Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

Nå finnes Google Wifi i Norge

Lover sikrere, raskere og enklere Wifi med bedre dekning i ditt hjem.

Skrevet av / 18.10.17 - 14:38
Nå finnes Google Wifi i Norge

For ett år siden viste Google at de kommer til å satse på smarte hjem. Delvis med sine smarte høyttalere Google Home. Men et smart hjem trenger  å være godt oppkoblet, så man presenterte også Google Wifi, et enkelt sett for å få bra dekning i hele hjemmet. Og nå har det kommet til Norge.

Google Wifi er et såkalt mesh-nettverk. Du kobler en ruter til din innkommende internettilkobling, deretter kobler du de to tilgangspunktene for å utvide dekningen i delene av hjemmet hvor dekningen er dårlig. De kobles deretter sammen med en dedikert tilkobling. For enhetene dine vil det komme opp som ett enkelt nettverk, og det byttes automatisk mellom de ulike koblingspunktene.

Google Wifi unboxing
Tre bokser som skal løse dine oppkoblingsproblemer (Foto: Lyd & Bilde)

Vi har tatt en titt på en tre-pakning med Wifi-tilkoblingspunkter.

Google Wifi hardware
Enkelt design med porter på undersiden. (Foto: Lyd & Bilde)

Enhetene har en fin utside slik at man ikke trenger å skamme seg for å ha de stående framme. En ring rundt utsiden lyser for å vise status. På undersiden sitter porter for innkommende nettverk, samt en utgang. Dermed kan koble til en nettverksswitch hvis du vil koble inn mange enheter med nettverkskabel.

Google Wifi QR code
Enkelt oppkobling med skanning av QR-kode. (Foto: Lyd & Bilde)

Etter den første enheten er koblet opp starter man Wifi-appen. Videre parer man de andre enhetene ved å skanne QR-koden på undersiden.

Google Wifi access point added

Deretter guides man gjennom stegene for å koble inn eventuelle ekstra tilkoblingspunkter. Det er så enkelt at man ikke trenger noen tidligere kunnskaper i det hele tatt.

Google Wifi checked

Når alt er koblet opp ser man signalstyrken og man kan legge til ekstrafunksjoner som gjestenettverk. Det finnes også praktiske funksjoner som at barnas enheter automatisk kobles av nettet etter leggetid. Man kan også gi gjester tilgang til utvalgte smarte hjem-enheter hvis man vil.

Google Wifi control panel

For den mer teknisk interesserte finnes det visse avanserte instillinger. Som å stille inn DNS, uPnP, IP-reservasjoner og Port forwarding. Men det er ikke riktig like mange innstillinger som i en vanlig ruter, eksempelvis for dynamisk DNS. Det er mulig at Google legger til slike muligheter etter hvert, men man får ta i betraktning at produktets målgruppe vil ha alt så enkelt som mulig. Og det har de lyktes med.

Google Wifi status

Fra statussiden på appen kan man lett se om det er noen problem, hvilke enheter som oppkoblet samt teste hastigheten.

Så hvor raskt blir det?

Speedtest before

Men ble det noen forskjell på hastigheten? Jeg bor i en leilighet med 250/100 Mbit/s via fiber og bruker til vanlig en relativt avansert router med 802.11ac og «beam-forming». Det låter som at jeg har gjort hva kan for å motvirke betongvegger og naboer som sloss om frekvensene. Dermed fikk jeg bare ut 17-19 Mbps for nedlastning og 14-16 Mbps for opplastning, det var noe jeg tenkte jeg kunne leve med.

speedtest after

Etter å ha plassert Google Wifi-routeren i midten leiligheten, og tilkoblingspunktene i rommene lengst unna, økte hastigheten betydelig. Jeg fikk 5-6 ganger høyere hastighet uavhengig av hvilket rom jeg var i.

Et tilkoblingspunkt, som sies å skulle holde til et bosted på 140kvm koster 1.390 kr.
En tre-pack, som skal rekke til 420 kvm, koster 3.590 kr.

Ikke akkurat billig, men alternativet er å begynne å dra ledninger og konfigurere tilkoblingspunkter. Og de fleste har ikke kunnskap til å konfigurere riktige instillinger og kanaler for å få best hastighet. Google Wifi analyserer hele tiden nettet ditt og gjør jobben for deg. Da kan det nok være verdt pengene å slippe bryet.

 

Les mer på Google Store

 

Jonas Ekelund
(f. 1969): Journalist og nyhetsredaktør. Jonas har jobbet for Lyd & Bilde siden 2007 med det meste som kan kalles bærbart. Det vill si mobiler, trådløse høyttalere og hodetelefoner. Iblant kommer testingen inn på kollegaenes områder innenfor multiromslyd, hjemmekino og foto. Han startet sin bane som teknikkjournalist på IDG og skrev blant annet for PC för Alla, Internetworld og det som senere ble M3.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

0
Scroll to Top