Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

Sonys nye lydplanker gir 3D surroundlyd

Enten du ønsker tredimensjonal Atmos-lyd eller et svært kompakt format, har Sony noe å by på.

Skrevet av / 10.01.18 - 12:12
Sonys nye lydplanker gir 3D surroundlyd

Lydplanker har for lengst tatt over for alt-i-ett surroundanleggene. Et mindre fotavtrykk og en mer skjult installasjon, nærmest helt uten kabelkluss gjør dem lett å foretrekke. I det siste har noen i tillegg til å simulere ekte surroundlyd, og fått «lyd fra taket» med Dolby Atmos. Sony kommer med to nyheter blant slike.

Sony HT-ZF9 skal gi Atmos-lyd fra bare tre høyttalere. Foto: Sony

 

ZF9: 3.1 med Atmos

HT-ZF9 er en 3.1-planke, det vil si at den har tre høyttalere som separerer lyden i venstre, senter og høyre kanal. I tillegg til en trådløs subwoofer på gulvet. Men med fiffig prosessering skal den kunne simulere 7.1 surroundlyd, med virtuelle bakkanaler. I tillegg skal den også klare å gi lyd i høyden fra lydformatene Dolby Atmos og DTS:X. Dette til tross for at den mangler høyttalere på toppen som skyter lyden opp mot taket. Sony har i stedet løst det utelukkende med digitalprosessering, ved hjelp av noe de kaller Vertical Surround Engine.

Sony HT-ZF9

 

Selv om du ikke skulle ha tilgang på Dolby Atmos- eller DTS:X-innhold, kan du fortsatt glede deg over at teknologien i HT-ZF9 mikser tokanals stereoinnhold i opptil 7.1.2-kanals kvalitet. I følge Sony. I tillegg har lydplanken Wi-Fi-tilkobling og innebygd Chromecast for strømming av musikk og video.

Sony HT-XF9000 simulerer Atmos-lyd fra bare to høyttalere. Foto: Sony

 

XF9000: 2.1 med Atmos

Ved siden av ZF9 kommer den nedskalerte lydplanken HT-XF9000, som har tokanals fronthøyttalere i stedet for tre. Også denne skal fikse Dolby Atmos. Denne har ikke nettverkstilkobling, men strømmer musikk med Bluetooth.

Vi finner ingen info om lydplankene har eARC, som støtter Dolby Atmos og DTX:X ut fra TV-en gjennom lydreturkanalen.

Ønsker du en kompakt lydplanke du kan flytte rundt på og bruke som en Bluetooth-høyttaler, er HT-S200 et alternativ. Foto: Sony

 

SF200: Kompakt alternativ

Om du synes det er viktigere at lydplanken skal være så kompakt som mulig, enn at lydbildet må være superstort, så kan HT-SF200 være for deg. Dette er en liten, snerten lydplanke med innebygd subwoofer, som simulerer surroundlyd ved hjelp av et prosesseringssystem Sony har kalt S-Force PRO Front Surround. Lydplanken støtter Dolby Digital, men ikke noe ord om DTS.

SF200 passer like bra på en hylle som på et bord, og kan plasseres enten foran eller ved siden av TV-en. Den kobles til TV-en via HDMI ARC eller optisk digital. Du kan også strømme musikk til den med Bluetooth.

HT-SF200 er svart, men kommer også i hvitt ved navn HT-SF201. Prisen er 2.400 kroner, vi vet ennå ikke prisene på ZF9 og XF9000.

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

0
Lyd & Bilde
Scroll to Top