Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

Nå kan du kjøpe Apples råeste Mac

Skrevet av / 15.12.17 - 10:14
Nå kan du kjøpe Apples råeste Mac

Helt siden Steve Jobs presenterte den første iMac-en i 1998, har iMac-ene alltid vært datamaskiner for folk flest. Men også for fotografer, musikere, grafikere, kunstnere, rabbagaster og annerledes tenkende. Som sagt, for alle og enhver.

Det er den fremdeles. Den rimeligste iMac-ens starter på drøye 12000 kr, ikke småpenger akkurat, men da får man også en gjennomført god maskin. Som ofte varer i mange år. Jeg kjenner folk som har iMac-er fra 2010, og er godt fornøyd med det.

Når normalt ikke er rått nok

Men det holder selvsagt ikke til krevende oppgaver. Rendering i 3D for eksempel, batch-prosessering i Photoshop, og videoredigering i 4K eller  8K, går mye fortere med en mer moderne maskin. Som har kraftigere prosessor, mer minne, raskere bus-hastigheter og råere grafikkprosessering.

Det er derfor Apple har laget en proffutgave av iMac-en. Den stealth-grå iMac Pro er et råskinn som kan konfigureres med opptil 18-kjerners prosessorer og 128 GB minne.

Les testen av iMac Retina 5K

(Foto: Produsenten)

Sekssifret prislapp

I den aller råeste konfigurasjonen, koster den nesten 150.000 kr (!). Jepp, 150k.

Da får man denne konfigurasjonen, som vist på bildet over:

  • 18-kjerners 2,3 GHz Intel Xeon W-prosessor, Turbo Boost opptil 4,3 GHz
  • 128 GB 2666 MHz DDR4 ECC-minne
  • 4 TB SSD
  • Radeon Pro Vega 64 med 16 GB HBM2-minne
  • Magic Mouse 2 og Magic Trackpad 2 – stellargrå

 

Basisutgaven, om man kan kalle den det, koster 55990 kr, og inkluderer en 8-kjerners 3,2 GHz Intel Xeon W-prosessor, med Turbo Boost opptil 4,2 GHz, 32 GB minne, Radeon Pro Vega 56 grafikkprosessor med 8 GB minne, og en 1TB SSD.

Det er stadig vekk en ganske heftig konfigurasjon.

(Foto: Produsenten)
En iMac Pro er så tettpakket at den trenger vifter for å kjøle seg ned.

Bedre sikkerhet

Pro-modellen har alle tilkoblingene på baksiden. Fire av dem er Thunderbolt 3 kontakter, som du kan koble til to RAID-oppsett med SSD-er – og  to ekstra 5K-skjermer til. Samtidig.

Den har også 10Gb ethernet som gir opptil 10 ganger raskere nettverkstilkobling, og en ny T2-krets. Den er utviklet av Apple, og styrer maskinens System Management Controller, men kanskje enda mer interessant er det at den også gjør maskinen sikrere med bedre kryptering.

Slik at data på maskinen er bedre beskyttet.

iMac Pro kan bestilles nå, levering skjer på nyåret, og vi skal selvsagt komme tilbake med en test av maskinen.

 

Lasse Svendsen
(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

0
Scroll to Top