Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

Unik Genelec-høyttaler

Hos finske Genelec har de lagt sine hoder i bløt, og kommet opp med en helt spesiell høyttaler.

Skrevet av / 19.12.14 - 09:38
Unik Genelec-høyttaler

Den er i første rekke rettet mot lydstudioer og kringkastingsproduksjon, men siden Genelec også lager hifi-høyttalere for hjemmebruk, er det lov å håpe på et par sivile utgaver av Genelecs nye 8351.

De har i en årrekke laget høyttalere for proffbruk, med den karakteristiske avrundede formen, men i 8351 har de tatt konstruksjonen et skritt videre.

Fra fronten ser det ut som om de har brukt bare et høyttalerelement, men sannheten er fire elementer. Det synlig elementet er et koaksialelement. hvor en 19 mm diskant er plassert i sentrum av en 130 mm mellomtone. Ikke ulikt tilsvarende elementer fra Kef og Tannoy.

Genelec

Det man ikke er, er de to ovale basselementene på baksiden av frontplaten. De er 215 x 100 mm og plassert tett inntil frontplaten, med en passrefleksspalte i topp og bunn av frontplaten. De kaller prinsippet Maximised Directivity Controlled Waveguide (MaxDCW), og hensikten er å få så effekt dypbass som mulig.

Noe man må medgi at de har klart. Hvert fall på papiret. Høyttalerne klarer ikke bare å levere et lydtrykk på respektable 110 dB på en meters avstand, de rekker også over et frekvensområde fra 32 Hz til 40 kHz. 32 Hz betyr at det kompakte kabinettet fullt ut er i stand til å gjengi de dypeste tonene, fra for eksempel et klaver.

Høyttalerne har integrerte klasse D forsterkere som er mer kompakt og effektive enn vanlige forsterkere. De leverer 150, 120 og 90 W effekt, til hvert av elementene, og høyttalerne har brytere på baksiden, for å tilpasse frekvensresponsen til høyttalerplasseringen i rommet.

 

Lasse Svendsen
(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Disse høyttalerne er mer spesielle enn de ser ut

Opp-ned-høyttaler - i lydkvalitetens tjeneste

Bowers & Wilkins fintuner lyden

Romforskeren Stig Carlsson

Sonos-skred til sommeren?

Denon-planke med bass uten sub

Kanskje den råeste høyttaleren vi har sett

Sjekk denne in-wall-høyttaleren

Gulvhøyttaleren er kronen på verket

Et innblikk i Harmans aller helligste

Rauna er tilbake

Engelsk legende tilbake etter 63 år

0
Lyd & Bilde
Scroll to Top