Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

Testplaten over alle testplater

Hvis du har drevet med hi-fi lenge, har du sikkert prøvd å teste anlegget med spesielle testplater. Denne inneholder en samling av alle de mest brukte lydene.

Skrevet av / 11.12.15 - 10:46
Testplaten over alle testplater

I hi-fieens unge dager var testplater noe enhver entusiast med respekt for seg selv måtte ha i sin samling. Platene kunne hjelpe med å avsløre anleggets svake sider og finne frem til feiljusteringer. Frekvensgang, fase/motfase på høyttalere og nåletrykk, samt antiskating på platespillere var noe av det platene kunne finne frem til. Og en hyggelig hi-fi-samtale mellom venner kunne handle om høyttalernes frekvensgang – og med hvilken testplate den var målt.

I dag er det de færreste av oss som begir seg ut på å teste våre anlegg. Også selv om det er enklere enn noensinne. Testplater kan fremdeles kjøpes på CD, men man kan også gratis laste ned både tonegenerator og lydtrykkmåler som apper til sin smartmobilen.

De har bare ikke den sjarmen som de gamle vinyl-testskivene hadde.

Jonas Olesen er samler av vinylplater, og testplatene har en spesiell plass i hans hjerte. Så spesiell, at han måtte lage sin egen! For litt siden demonstrerte han for en forsamling platen Test, som er basert på lyder fra hans yndlingstestplater, egne lyder og psykoakustiske testsignaler.

Ved receptionen kunne man se en del af Jonas Olesens samling af testplader. Foto: John Alex Hvidlykke.
Ved platedemonstrasjonen på Storrs Antikvariat i København kunne man se en del av Jonas Olesens samling av testplater. Foto: John Alex Hvidlykke.

På platen finner man sinussveip, støy i alle regnbuens farger, bølgeformer og til og med et spor med simulert tinnitus (hvis du ikke kan høre sporet, har du sannsynligvis allerede lidelsen!). Man finner også den paradoksale Shepard-tonen, som konstant stiger, uten noensinne å nå til ytterkantene av frekvensspektret.

Video: Spor 11, side 2: Advarsel – i morsekode!

Platen er trykket i et begrenset opplag på 300 eksemplarer.

Der var også dette 80'er-klenodie: En spectrum analyser til brug med stereoanlægget. Foto: John Alex Hvidlykke.
Dette 80-talls-klenodiet var også på plass: En spektrumanalysator til bruk med stereoanlegget. Foto: John Alex Hvidlykke.

John Hvidlykke
(f. 1964): Journalist og tester. John har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, høyttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskjeftiget seg med teknologijournalistikk siden 1982(!), og har arbeidet for tallrike magasiner i forskjellige roller; blant annet GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har dessuten skrevet tallrike bøker og undervisningsprogrammer om IT.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Nå kan du linke til alle musikktjenester på én gang

Endelig en rimelig Roon-streamer!

En DAC i samuraienes fotspor?

Denne lille boksen kan gjøre dine gamle B&O-høyttalere "trådløse"

Den ultimate forsterkeren

High-end forforsterker med moderne strømming

McIntosh oppdaterer forforsterkeren

Kompakt hi-fi i stilren design

Lenco frir til vinylelskere

Platespiller for sjeiker og baroner

Astell&Kern: Musikkspiller i gull!

1500 gjester gledet seg over hi-fi i København

0
Scroll to Top