Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

 

Datamaskiner kan du finne i massevis, og de fleste tilfredsstiller alle alminnelige behov. Men hva trenger du når det er gaming på menyen? Vi har på de følgende sidene funnet et utvalg av saker som forvandler den sivile hjemmemaskinen til et frådende spillmonster.

 

Det handler ikke minst om presis styring av spillene. Små marginer og brøkdeler av sekunder avgjør forskjellen på liv og død – seier eller fiasko. I de fleste spillene skjer styringen med mus og tastatur – noe du ganske sikkert allerede har stående på skrivebordet. Men det er himmelvid forskjell på det typiske PC-tastaturet som ”følger med i pakken” og et ekte presisjonsverktøy. Og det samme gjelder i enda høyere grad musen, hvor spillene krever oppløsning på tusenvis av punkter per tomme. Vilt? Kanskje, men å kaste seg ut på slagmarken med standardutstyr tilsvarer å kjøre rally med familiebilen: Du kommer sannsynligvis ut av det med noen riper i lakken og bulker på støtfangeren. Og førsteplassen er ute av syne.

 

Du finner også styringsutstyr som er spesielt for nettopp spill. I guiden har vi tatt med såkalte kontrollere: styreenheter som er utviklet til spillkonsoller, men som også kan brukes med en PC. En kontroller er et nesten uunnværlig utstyr til kampsportspill og andre spill hvor lynraske kombinasjoner avgjør kampen.

 

Du finner ikke en topp-3 av musematter, da guiden kun dekker elektronikk. Men husk likevel å tenke på underlaget for musen. Det nytter ikke å ha verdens mest følsomme og nøyaktige mus, hvis underlaget er en rå bordplate fylt med syltetøysflekker.

 

Det utstyret som betyr aller mest for spill, er grafikkortet. Har du en stasjonær datamaskin, er det forholdsvis lett å få maskinen up to date med et nytt grafikkort.

 

Sist, men ikke minst har vi sett på lydsiden av spillopplevelsen. Det handler ikke bare om fornøyelsen. Lyden er nesten like viktig som bildet for å avsløre dine motstandere.

 

Egen boks

 

Alt det andre

I det mer nisjepregede sjiktet av spillmarkedet finner vi utstyr som en gang var det første en PC-spiller skaffet seg, men som nå bare brukes av en liten elite av spesialister. Det gjelder joysticks, som ut fra navnet tiltaler dyrkere av flysimulatorer, og ratt og pedaler, som er likeså uunnværlige i bilspill som de er innlysende ubrukelige til 3D-skyting.

 

En musematte får du også bruk for, og her er tendensen at mattene blir temmelig store. Så store at det er plass til både musen og tastaturet på dem.

 

Sist, men ikke minst, bør du også se på ergonomien og vurdere en gaming-stol. Ja, det finnes faktisk!

 

 

Mus

Musen er gamerens viktigste verktøy og våpen. Du sikter, du skyter, du slår og sparker. Presisjon og hastighet er alfa og omega. Uansett om du foretrekker First Person Shooters (FPS), strategispill (RTS), online rollespill (MMO) eller annet, finnes det en mus som dekker ditt behov. De finnes i mange prisklasser og kvaliteter, på samme måte som muligheten for personlig tilpasning varierer mye. Skal den være trådløs eller kablet, hvor mange knapper har du bruk for, skal den være med eller uten lys, og hva med passformen?

 

Her er tre gode alternativer til mus for den kresne og krevende gameren.

 

Logitech G900 Chaos Spectrum (ca. 220 tegn)

Musen fra Logitech er en trådløs gamer-mus i den absolutte toppklassen. G900 Chaos Spectrum er en av de letteste trådløse musene vi har kommet over. Den er uhyre presis, har lang batteritid, og har kanskje et av de beste ”klikkene” på markedet.

Pris: 990 kr

Web: logitech.com

(Foto: Produsenten)

Corsair M65 Pro RGB

Musen fra Corsair er både presis og rask. I tillegg har den en annerledes design, avansert programvare, innebygget vektsystem og LED-lys i flere farger. M65 fås i fargene sort og hvit. Prisen er rimelig, og komforten er god.

Pris: 594 kr

Web: corsair.com

(Foto: Produsenten)

Roccat Kova

Musen fra Roccat fås i sort eller hvit, og kan takket være sin strømlinjeformede design brukes av både høyre- og venstrehendte. Tross sin beskjedne størrelse er det hele ti knapper å rote med. Musen passer til de fleste spillsjangre.

