Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

Svensk hi-fi-klassiker gjenoppstår på MOMA

Svenske Teenage Engineering har kastet seg over arvesølvet, og har utviklet en 2014-utgave av den 40 år gamle Sonab OD-11.

Skrevet av / 19.06.14 - 14:55
Svensk hi-fi-klassiker gjenoppstår på MOMA

Den svenske oppfinneren Stig Carlsson utfordret i 1960- og 1970-årene tidens hi-fi-stereotyper. Hans høyttalere, som ble solgt under navnet Sonab, fungerte etter prinsipper som var radikalt annerledes. Lyden skulle kastes rundt via lytterommets vegger og tak, mente han.

Selv om ideene var vrient å sluke for samtiden, ble Carlssons konstruksjoner populære, og var i 1970-årene blant de bestselgende høyttalerne i Skandinavia. For de låt forbløffende bra, selv om de så litt merkelige ut.

Det har gått 40 år siden Sonabs storhetstid. Fabrikken endte sin høyttalerproduksjon i 1978, og generasjoner av hi-fi-dyrkere har vokst opp siden. Nå får Stig Carlsson, som døde i 1997, en posthum hyllest.

OD-11_Sonab
Den opprinnelige OD-11 fra 1974 (foto: Storm / Carlsson Planet)

Teenageingeniører lager ny utgave
Det svenske design- og ingeniørfirma Teenage Engineering har laget en reboot – en oppdatert utgave – av en av de mest ikoniske Carlsson-konstruksjonene, nemlig den lille OD-11 (eller “Carlsson-kuben”). På utsiden ligner den forbildet, men innmaten er oppdatert med nåtidens teknologi. Det er nå en innebygd forsterker på 100 watt, samt trådløs avspilling via AirPlay og Spotify Connect.

Høyttaleren kan jobbe alene som aktiv, trådløs monohøyttaler, men man kan koble sammen opptil fire enheter i hjemmet.

Teenageingeniørene har holdt på med prosjektet i flere år, og kunne allerede på IFA-messen i fjor vise fungerende prototyper (selv om det var så godt som umulig å høre dem midt i larmen fra tusenvis av utstillere). Vi har siden da mast på dem for testeksemplarer, og lanseringen var opprinnelig satt til våren som gikk. Men det er altså først nå de har blitt klare med produksjonsmodeller.

Da det er snakk om en skandinavisk designklassiker, vil lanseringen av OD-11 skje på Museum Of Modern Art (MOMA) i New York. Fra 18. juli vil høyttalere kunne kjøpes i MOMAs to designbutikker i New York. Og selvfølgelig via Teenage Engineering i Sverige.

Prisen er 899 dollar (ca. 5.400 kr.), hva prisen blir på disse breddegrader vites ikke ennå.

Teenage Engineering

 

SONY DSC
En stolt, men tydelig sliten Emil Kullänger fra Teenage Engineering viste frem OD-11 på IFA-messen i september 2013.

John Hvidlykke
(f. 1964): Journalist og tester. John har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, høyttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskjeftiget seg med teknologijournalistikk siden 1982(!), og har arbeidet for tallrike magasiner i forskjellige roller; blant annet GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har dessuten skrevet tallrike bøker og undervisningsprogrammer om IT.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Disse høyttalerne er mer spesielle enn de ser ut

Opp-ned-høyttaler - i lydkvalitetens tjeneste

Bowers & Wilkins fintuner lyden

Romforskeren Stig Carlsson

Sonos-skred til sommeren?

Denon-planke med bass uten sub

Kanskje den råeste høyttaleren vi har sett

Sjekk denne in-wall-høyttaleren

Gulvhøyttaleren er kronen på verket

Et innblikk i Harmans aller helligste

Rauna er tilbake

Engelsk legende tilbake etter 63 år

0
Lyd & Bilde
Scroll to Top