Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

Yamaha NS-1000 3-veis høyttalere

Her er en av de mest legendariske høyttalerne som noensinne er kommet fra Japan.

Skrevet av / 14.04.10 - 08:00
Yamaha NS-1000 3-veis høyttalere


Det er ikke mange japanske høyttalere som fortjener legendestatus. Stax, Onkyo og Yamaha er stort sett de mest interessante produsentene, sett med europeiske øyne. For mange vil den lille Yamaha-monitoren NS-10 være best kjent. En rimelig og kompakt høyttaler som er svært utbredt i studiosammenheng. Den er langt fra det siste ordet innen kompakte hi-fi-høyttalere, da er den større NS-1000 en langt mer interessant høyttaler.

Høyttaleren ble første gang vist så tidlig som i 1974. Den gang var den Yamahas toppmodell, og etter den kom en strøm av NS-høyttalere (Natural Sound) i større og mindre utgaver. Selv om de ble kalt bokhyllehøyttalere, måler de 67,5 cm i høyden, og vekten på 31 kilo egner seg dårlig til bokhyller.

Bestykningen består av en 30 cm bass med papir/fibermembran, en 8 cm dome med et berylliumbelegg på en aluminiumsmembran og det samme på den 3 cm store diskantdomen. De var, og er, svært følsomme med en virkningsgrad på 90 dB. Det oppgitte frekvensomfanget er 40 til 20 000 Hz. Høyttalerne utmerket seg ved å være lynraske og svært dynamiske for sin tid. Mange testere sammenlignet NS-1000 med presisjonen til elektrostater på den tiden, bare med fet bassgjengivelse i tillegg.

De hadde små potmetere som gjorde det mulig å justere mellomtone og diskantnivået, og metallgriller som dekket elementene. Andre versjoner med oppgraderinger og endringer kom etter hvert, NS-1000M (for monitor) hadde et redesignet kabinett, NS-1000X fikk en ny laminert karbonbasert bassmembran, og helt på slutten av høyttalernes storhetstid lanserte Yamaha en NS-2000. Hundreårsjubileet til Yamaha i 1987 ble feiret med en påkostet utgave kalt NS-10000, som er langt sjeldnere enn NS-1000 og NS-1000M. Man kan få tak i både kabinetter, delefiltere, elementer og hele høyttalere på bruktmarkedet.

Yamaha NS-1000 er en av historiens mest legendariske japanske høyttalere, en japansk JBL, kan man si, bare med langt mer spennende elementteknologi.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Sonos-skred til sommeren?

Denon-planke med bass uten sub

Kanskje den råeste høyttaleren vi har sett

Sjekk denne in-wall-høyttaleren

Gulvhøyttaleren er kronen på verket

Et innblikk i Harmans aller helligste

Rauna er tilbake

Engelsk legende tilbake etter 63 år

PMC slipper aktive høyttalere

KEF tøffer seg med nye subwoofere

Bordhøyttalere med lydtrykk

Spennende gulvmodell fra Revival Audio

0
Scroll to Top