annonse
annonse

Vi har prøvd Sonys nye RX100 VI

Sonys beste kompaktkamera får mer zoom, raskere fokus - og pekeskjerm!

Hver gang det lanseres noe nytt, som et kamera, er det alltid noe som er forbedret. Om enn bare litt. Som her. Sonys nye RX100 VI, har fått 0,02s raskere autofokus. Big deal.

Men langt viktigere er det at Sony har adressert to viktige ankepunkter med alle tidligere generasjoner av RX100. Fraværet av pekeskjerm og veldig kort zoomområde.

Sony RX100 VI har en løsning på begge punkter. En vippbar pekeskjerm, og endelig en Zeiss Vario-Sonnar T* 24–200mm med lysstyrke f2,8–4,5, og optisk bildestabilisator.

Dermed har Sony endelig et alternativ for de som foretrekker konkurrentens lommekameraer med mye zoom.

Optisk konstruksjon

(Foto: Produsenten) Kameragrepet Sony VCT-SGR1 er i salg fra juli, og er både grep, stativ og utløser i ett.

Kameraet erstatter ikke RX100 IV eller RX100 V med 24-70mm zoom, men er ment som et alternativ for de som foretrekker et større zoomområde. Da er kompromisset litt svakere lysstyrke, men det er knapt til å unngå på et kamera som er så knøttelite.

Sony har nemlig klart å holde størrelsen omtrent identisk med RX100 V, kameraet er bare 0,8mm tykkere nemlig, og er basert på en mildt oppgradert 20 megapiksler éntommers bildebrikke.

(Foto: Produsenten) Den optiske konstruksjonen.

Zoomobjektivet er en relativt avansert konstruksjon, med 15 linseelementer hvor så mange som åtte av dem er asfæriske (fire av dem avansert asfærisk), for bedre skarphet på større deler av zoomområdet.

(Foto: Produsenten) Med kameraet på og zoomen på 200mm.

Kjappere responser

Sony er spesialister på miniatyrisering, og det er imponerende gjort å klare å pakke så mye kraft i en så liten pakke. Skuddtakten er fremdeles 24 bilder/s, opp til 233 bilder i serie (jpeg), og en ny bildeprosessor og DRAM montert rett på bildebrikken, har gjort kameraet mer responsivt og raskere.

Rolling shutter på videoopptak skal være bedre kontrollert, og Sony forteller at kameraet også har en Anti-Distortion Shutter med elektroniske lukkertider opp til 1/32.000s.

(Foto: Produsenten) Søkerokularet spretter ut samtidig slik at kameraet er klart umiddelbart.

Raskere autofokus

Det oppgraderte fokusssystemet har hele 325 fokuspunkter som dekker opp til 65 prosent av søkerbildet, både fase- og kontrastdetekterende – og øyefokus som faktisk fungerer.

Knappene er fremdeles håpløst små, men pekeskjermen er et velkommen bidrag til brukervennligheten.

(Foto: Produsenten) Pekeskjermen kan vippes 180 grader, men….

Det vil si, man kan fokusere og ta bilder med fingeren på skjermen, men ikke bla i bildevisning eller skjermmenyer. Hallo? Skjermen er heller ikke overbevisende responsiv, da er det mer hyggelig å snakke om OLED-søkeren.

Som før, slås kameraet på når søkeren spretter opp. Da spretter også okularet ut slik at kameraet er klart til bruk, men det må trykkes inn før søkeren kan felles ned.

4K-video

(Foto: Lasse Svendsen) Kameraet er nesten umulig lite.

Kameraet har selvsagt 4K-video, og flere oppgraderinger på videosiden. HLG (Hybrid Log-Gamma) gamma-kurver, HDR, S-Log3 og S-Gamut3-profiler, og 120fps i full HD. Eller 960fps i redusert oppløsning.

Panasonic Lumix TZ200 med eńtommers bildebrikke, 15 x zoom og 4K-video, er den nærmeste konkurrenten til RX100 VI. Det har en også innebygget søker, en bedre pekeskjerm, og koster mindre.

Pris og levering

Om bildene fra Sony-kameraet blir bedre, gjenstår å se, men her finner du noen bilder vil tok med kameraet, som viser litt av hva RX100 VI kan.

Kameraet er forresten i butikkene i sommer, priset til småstive 13.000 kr.

(Foto: Lasse Svendsen) Rødt er ofte et problem for småkameraer, men RX100 VI takler det godt.
(Foto: Lasse Svendsen) Et motiv de fleste kameraer får til, men Sony-kameraet gjengir graderingene i skyene forbløffende godt for et kompaktkamera.
(Foto: Lasse Svendsen) Utsnittet er kraftig beskjært, og viser at kameraet leverer meget god skarphet på tele.
(Foto: Lasse Svendsen) Et typisk turistbilde, her håndholdt på 6400 ISO og 1/10s.

 

 

Har du noe å tilføye?

Velkommen til Lyd & Bildes diskusjonsforum. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å slette eller moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.
Hver gang det lanseres noe nytt, som et kamera, er det alltid noe som er forbedret. Om enn bare litt. Som her. Sonys nye RX100 VI, har fått 0,02s raskere autofokus. Big deal. Men langt viktigere er det at Sony har adressert to viktige ankepunkter med alle tidligere generasjoner av RX100. Fraværet av pekeskjerm og veldig kort zoomområde. Sony RX100 VI har en løsning på begge punkter. En vippbar pekeskjerm, og endelig en Zeiss Vario-Sonnar T* 24–200mm med lysstyrke f2,8–4,5, og optisk bildestabilisator. Dermed har Sony endelig et alternativ for de som foretrekker konkurrentens lommekameraer med mye zoom.

