Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

Nanoteknologi styrker fotosyntesen

Øker effekten av fotosyntese med 30 prosent. Kan bane vei for bedre solcellepaneler.

Skrevet av / 20.05.15 - 14:19
Nanoteknologi styrker fotosyntesen

Fotosyntese er prosessen som planter bruker for å konvertere lysenergi fra solen til kjemisk energi.

Ved å innsette karbon-nanorør i klorofyll, som er delen av plantecellene som iverksetter fotosyntese, har man klart å øke elektronflyten assosiert med denne fotosyntesen med 49 prosent i konsentrert klorofyll, mens bladene i levende planter har sett en økning i tilsvarende aktivitet med 30 prosent. Og ved å tilsette oksygenabsorberende nanopartikler har man betraktelig redusert konsentrasjonen av superoksid, som er giftig for planter.

Omgjør større del av lysspekteret
Klorofyllet alene absorberer lys kun fra det synlige lysspekteret, og mindre enn 10 prosent av sollyset blir absorbert og lagret som energi i den fotosyntetiske prosessen. Tilsatt nanomaterialene blir et større frekvensområde av lysspekteret (nært infrarødt i den ene enden og ultrafiolett i den andre) omgjort til kjemisk energi, og som en konsekvens økes effekten.

Det er forskere ved Massachusetts Institute of Technology som har oppdaget den nye metoden for å øke effekten av fotosyntese. Man ser for seg at teknologien kan brukes for å lage mer effektive solcellepaneler i fremtiden, og bidra i forskning på biokjemi med selvhelbredende egenskaper.

Kilde: sciencedaily.com

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

KI planlegger ferien vår

Styr datamaskinen med hjernen

Blir det Google-AI i iPhone?

Solcellepaneler i øynene?

Googles AI fantiserar fram spill

Nye funksjoner for Pixel-enheter

Ny AI utfordrer GPT-4

Google lanserer mini-AI

Kinas superdatamaskin slår rekorder

AI-generator lager realistiske videoer

Kan dette pannebåndet kontrollere drømmer?

ISS oppgraderer sine datamaskiner

Lyd & Bilde
Scroll to Top