20
Vindhjul gir kraft til tusen hjem

I kampen for en bærekraftig fremtid ønsker nederlandske arkitekter å bygge et leilighetskompleks i form av et enormt vindhjul i Rotterdam.

Med rom for 72 leiligheter og med kraft nok – 1 Megawatt – til å gi strøm til ytterligere 1.000 hjem, får det såkalte Dutch Windwheel et hvilket som helst pariserhjul til å minne om et hamsterhjul.

Det ytre hjulet rommer 40 glasskabiner og fungerer faktisk som et pariserhjul. Det indre hjulet huser kontorer, leiligheter, et sjuetasjers hotell og en restaurant med utsikt over byen.

Konseptet er inspirert av vindmøller, men er langt mer stillegående, for å kunne brukes i tette boligstrøk. Vindhjulet har dessuten også innebygd solceller, for å utnytte solenergien maksimalt.

Med en høyde på 174 meter raker vindhjulet nesten 60 meter høyere enn Oslo Plaza, vi snakker med andre ord om en virkelig gigant.

Dersom arkitektene får det som de vil, kan Dutch Windwheel stå klart allerede i 2025.

Kilde: Science Alert

(Artikkelfoto: Dutch Windwheel)

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

KI planlegger ferien vår

Styr datamaskinen med hjernen

Blir det Google-AI i iPhone?

Solcellepaneler i øynene?

Googles AI fantiserar fram spill

Nye funksjoner for Pixel-enheter

Ny AI utfordrer GPT-4

Google lanserer mini-AI

Kinas superdatamaskin slår rekorder

AI-generator lager realistiske videoer

Kan dette pannebåndet kontrollere drømmer?

ISS oppgraderer sine datamaskiner

0
Lyd & Bilde
Scroll to Top