Optisk konstruksjon

[caption id="attachment_81266" align="aligncenter" width="800"] (Foto: Produsenten) Kameragrepet Sony VCT-SGR1 er i salg fra juli, og er både grep, stativ og utløser i ett.[/caption] Kameraet erstatter ikke RX100 IV eller RX100 V med 24-70mm zoom, men er ment som et alternativ for de som foretrekker et større zoomområde. Da er kompromisset litt svakere lysstyrke, men det er knapt til å unngå på et kamera som er så knøttelite. Sony har nemlig klart å holde størrelsen omtrent identisk med RX100 V, kameraet er bare 0,8mm tykkere nemlig, og er basert på en mildt oppgradert 20 megapiksler éntommers bildebrikke. [caption id="attachment_81265" align="aligncenter" width="800"] (Foto: Produsenten) Den optiske konstruksjonen.[/caption] Zoomobjektivet er en relativt avansert konstruksjon, med 15 linseelementer hvor så mange som åtte av dem er asfæriske (fire av dem avansert asfærisk), for bedre skarphet på større deler av zoomområdet. [caption id="attachment_81264" align="aligncenter" width="865"] (Foto: Produsenten) Med kameraet på og zoomen på 200mm.[/caption]

Kjappere responser

Sony er spesialister på miniatyrisering, og det er imponerende gjort å klare å pakke så mye kraft i en så liten pakke. Skuddtakten er fremdeles 24 bilder/s, opp til 233 bilder i serie (jpeg), og en ny bildeprosessor og DRAM montert rett på bildebrikken, har gjort kameraet mer responsivt og raskere. Rolling shutter på videoopptak skal være bedre kontrollert, og Sony forteller at kameraet også har en Anti-Distortion Shutter med elektroniske lukkertider opp til 1/32.000s. [caption id="attachment_81257" align="aligncenter" width="1162"] (Foto: Produsenten) Søkerokularet spretter ut samtidig slik at kameraet er klart umiddelbart.[/caption]

Raskere autofokus

Det oppgraderte fokusssystemet har hele 325 fokuspunkter som dekker opp til 65 prosent av søkerbildet, både fase- og kontrastdetekterende - og øyefokus som faktisk fungerer. Knappene er fremdeles håpløst små, men pekeskjermen er et velkommen bidrag til brukervennligheten. [caption id="attachment_81263" align="aligncenter" width="1053"] (Foto: Produsenten) Pekeskjermen kan vippes 180 grader, men....[/caption] Det vil si, man kan fokusere og ta bilder med fingeren på skjermen, men ikke bla i bildevisning eller skjermmenyer. Hallo? Skjermen er heller ikke overbevisende responsiv, da er det mer hyggelig å snakke om OLED-søkeren. Som før, slås kameraet på når søkeren spretter opp. Da spretter også okularet ut slik at kameraet er klart til bruk, men det må trykkes inn før søkeren kan felles ned.

4K-video

[caption id="attachment_81259" align="aligncenter" width="803"] (Foto: Lasse Svendsen) Kameraet er nesten umulig lite.[/caption] Kameraet har selvsagt 4K-video, og flere oppgraderinger på videosiden. HLG (Hybrid Log-Gamma) gamma-kurver, HDR, S-Log3 og S-Gamut3-profiler, og 120fps i full HD. Eller 960fps i redusert oppløsning. Panasonic Lumix TZ200 med eńtommers bildebrikke, 15 x zoom og 4K-video, er den nærmeste konkurrenten til RX100 VI. Det har en også innebygget søker, en bedre pekeskjerm, og koster mindre.

Pris og levering

Om bildene fra Sony-kameraet blir bedre, gjenstår å se, men her finner du noen bilder vil tok med kameraet, som viser litt av hva RX100 VI kan. Kameraet er forresten i butikkene i sommer, priset til småstive 13.000 kr. [caption id="attachment_81261" align="aligncenter" width="1126"] (Foto: Lasse Svendsen) Rødt er ofte et problem for småkameraer, men RX100 VI takler det godt.[/caption] [caption id="attachment_81260" align="aligncenter" width="1126"] (Foto: Lasse Svendsen) Et motiv de fleste kameraer får til, men Sony-kameraet gjengir graderingene i skyene forbløffende godt for et kompaktkamera.[/caption] [caption id="attachment_81256" align="aligncenter" width="875"] (Foto: Lasse Svendsen) Utsnittet er kraftig beskjært, og viser at kameraet leverer meget god skarphet på tele.[/caption] [caption id="attachment_81262" align="aligncenter" width="1126"] (Foto: Lasse Svendsen) Et typisk turistbilde, her håndholdt på 6400 ISO og 1/10s.[/caption]    
Vi tester over 450 produkter i året, les denne testen og få full tilgang til Lyd & Bilde
Allerede abonnent? Logg inn.
Prøveabonnement
0,-
Fri tilgang til lydogbilde.no
Bronseabonnement
425,-pr/halvår
1/2 år (6 utgaver) Digitalutgaven Fri tilgang til lydogbilde.no
Sølvabonnement
749,-pr/år
Mest populær
1 år (11 utgaver) Velkomstgave Fri tilgang til lydogbilde.no Digitalutgaven
Gullabonnement
1149,-pr/år
1 år (11 utgaver) Ny digital film hver måned Velkomstgave Fri tilgang til lydogbilde.no Digitalutgaven
Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris: Måned kr 49,-

Med et abonnement på Lyd & Bilde får du:

Fri tilgang til lydogbilde.no Digitalutgave (iPad/Android) hver måned Betydelig rabatt Velg selv lengden på ditt abonnement, med eller uten SF Anytime Flott velkomstgave på årsabonnement