Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

High-end-høyttalere uten forvrengning

Dalis nye high-end-serie Epicon har fått nye, helt spesielle høyttalerelementer, nesten helt uten forvrengning. Resultatet: klokkeklar lyd.

Skrevet av / 16.01.12 - 19:46
High-end-høyttalere uten forvrengning

Det som gjør de nye høyttalerelementene til Dali spesielle, er bruken av et materiale som Dali kaller SMC (soft magnetic compound), som likner keramikk, i senter av magneten. Materialet er først knust til fint pulver, for så å bakes i ovn – hvorpå det stivner og får den egenskapen at det har magnetisme men samtidig nesten ikke leder strøm. Andre elementer har jern i midten, som også er svært magnetisk men også leder strøm. Jern leder strøm ulikt ved ulike frekvenser, slik at induksjonen av svinspolen går opp og ned sammen med musikken, og skaper mye av det vi kaller modulasjonsforvrengning.

Reduserer forvrengning
Det nye materialet i samlag med aluminiumringer rundt den magnetiske polen reduserer og stabiliserer spolens induktans, uavhengig av slaglengde. Dette tillater optimal konvertering av spenning fra forsterkeren til strøm som går gjennom talespolen.

Eller for å si det enkelt: høyttalerelementene får nesten eliminert 3. og 4. harmonisk forvrengning, som er ødeleggende for lydkvaliteten. Også den 2. harmoniske er lav. Dalis sjefsingeniør Lars Worre var meget entusiastisk på dagens presselansering, over å endelig kunne skilte med å ha gjort noe virkelig innovativt på teknologifronten. Dali kaller teknologien Linear Force Motor System.

Bånddiskant uten delefilter
I den nye Epicon-linja er det også tatt andre mål for å gjøre konstruksjonen optimal. I toppen sitter to diskanter; en dome som tar overtoner opp til rundt 15 kHz, og en bånddiskant som strekker seg opp til 30 kHz. Normalt vil man ha et delefilter på som filtrerer bort frekvensene under 15 kHz på bånddiskanten. Dette vil gi en liten faseglipp i overgangen, som ofte har skylda for at man føler bånddiskanthøyttalere har for mye diskant. Dali har i stedet filtrert ut bånddiskantens nedre frekvensområde akustisk med en linse, som hindrer denne faseglippen.

Fravær av delefilter mellom diskantene gir bedre faserespons.

 

Kabinett
Videre er det passet nøye på at kabinettet ikke har altfor mye krimskrams innvendig. Det betyr også at det er lite bruk av dempemateriale, som ville gjort at luften beveger seg saktere. I tillegg er det passet på at bassportene sitter rett bak hvert basselement, for at luften skal ha kortest mulig vei ut av høyttaleren. Alt dette har nemlig med timing og fase å gjøre. Det gjelder at tonene fra basselementene treffer øret nøyaktig på samme tidspunkt som mellomtonen og diskanten.

Lytteinntrykk
Sammen med få andre utvalgte fikk jeg gleden av å være først i Norge til å få høre den helt nye 2 ½-veis gulvhøyttaleren Dali Epicon 6, som er først ut blant tre modeller i serien (det kommer også en større gulvhøyttaler, og en stativmodell, i tillegg til etter hvert også senter og subwoofer).

Det første jeg la merke til er det totale fraværet av imponatoreffekt. På et par minimalistiske jazzspor opplevdes høyttalerne nesten som bassfattige, men med en klokkeklar stemmegjengivelse og herlige trommevisper. Før neste kutt av typen glattpolert bluesrock avslørte at det slettes ikke manglet bass, men tvert imot beviste høyttalerne at de virkelig kan slå. Og de går dypt. På papiret ned til 35 Hz, og det opplevdes ennå dypere.

Høyttalerne opplevdes som om de ikke hadde noen egen klangfarge, men i stedet slapp igjennom det som var på plata. Dermed låt alle plater svært forskjellige fra hverandre. Dynamikken var også svært imponerende. Det har nærmest blitt en klisjé å i et begeistret øyeblikk dra parallellen mot elektrostathøyttalere. Men det er da også det nærmeste jeg kan beskrive følelsen av å lytte til Dali Epicon 6.

Fra venstre: Ivar Brath Lien (Hi-Fi Klubben), Erik Wasa (Hi-Fi Klubben) og Lars Worre (Dali).

Noen av oss i redaksjonen vil selvsagt komme tilbake med en langt mer grundig omtale av høyttalerne, etter de har blitt lansert en gang i mars.

Siden dette er Dalis nye toppserie, er prisen selvsagt i den høyere enden av skalaen. Likevel er 70.000 kroner for et par lavere enn jeg på forhånd hadde fryktet.

dali.dk
hifiklubben.no

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Goldmund effektforsterker: Bare ikke spør om prisen ...

En forsterker for drømmere

Vinyl setter ny rekord

Komplett anlegg i retrostil

Platespiller med plug and play

Nye råskinn fra sveitsiske Soulution

Da hi-fi var en livsstil

Noe helt eget for din platesamling

Nå kan du linke til alle musikktjenester på én gang

Endelig en rimelig Roon-streamer!

En DAC i samuraienes fotspor?

Denne lille boksen kan gjøre dine gamle B&O-høyttalere "trådløse"

0
Lyd & Bilde
Scroll to Top