annonse
annonse

Guide – dette trenger du til spill

Hva trenger du når det er gaming på menyen?

annonse

 

Datamaskiner kan du finne i massevis, og de fleste tilfredsstiller alle alminnelige behov. Men hva trenger du når det er gaming på menyen? Vi har på de følgende sidene funnet et utvalg av saker som forvandler den sivile hjemmemaskinen til et frådende spillmonster.

 

Det handler ikke minst om presis styring av spillene. Små marginer og brøkdeler av sekunder avgjør forskjellen på liv og død – seier eller fiasko. I de fleste spillene skjer styringen med mus og tastatur – noe du ganske sikkert allerede har stående på skrivebordet. Men det er himmelvid forskjell på det typiske PC-tastaturet som ”følger med i pakken” og et ekte presisjonsverktøy. Og det samme gjelder i enda høyere grad musen, hvor spillene krever oppløsning på tusenvis av punkter per tomme. Vilt? Kanskje, men å kaste seg ut på slagmarken med standardutstyr tilsvarer å kjøre rally med familiebilen: Du kommer sannsynligvis ut av det med noen riper i lakken og bulker på støtfangeren. Og førsteplassen er ute av syne.

 

Du finner også styringsutstyr som er spesielt for nettopp spill. I guiden har vi tatt med såkalte kontrollere: styreenheter som er utviklet til spillkonsoller, men som også kan brukes med en PC. En kontroller er et nesten uunnværlig utstyr til kampsportspill og andre spill hvor lynraske kombinasjoner avgjør kampen.

 

Du finner ikke en topp-3 av musematter, da guiden kun dekker elektronikk. Men husk likevel å tenke på underlaget for musen. Det nytter ikke å ha verdens mest følsomme og nøyaktige mus, hvis underlaget er en rå bordplate fylt med syltetøysflekker.

 

Det utstyret som betyr aller mest for spill, er grafikkortet. Har du en stasjonær datamaskin, er det forholdsvis lett å få maskinen up to date med et nytt grafikkort.

 

Sist, men ikke minst har vi sett på lydsiden av spillopplevelsen. Det handler ikke bare om fornøyelsen. Lyden er nesten like viktig som bildet for å avsløre dine motstandere.

 

Egen boks

 

Alt det andre

I det mer nisjepregede sjiktet av spillmarkedet finner vi utstyr som en gang var det første en PC-spiller skaffet seg, men som nå bare brukes av en liten elite av spesialister. Det gjelder joysticks, som ut fra navnet tiltaler dyrkere av flysimulatorer, og ratt og pedaler, som er likeså uunnværlige i bilspill som de er innlysende ubrukelige til 3D-skyting.

 

En musematte får du også bruk for, og her er tendensen at mattene blir temmelig store. Så store at det er plass til både musen og tastaturet på dem.

 

Sist, men ikke minst, bør du også se på ergonomien og vurdere en gaming-stol. Ja, det finnes faktisk!

 

 

Mus

Musen er gamerens viktigste verktøy og våpen. Du sikter, du skyter, du slår og sparker. Presisjon og hastighet er alfa og omega. Uansett om du foretrekker First Person Shooters (FPS), strategispill (RTS), online rollespill (MMO) eller annet, finnes det en mus som dekker ditt behov. De finnes i mange prisklasser og kvaliteter, på samme måte som muligheten for personlig tilpasning varierer mye. Skal den være trådløs eller kablet, hvor mange knapper har du bruk for, skal den være med eller uten lys, og hva med passformen?

 

Her er tre gode alternativer til mus for den kresne og krevende gameren.

 

Logitech G900 Chaos Spectrum (ca. 220 tegn)

Musen fra Logitech er en trådløs gamer-mus i den absolutte toppklassen. G900 Chaos Spectrum er en av de letteste trådløse musene vi har kommet over. Den er uhyre presis, har lang batteritid, og har kanskje et av de beste ”klikkene” på markedet.

Pris: 990 kr

Web: logitech.com

(Foto: Produsenten)

Corsair M65 Pro RGB

Musen fra Corsair er både presis og rask. I tillegg har den en annerledes design, avansert programvare, innebygget vektsystem og LED-lys i flere farger. M65 fås i fargene sort og hvit. Prisen er rimelig, og komforten er god.

