Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

Nå prøvekjøres den neste mobilgenerasjonen

Snart kan man snakke, dele filer og ha videosamtaler på mobilen uten å bruke dedikerte programmer. Det bygges nemlig direkte inn i 4G-nettverket.

Skrevet av / 27.05.15 - 09:31
Nå prøvekjøres den neste mobilgenerasjonen

Videosamtaler, filveksling og selvsagt tale er funksjoner som allerede er velkjente på en moderne smartmobil. Men video og fildeling krever dedikerte apper, som for eksempel Skype, Facebook Messenger og Dropbox. Og skal du snakke, koster det telefontid og eventuelt roaming, selv om du befinner deg på det lynraske Wi-Fi-nettverket hjemme eller på jobb.

Det blir gjort om i den neste mobilgenerasjonen. De telefonytelsene vi alle kjenner i dag – tale, sms/mms og data – får nemlig snart selskap av en lang rekke nye funksjoner som fildeling, chat og tale via både 4G-nettverket og Wi-Fi.

Det skjer via den såkalte IMS-plattformen. IMS (IP Multimedia Subsystem) vil blant annet gjøre videooppringinger, gruppechat og fildeling til integrerte funksjoner på mobilen – på linje med tale og SMS.

Mens man i dag må sikre seg at mottageren av en fil har samme skylagringsprogram (f.eks. Dropbox) som man selv har installert på mobilen, eller at deltagerne i en gruppechat alle er på Facebook Messenger, blir multimediafunksjonene i løpet av et års tid en fast funksjon på nye smartmobiler.

«Det unike ved vår løsning er at den er skybasert og virtuell, hvilket gjør det billigere og raskere å lansere nye tjenester i de enkelte land, og for kundene betyr det at man kan bruke våre tjenester globalt,» sier Henrik Kofod, nettverksdirektør for Telia i Danmark. Selskapet tester akkurat nå IMS-plattformen i Sverige og Estland.

IMS bygger på internasjonale standarder, hvilket betyr at produsentene av smartmobiler kan integrere de nye funksjonene direkte i mobilen, på lik linje med tale og sms i dag.

«Det første man som kunde vil merke med IMS, vil være Voice over LTE, altså tale via 4G-nettet. Det betyr i praksis at oppringningen etableres umiddelbart helt uten ventetid, og at lyden i samtalen er av høyeste kvalitet,» sier Henrik Kofod. Han forventer at VoLTE lanseres i Danmark til neste år.

Fordi IMS er en standardisert plattform, vil man også se noen av de samme funksjonene i andre typer enheter, for eksempel smart-TV og nettbrett.

Telenor har samme planer for Norge.

John Hvidlykke
(f. 1964): Journalist og tester. John har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, høyttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskjeftiget seg med teknologijournalistikk siden 1982(!), og har arbeidet for tallrike magasiner i forskjellige roller; blant annet GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har dessuten skrevet tallrike bøker og undervisningsprogrammer om IT.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Design drømmemobilen din

Enklere å bytte fra iPhone til Android

Se Google Pixel på stor skjerm

Samsung klar med to nye budsjettvennlige mobiler

Magnetisk lagringsdisk til mobile filmskapere

Polestar-mobiltelefonen er på vei

Apple tillater likevel webapper

Budsjettmobil fra Nothing

Ringenes Herre?

OnePlus Watch 2 presentert i Barcelona

Come on, Barbie, let's go party

Her er Xiaomi 14 og Xiaomi 14 Ultra

0
Scroll to Top