Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

Nå får du studiolyd fra Tidal

Nyheten om at album slippes på Tidal i MQA eller masterkvalitet, er den viktigste siden lansering av CD-formatet.

Skrevet av / 06.01.17 - 12:34
Nå får du studiolyd fra Tidal

De fleste, som Spotify-brukerne, vil sikkert ta nyheten med et skuldertrekk, men etter vår mening er lanseringen av MQA-formatet på strømmeplattformen til Tidal, den viktigste siden lanseringen av CD-formatet i 1981.

Etter at Steve Jobs lanserte iPod-en og iTunes ble verdens største platesjappe, har vi måttet ta til takke med såkalte MP3 (og AAC)-filer. De pakket musikken tettere for å spare lagringsplass, ved å fjerne all data som ikke var signifikant – også kalt komprimering.

Slik er det fremdeles. iTunes, eller Apple Music som strømmetjenesten heter, og Spotify som er verdens største, bruker AAC-filer når de gjør musikken tilgjengelig på sine strømmeplattformer.

Men det finnes de som mener at en CD gir mye bedre lydkvalitet. Blant dem er også strømmeselskapet Tidal, som lenge har tilbudt strømming i CD-kvalitet (16-bit/44,1 kHz), for de som velger Tidal HiFi-abonnementet, som vist på bildet under:

(Foto: Produsenten)
(Foto: Produsenten)

Våkne øyne kan se at Masters er markert i grønt på skjermbildet over. Det er Tidal HiFis tilgjengelige album i masterkvalitet, også kalt studimastere, hvor filkvaliteten er enda høyere enn fra CD.

I praksis nærmer det seg lydkvaliteten man får fra masterinnspillinger i studio, altså det som er grunnlaget for utgivelser på CD, vinyl, MP3 eller AAC, og det musikerne og lydteknikerne hører i studio.

Etter en halvtimes lytting, er det ingen tvil om at Masters-albumene gir bedre lyd enn CD-formatet Tidal bruker på HiFi-abonnementet. Selv på et gjennomsnittelig anlegg med en 40 w forsterker og et par kompakthøyttalere, er lyden friskere med større dynamisk kontrast og bedre detaljrikdom.

Musikken lyder mer naturlig, rett og slett, og det skyldes at Tidal har brukt MQA (master quality authenticated) .

Les mer om hva MQA gjør og hvorfor det gir bedre lyd her

Tidal har jobbet lenge med å få MQA integrert i Tidal HiFi, og nå er det en realitet. Masters er tilgjengelig nå for alle HiFi-abonnementer, de trenger bare å aktivere Masters i strømmeinnstillingene, og det beste er at det koster ikke noe ekstra.

Foreløpig fungerer det bare på Tidal-spilleren i PC og Mac, og ikke i mobilappen for iOS eller Android.

MQA pakker høyoppløst musikk slik at de ikke tar mer plass en en musikkfil i CD-format, men gir brukeren 24-bit/96 kHz-filkvalitet, for bedre lyd.

Med en avspiller eller digitalkonverter som har innebygget støtte for MQA, er det mulig å få enda bedre lyd. Pioneer, Audioqest, Meridian, Mytek, er blant de som har annonsert at deres spillere og DAC-er har eller kommer til å få innebygget støtte for MQA.

Det er ventet at flere vil følge.

 

 

Lasse Svendsen
(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Nå kan du linke til alle musikktjenester på én gang

Endelig en rimelig Roon-streamer!

En DAC i samuraienes fotspor?

Denne lille boksen kan gjøre dine gamle B&O-høyttalere "trådløse"

Den ultimate forsterkeren

High-end forforsterker med moderne strømming

McIntosh oppdaterer forforsterkeren

Kompakt hi-fi i stilren design

Lenco frir til vinylelskere

Platespiller for sjeiker og baroner

Astell&Kern: Musikkspiller i gull!

1500 gjester gledet seg over hi-fi i København

0
Scroll to Top