Pris: 594 kr

Web: corsair.com

(Foto: Produsenten)

Roccat Kova

Musen fra Roccat fås i sort eller hvit, og kan takket være sin strømlinjeformede design brukes av både høyre- og venstrehendte. Tross sin beskjedne størrelse er det hele ti knapper å rote med. Musen passer til de fleste spillsjangre.

Pris: 495 kr

Web: roccat.org

(Foto: Produsenten)

 

Tastatur

Alt etter hvilke typer spill du foretrekker, kan det være behov for å være rask på tastene. Vurder derfor et tastatur som tåler å få juling mens du svetter i pannen. Her er det et par ting du bør ta stilling til. Hvis presisjonen skal være i høysetet, bør du vurdere et mekanisk tastatur. De er meget presise, og ikke minst raske til å registrere trykk. Og så er det lyset i tastene. Det gir overblikk, og ser generelt bare fett ut. Alt samles i en programvare, hvor du kan finjustere de enkelte tastene.

 

Her er tre gode forslag på tastaturer med fart og overblikk.

 

Razer BLACKWIDOW Tournament Edition Chroma

Har du bruk for et tastatur som kan tas med når du skal ut og konkurrere, er Razers Blackwidow Tournament Edition et godt alternativ. Du får mange justeringsmuligheter samt klassens kanskje beste chroma-bakbelysning.

Pris: 1.300 kr

Web: razerzone.com

(Foto: Produsenten)

Asus ROG Claymore Core

Acers tastatur til gamerne er i det luksuriøse sjiktet. Selve skallet er laget av aluminium, og det er naturligvis lys i alle de mekaniske tastene, som kan programmeres individuelt. Vil du ha talltastaturet med, må det kjøpes separat.

Pris: 1.490 kr

Web: asus.com

(Foto: Produsenten)

Logitech G413

Logitechs diskré tastatur er et godt bevis på at man ikke trenger å ligne en gamer bare for å kunne spille. Tross den enkle designen får du et fullt ut mekanisk og bakbelyst tastatur. Og i tillegg er prisen meget gunstig.

Pris: 990 kr

Web: logitech.com

(Foto: Produsenten)

 

 

Gamepads/kontrollere

Seriøse PC-spillere vil nok rynke på nesen bare av tanken på å bruke en kontroller fra konsollene som styreredskap på PC-en. Men det er faktisk en mening i galskapen. Et stigende antall spill utgis på tvers av alle plattformer, og det er derfor allerede tenkt grundig gjennom hvordan spillene kan styres med nettopp en kontroller. Legg til at konsollenes dedikerte kontrollere allerede kan kobles til PC-en via Bluetooth, og du har en vinnerkombinasjon. Er du i i utgangspunktet glad i konsoller, er det også et innlysende valg.

 

Her er tre gode forslag til kontrollere som gir konsollvibrasjoner på PC.

 

Xbox One Wireless Controller for PC

Kontrolleren til Xbox 360 egner seg, takket være integrasjonen med Windows, godt til PC-spill. Med lanseringen av Xbox One ble den overflødig. Den nye kontrolleren er mer presis, ligger godt i hånden, og føles bare bedre.

Pris: 650 kr

Web: xbox.com

(Foto: Produsenten)

Sony Playstation 4 Dualshock

Det er litt tricky å bruke PS4-kontrolleren på PC, men selvfølgelig er det mulig. Det krever bare Windows 8 eller 10 og en spesiell programvare (ds4windows). Sony lager også en trådløs adapter som gjør det enda lettere.

Pris: 475 kr

Web: playstation.com

Les også:


annonse
annonse
annonse
annonse
Som leser har du kun rett til å benytte Innholdet på lydogbilde.no for personlige og ikke-kommersielle formål. Du kan laste ned, linke til og skrive ut Innhold fra lydogbilde.no for private og ikke-kommersielle formål, forutsatt at du henviser til kilden, respekterer eventuelle rettighetsnotiser og/eller -reservasjoner. Du kan ikke bruke Innhold for noen andre formål eller på noen andre måter enn de som er uttrykkelig tillatt.