Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

Sony VPL-VW300ES lansert

Sonys nye "prisgunstige" 4K-projektor er snart klar for Norge.

Skrevet av / 18.09.14 - 18:35
Sony VPL-VW300ES lansert

Det nye 4K-formatet er som skapt for å blåses opp på en stor TV-skjerm. Eller enda bedre, et gigantstort lerret!

Sony er foreløpig den en av svært få produsenter som leverer 4K-projektorer til hjemmebruk, men med priser fra 80.000 og opp mot 150.000 kr har disse vært forbeholdt de aller mest velbeslåtte bildeentusiastene.

Sony VPL-VW300ES
Sony VPL-VW300ES

 

Med introduksjonen av den nye VPL-VW300ES har Sony imidlertid lykkes med å presse prisen ned til 59.990 kroner. Fortsatt mye penger, men et skritt nærmere en realiserbar drøm for hjemmekinoeierne der ute. Og når man ser hvilken bildekvalitet det er mulig å oppnå med en 4K projektor, er det forståelig at noen filmelskere velger å «knuse sparegrisen» for å kjøpe seg en: Hoppet fra Full HD til 4K oppløsning er ekstra tydelig på et stort lerret.

Et av Sonys argumenter for 4K, er at du kan sitte nærmere et større bilde uten å se antydninger til rutemønster, den såkalte "screen door effect.
Et av Sonys argumenter for 4K, er at du kan sitte nærmere et større bilde uten å se antydninger til rutemønster, den såkalte «screen door effect».

Snart klar for Norge

Norge er et lite, men viktig marked for Sonys proffavdeling, grunnet stor interesse for film og kino, og ikke minst hjemmekino i den tyngre kategorien. Europeisk produktsjef, Thomas Issa tok turen til Oslo for en offisiell Norgespremiere, på Filmens Hus i Oslo.

VPL-VW300ES er i bunn og grunn en nedskalert versjon av VPL-VW500ES som vi har testet tidligere, hvor det først og fremst er mangelen på Lens Memory og automatisk kalibrering som skiller på den rimeligere modellen. VW300ES har også noe lavere lysstyrke (1500 mot 1700 lumen). Nytt på denne modellen er den nye spillmodusen «Low Latency Mode» som skal gi lavere input lag på rundt 50 millisekunder (denne blir også tilgjengelig på 500-modellen via firmware oppdatering).

I løpet av dagen skal projektoren vises frem til både presse, forhandlere og entusiaster fra AVforum. Vi fikk se en rekke demoklipp, deriblant fra årets Fotball-VM i Brasil, hvor Sony i samarbeid med FIFA gjorde en rekke 4K-videoopptak. Og for en bildekvalitet! Detaljene fra fotballstadion, gressmatten, publikum og ansiktsuttrykkene til de tyske landslagsspillerne da de vant mesterskapet, var til å ta og føle på.

P1010438r
Åstedet for visningen var heller ikke tilfeldig: Filmens Hus og Cinemateket i Oslo, er nemlig utstyrt med profesjonelle 4K projektorer fra  Sony. I det tekniske rommet står en SRX-R320 4K projektor, og bidrar til å sette ting litt i perspektiv.
P1010441r
Den kolossale kinoprojektoren har opp mot 20.000 lumen i lysstyrke og koster rundt en halv million kroner. Filmene ankommer kinoen på digitale harddisker (Digital Cinema Package). Videospilleren er låst mot projektoren, og de krypterte filmene krever en godkjenning via internett før de kan spilles av.
Sony VPL-VW300ES kommer for salg i oktober/november, og er selvsagt bestilt til test!
Audun Hage
(f. 1981): Redaksjonssjef. Audun ble ansatt som journalist hos Lyd & Bilde i 2004 og har spilt en aktiv rolle i utviklingen av L&B som magasin og nettsted. Audun er ekstremt kvalitetsbevisst, og kjent for sine kresne ører og skarpe blikk. Som redaksjonssjef holder han et våkent øye med alt journalistene skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Bildes TV-tester.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Ny subwoofer til de superrike

Drømmer du om egen hjemmekino, lydstudio, gaming-rom?

Hjemmekino-råskinn er inne til test

Nå kommer den endelig

Råere surroundforsterker fra Denon

"Alle" elsker Dolby

Nytt lydformat vil knuse Dolby Atmos

Januarsalg på lydplanker

Sjekk den knøttlille 4K-projektoren

Vil bringe 3D-lyd til "alle"

Tar Sonos opp kampen mot Apple og Sony?

Dolby Atmos - uten Atmos-høyttalere

0
Scroll to Top