Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

Nå kan dette bli forbudt

Kunne du tenke deg at smartklokken din fra LG ser ut som en Rolex, eller at Apple Watch viser urskiven til en Tag Heuer Monaco? Glem det.

Skrevet av / 25.11.14 - 09:37
Nå kan dette bli forbudt

Det er ikke alle som synes at de innebyggede skjermbildene på smartklokker er like sexy. For mange er et mye kulere at LG, Sony, Samsung eller Moto 360 ser ut som en Rolex, Tag Heuer eller Patek Philippe. Men nå protesterer de sveitsiske klokkeprodusentene.

Flere av dem har sendt krasse brev til nettsider som distribuerer kopiene av urskivene, til smartklokkebrukere, og i klare ordelag bedt dem om å stoppe videreformidlingen av dem. De fleste smartklokker lar deg nemlig bytte visning av urskiven, og det har ført til en skog av hjemmelagede elektroniske urskiver, om etteraper urskivene til kjente klokkemerker.

Sveitsiske produsenter som IWC, Panerai, Omega, Fossil, Armani, Michael Kors, Tissot, Certina, Swatch, Flik Flak, og Mondaine, stiller seg bak protestene. Som kan føre til at kopiskivene må fjernes fra nettsteder som FaceRepo, hvor utvalget er enormt.

En skamløs kopi av urskiven til en Rolex GMT Master II, i følge sveitsisk klokkeindustri.
En skamløs kopi av urskiven til en Rolex GMT Master II, i følge sveitsisk klokkeindustri.

FaceRepo hevder at de har innført filtering av navn og tagging på sine nettsider, for å hindre kopiskivene, men nettstedet er fremdeles fullt av elektroniske urskiver som er nøyaktige kopier av ekte urskiver, og dermed bryter med kopiretten og merkevarebeskyttelsen til klokkeprodusenter.

Den sveitsiske klokkeindustrien er ikke til å spøke med. De har flere ganger fått med seg myndighetene på å destruere millioner av kopiklokker, og i flere land er det forbudt å innføre kopier.

Apple gikk på den samme smellen for to år siden, da klokken i iOS-operativsystemet til forveksling var lik klokkene den sveitsiske jernbanen – SBB – brukte på perronger og stasjoner.

Det er lett å falle for fristelsen, for hvis man skal ha en Apple Watch, er det mye kulere at urskiven ligner skiven på en Jaeger LeCoultre Reverso.

Hvis dét skal bli mulig, må Apple kjøpe lisenser fra produsentene, for at det skal være tillatt med slike urskiver.

Lasse Svendsen
(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

0
Scroll to Top