Pris: 495 kr

Web: roccat.org

(Foto: Produsenten)

 

Tastatur

Alt etter hvilke typer spill du foretrekker, kan det være behov for å være rask på tastene. Vurder derfor et tastatur som tåler å få juling mens du svetter i pannen. Her er det et par ting du bør ta stilling til. Hvis presisjonen skal være i høysetet, bør du vurdere et mekanisk tastatur. De er meget presise, og ikke minst raske til å registrere trykk. Og så er det lyset i tastene. Det gir overblikk, og ser generelt bare fett ut. Alt samles i en programvare, hvor du kan finjustere de enkelte tastene.

 

Her er tre gode forslag på tastaturer med fart og overblikk.

 

Razer BLACKWIDOW Tournament Edition Chroma

Har du bruk for et tastatur som kan tas med når du skal ut og konkurrere, er Razers Blackwidow Tournament Edition et godt alternativ. Du får mange justeringsmuligheter samt klassens kanskje beste chroma-bakbelysning.

Pris: 1.300 kr

Web: razerzone.com

(Foto: Produsenten)

Asus ROG Claymore Core

Acers tastatur til gamerne er i det luksuriøse sjiktet. Selve skallet er laget av aluminium, og det er naturligvis lys i alle de mekaniske tastene, som kan programmeres individuelt. Vil du ha talltastaturet med, må det kjøpes separat.

Pris: 1.490 kr

Web: asus.com

(Foto: Produsenten)

Logitech G413

Logitechs diskré tastatur er et godt bevis på at man ikke trenger å ligne en gamer bare for å kunne spille. Tross den enkle designen får du et fullt ut mekanisk og bakbelyst tastatur. Og i tillegg er prisen meget gunstig.

Pris: 990 kr

Web: logitech.com

(Foto: Produsenten)

 

 

Gamepads/kontrollere

Seriøse PC-spillere vil nok rynke på nesen bare av tanken på å bruke en kontroller fra konsollene som styreredskap på PC-en. Men det er faktisk en mening i galskapen. Et stigende antall spill utgis på tvers av alle plattformer, og det er derfor allerede tenkt grundig gjennom hvordan spillene kan styres med nettopp en kontroller. Legg til at konsollenes dedikerte kontrollere allerede kan kobles til PC-en via Bluetooth, og du har en vinnerkombinasjon. Er du i i utgangspunktet glad i konsoller, er det også et innlysende valg.

 

Her er tre gode forslag til kontrollere som gir konsollvibrasjoner på PC.

 

Xbox One Wireless Controller for PC

Kontrolleren til Xbox 360 egner seg, takket være integrasjonen med Windows, godt til PC-spill. Med lanseringen av Xbox One ble den overflødig. Den nye kontrolleren er mer presis, ligger godt i hånden, og føles bare bedre.

Pris: 650 kr

Web: xbox.com

(Foto: Produsenten)

Sony Playstation 4 Dualshock

Det er litt tricky å bruke PS4-kontrolleren på PC, men selvfølgelig er det mulig. Det krever bare Windows 8 eller 10 og en spesiell programvare (ds4windows). Sony lager også en trådløs adapter som gjør det enda lettere.

Pris: 475 kr

Web: playstation.com

(Foto: Produsenten)

 

Steam kontroller

Spilltjenesten Steam burde være kjent for de fleste PC-gamere, men visste du at de også har laget sin egen kontroller? Et særegent trekk er den trykkfølsomme flaten, og den egner seg ifølge produsenten godt til strategispill.

Pris: 599 kr

Web: steam.com

(Foto: Produsenten)

 

 

Headset

Når du ikke vil forstyrre familie og naboer med lyden fra slaget, er hodetelefoner uunnværlige. Man kan i prinsippet bruke sine vanlige hodetelefoner til formålet, men spillene stiller en rekke krav til utstyret. For det første må det være en mikrofon på hodesettet, slik at man kan rope ut kommandoer og advarsler til teamet sitt. For det andre må de være behagelige å ha på i timevis, uten at ørene blir kokt i varmen. Og til slutt er det en fordel hvis de støtter surroundlyd slik at man kan høre når fiender kommer listende bakfra.

 

Her er tre hodesett som teleporterer ørene dine inn i spillets verden.

 

Logitech Artemis Spectrum G933

Realistisk 3D-lyd, knapper til de viktigste spillfunksjonene, og en lett tilgjengelig knapp til volumet gjør den trådløse G933 til et perfekt spilltilbehør. Det samme gjelder den lange batteritiden, god mikrofon og tøft RGB-lys.

