Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

Fotball i Ultra HD

Snart får vi fotballkampene i Ultra HD. I Europa starter det med Sveits.

Skrevet av / 02.09.16 - 09:46
Fotball i Ultra HD

Produksjonsselskapet NEP produserer to kamper i UHD-oppløsning pr. omgang under 2016/17-sesongen i den sveitsiske toppligaen. Sendingene er live og filmes ved hjelp av 10 Panasonic AK-UC3000 kameraer.

Panasonic AK-UC3000 er kameraene som i første omgang står for kringkastingen av fotball i UHD. Foto: Panasonic
Panasonic AK-UC3000 er kameraene som i første omgang står for kringkastingen av fotball i UHD. Foto: Panasonic

Skal vi tro pressemeldingen snakker vi «enestående ytelse og bildekvalitet i 4K». Også kameraenes brukervennlighet og håndtering blir nevnt, sier Trond Hermansen, Teknisk Direktør i NEP.

AK UC3000 er et kompakt studiokamera med en sensor som fanger øyeblikkene i 4K Ultra HD (3840×2160) i opp til 60 progressive bilderammer i sekundet. Det kan også sende i både UHD- og HD-modus samtidig, noe som forenkler kompatibiliteten om man for eksempel skal kringkaste til flere mottakere, hvor ikke alle støtter UHD.

Et kamera koster 35.000 dollar, eller drøyt 350.000 kroner når norsk mva legges til. Dette er nesten halv pris av hva for eksempel Sony forlanger for sitt 4K-kamera HDC-4300L, og også rimeligere enn mange tilsvarende kringkastingskameraer med vanlig HD-oppløsning. Panasonic går dermed i bresjen for å få ned prisen på Ultra HD. Et viktig ledd i å gjøre teknologien allemannseie.

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Blir det Google-AI i iPhone?

Solcellepaneler i øynene?

Googles AI fantiserar fram spill

Nye funksjoner for Pixel-enheter

Ny AI utfordrer GPT-4

Google lanserer mini-AI

Kinas superdatamaskin slår rekorder

AI-generator lager realistiske videoer

Kan dette pannebåndet kontrollere drømmer?

ISS oppgraderer sine datamaskiner

Nå blir Googles AI mye flinkere - på norsk!

Hyperloop i Italia

0
Scroll to Top