annonse

ÅRETS HEDERSPRIS

Årets beste 2015:

Siden 1980 har Peter Lyngdorf kjempet for den gode lyden. Noe som har kommet en hel bransje til gode.

ÅRETS HEDERSPRIS

Peter_Lyngdorf

Peter Lyngdorf

Lydens korsfarer

 
Peter-LyngdorfFrustrert over at det nærmest var umulig for den gjengse mannen i gata å få tak i skikkelige produkter til en fornuftig pris hos etablerte hi-fi-forhandlere, grunnla Peter Lyngdorf i 1980 Danmarks Hi-Fi Klub.

Det hele startet med import av NAD-forsterkere og Cerwin-Vega-høyttalere til det danske markedet, men grådige forhandlere «var mye mer interessert i å selge billige produkter fra Det Fjerne Østen til samme pris – og dermed tjene dobbelt så mye.» Peter bestemte seg for at hvis han måtte gi en altfor høy avanse til forhandlerne, samtidig som han måtte svare på spørsmål fra kundene, så kunne han like gjerne selge produktene direkte til kundene via postordre. Som sagt, så gjort!

Den lille affæren vokste seg raskt større, og fikk etter hvert tre demorom. I 1982 ble Denon en del av utvalget, og samme år åpnet NAD Svenska butikk i Sverige. En butikk som etter hvert ble kjøpt opp av nettopp Danmarks Hi-Fi Klub og deretter døpt om til Sveriges Hi-Fi Klub. I 1987 fikk vi de første butikkene i Norge, og spol frem til dagens Hi-Fi Klubben, og vi ser på en kjede med 90 butikker i Danmark, Norge, Sverige og nå også Nederland. En vellykket forretningsidé, med andre ord!

 

Egne merker

Men det var ikke lenge Lyngdorf var tilfreds med å selge andres produkter. I 1983 grunnla han høyttalermerket Dali, som ble et av Hi-Fi Klubbens nøkkelmerker. Og i 1998 kom high-end elektronikkmerket TacT Audio til verden, etterfulgt av Lyngdorf Audio i 2005, hvor avansert romkorreksjon var et viktig element. Peter Lyngdorf var en god stund nesten alene om å mene at innvirkningen av rommets akustikk måtte dempes for å få mest mulig ut av et hi-fi-anlegg. I dag har vi lært, og spesielt i hjemmekinosammenheng, får man nesten ikke kjøpt forsterkere og receivere uten automatisk romkorreksjon.

 

annonse

Et kritisk blikk mot platebransjen

Det spiller imidlertid liten rolle hvor gode hi-fi-produkter man har, dersom lyden på musikken man hører på i utgangspunktet suger. De siste årene har derfor Peter Lyngdorf viet til å få platebransjen til å åpne ørene for god lyd, og gi oss musikk deretter. Gjennom prosjektene SoundSenze og Nordic Dynamic jobber han og en håndfull andre med å få musikkbransjen til å omfavne et lydbilde med stort dynamikkområde, fremfor å komprimere det i hjel, i et feilaktig håp om at musikken vil skille seg ut når den spilles på radio. Lyngdorf vil bevise at selv radio låter best med dynamisk lyd.

annonse

Gjennom sitt utrettelige arbeid for god lydkvalitet er Peter Lyngdorf en viktig mann for vår bransje – og for de virkelige gode opplevelsene. Derfor har han fullt ut fortjent årets hederspris!

Se Peter Lyngdorfs takketale.

 

annonse

KONKURRANSE: Vinn Årets Beste Produkter

Kommentarer

  Motta varsel  
Varsle meg om
annonse

Les også

Imponerende kamerarekord

Mi Note 10 banker konkurrentene med hele fem kameraer og 108 Mp oppløsning.

Design dine egne lamper, og få dem 3D-printet ut av gamle cd'er

Din lampe blir 3D-printet i gjenbrukbare materialer, som f.eks. gamle musikk-cd'er og levert direkte til døren innen to uker.

Stortest: Samsung QLED 4K TV-er

Hvilken Samsung-TV er det aller beste kjøpet? Vi tester oss gjennom jungelen av QLED-skjermer!

Googles minste gjør underverker. Noen ganger.

Bare et nytt navn og noen små detaljer skiller den nye Nest Mini fra sin forgjenger.

Ragnarok-trailer!

31. januar kommer jotnene til en skjerm nær deg.

Her er verdens feteste klappmobil!

En av de mest ikoniske mobiltelefonene noen gang er tilbake. Og nå har vi prøvd klapptelefonen med fleksibel skjerm fra Motorola.

Prisgunstig mobil under juletreet

Et steg under luksusmodellene finner vi mobilene som gir best valuta for pengene.

Olympus slipper oppdatert Pen

Ny og kompakt Olympus Pen-kamera.

Ny trådløs SE-serie fra Shure

Øreproppene i SE-serien får endelig Bluetooth 5.

Platespiller med høyttalere

Platespiller med forsterker og høyttalere innebygget? Vanligvis en oppskrift på katastrofe, men ikke her.