Pris: 2.000 kr

Web: logitech.com

(Foto: Produsenten)

 

 

Steelseries Siberia 840

Hodesettet for storspillere som ikke vil nøye seg med å spille på en enkelt plattform. Muligheten for å mikse chat-lyd og spillyd trinnløst gjør dem perfekte til 3D-skytespill og andre lagspill. Et verktøy som utgjør en forskjell i krevende spill.

Pris: 3.200 kr

Web: Steelseries.com

(Foto: Produsenten)

 

Steelseries Arctis 5

Arctis 5 koster kun en tredel av Siberia 840, men har alle funksjonene som seriøse spillere har bruk for, bare med kabel. Og det aller beste er den fremragende DTS:X surroundlyden som gir deg ører i nakken.

Pris: 950 kr

Web: Steelseries.com

(Foto: Produsenten)

 

 

Grafikkort

Grafikkortet er den viktigste komponenten i en spillmaskin, og grafikkprosessoren har langt større regnekraft enn datamaskinens egentlige prosessor. Chip-produsenten Nvidia er i praksis enerådende på grafikkprosessorer, så spørsmålet er bare hvilken Nvidia-prosessor som skal sitte på grafikkortet. Til tunge 3D-spill er svaret en GeForce 1080-prosessor, som er toppmodellen. Er kravene lavere eller lommeboka lettere, får man imidlertid med GeForce 1070 og GeForce 1060 fortsatt en ytelse som overgår siste års modeller.

 

Her er tre grafikkort som gir deg så mye realisme at du ikke tror dine egne øyne.

 

Asus GeForce GTX 1080 Ti Turbo 11 GB

Hvis du er villig til å gå hele veien i jakten på lynrask grafikk i Dishonored 2, må du ha et GeForce GTX 1080 Ti-kort. Det eneste som akkurat nå er raskere enn et GeForce GTX 1080 Ti-kort, er to GeForce GTX Ti-kort.

Pris: 7.600 kr

Web: asus.com

(Foto: Produsenten)

 

MSi GeForce GTX 1070 Armor OC 8 GB

Lillebroren til GTX 1080-prosessoren heter GTX 1070. Den er rask nok til alle andre enn de mest fanatiske spillerne, og prisen er behagelig mye lavere. Hvis du ikke må kjøre Overwatch med 240 FPS, er den utmerket.

Pris: 4.290 kr

Web: msi.com

(Foto: Produsenten)

 

Gigabyte GeForce GTX 1050 Ti 4 GB

GTX 1050 er et av de mer ydmyke medlemmene av GeForce-familien, men fortsatt kraftig nok til å måle seg med siste års grafikkmonstre. Så står det 2016 eller tidligere på spillet ditt, er det mer enn nok.

Pris: 1.500 kr

Web: Gigabyte.com

(Foto: Produsenten)

 

Høyttalere

Lydsiden i et spill er i dag like viktig som lyden i en film. Og det er sannsynligvis brukt like mye penger på utviklingen. Derfor går du glipp av en stor del av investeringen hvis du bruker flatskjermens innebygde høyttalere til å gjengi den. Hodetelefoner kan være godt nok. Men har du mulighet, hvorfor ikke slå deg løs i et surround-orgie som fyller hele rommet med lyd? Selvfølgelig også med en buksebensflagrende basskommode av en subwoofer til å blåse liv i eksplosjonene.

 

Her er tre veier til superlyd på spillmaskinen.

 

Hjemmekinoanlegget

Hvis du vil gå hele veien, er der ikke noe som hindrer deg fra å koble PC-lyden til hjemmekinoen og få lyd i ekte surround og med full hi-fi-kvalitet. Det koster ikke mye mer enn et godt grafikkort.

 

DALI Zensor Pico/Pico Vokal/Sub E-9, Denon AVR-X520BT surroundreceiver

Pris: 11.486 kr

Web: hifiklubben.no

(Foto: Produsenten)

 

JBL LSR305

De små aktive JBL-høyttalerne er egentlig beregnet til bruk i hjemmestudioer. En 5” bass i profesjonell kvalitet og en diskant med en waveguide, som er lånt fra de store studiosystemene, leverer opp til 108 dB lydtrykk.

Pris: 3.495 kr

Web: harman.com

(Foto: Produsenten)

 

Logitech Z623

Logitech har laget PC-høyttalere lenger enn de fleste, men dette 2.1-settet har oppnådd THX-sertifisering. Med en samlet effekt på 200 W RMS (135 til subwooferen og 2 x 35 W til satellittene) er det nok av krefter til alt.

Pris: 1.400 kr

Web: logitech.no

(Foto: Produsenten)
Scroll to Top