annonse
annonse

Sony letter på sløret

Sonys visepresident møtte Lyd & Bilde til en prat om kameraer, og utfordringene industrien har.

annonse

Noen vil si at Sony fikk en flying start, da de kjøpte kameradivisjonen fra Konica Minolta for 12 år siden. Men man glemmer at Sony allerede hadde en kameradivisjon i sine rekker. Den var for det meste beskjeftet med videokameraer, Handycam for konsumenter, og video for profesjonelle.

Det første digitale systemkameraet Sony lagde, A100 i 2006, var basert på Minolta-teknologi og hadde Minolta-bajonettfatning, en 10 megapiklser CCD-bildebrikke, og grusomt treg autofokus.

Siden den gang har utviklingen gått med rekordfart, og Sony har vokst seg å store at de utfordrer Canon og Nikon. Som alltid har vært blant de to største kameraprodusentene.

I dag er kameraer som RX100V, RX10 IV, a9 og det nye a7r III, de beste kameraene i sin klasse, og skal vi tolke Sonys visepresident for kameradivisjonen korrekt, har vi mye snadder i vente.

Les testen av Sony a7r III  – verdens kanskje aller beste fullformat systemkamera

Kimio Maki er en relativt frittalende fyr, som vet mer om hva Sony arbeider med i kulissene, enn de fleste. Han har oversikten over utviklingen av alt fra de enkleste kompaktkameraer, til systemkameraer, proffkameraer og video for forbruker og proffbruk.

Sony har alltid vært et teknologidrevet selskap, og det gjelder også kameradivisjonen. De lager sine egne sensorer, utvikler prosessorene selv, og produserer nesten alt fra batterier til optikk selv.

Lyd & Bilde møtte Kimio Maki (KM) utenfor London, og benyttet sjansen til å gjøre et kort intervju.

Her er Makis tanker om Sony, kameraer generelt, og hva vi har i vente:

L&B: Hva var de viktigste punktene dere ville forbedre i etterfølgeren til a7r II?

KM: – Det var mange ting. Vi ville ha bedre tethering, økt batteritid, forbedret råfilprosessering, forbedret bildekvalitet egentlig på alle områder, men ikke nødvendigvis enda mer oppløsning. Alle sa at oppløsningen var god nok, så vi valgte heller å få piksel shift til å fungere optimalt, for de som trenger ekstrem oppløsning.

L&B: Har dere samtidig forsøkt å forbedre dynamikkomfanget og fargegjengjvelsen i a7r III?

KM: – Javisst, vi har brukt samme hovedprosessor som alpha 9, men a7r III har en nyere operativstandard, som gjør kameraet raskere, øker dynamikkområdet, og gir bedre fargedybde og fargetoner.

Om piksel shift

L&B: Har dere klart å gjøre noen markante forbedringer på støydemping, på høye ISO-verdier?

KM: – En ny integrert krets med avansert algoritme, forbedrer både fargegjengivelsen, og støydempingen, sammenlignet med forgjengeren.

L&B: Den nye integrerte bildestabilisatoren i a7r III, gir jo opptil 5,5-trinns stabilisering, og brukes når piksel shift er aktivert. Men da må kameraet stå på stativ. Hvor lang tid tar det før man kan bruke piksel shift håndholdt?

KM: – Jeg aner ikke. Det er en vanskelig teknologi å utvikle. Det er allerede vanskelig å utvikle bildebrikker med flere megapiklser enn vi gjør i dag. Man har nådd et slags metningspunkt for hva som er mulig med dagens teknologi, så piksel shift er en måte å hente enda mer oppløsning på, men det er vanskelig å gjøre den så rask at man kan håndholde kameraet.

Neste generasjon

L&B: Hvis det er vanskelig å øke oppløsningen på fullformat bildebrikker, hva er det man kan forbedre på neste generasjon kameraer? Kan global  shutter (reduserer rolling shutter-effekt bl.a, red. anm) være en nyttig forbedring?

KM: – Det en utfordring. Hvis vi kan ha feks 50 Mp oppløsning, og forbedre fargedynamikken, gjøre kameraet enda raskere – som a9 – er det en drømmekombinasjon, men akkurat nå er det vanskelig å få til. Jeg foretrekker å forbedre fargegjengivelsen, dempe bildestøy, for her er det mer å hente enn på oppløsning.

Om ergonomi

Les også:


annonse
annonse
annonse
annonse
Som leser har du kun rett til å benytte Innholdet på lydogbilde.no for personlige og ikke-kommersielle formål. Du kan laste ned, linke til og skrive ut Innhold fra lydogbilde.no for private og ikke-kommersielle formål, forutsatt at du henviser til kilden, respekterer eventuelle rettighetsnotiser og/eller -reservasjoner. Du kan ikke bruke Innhold for noen andre formål eller på noen andre måter enn de som er uttrykkelig tillatt.