Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

Olympus lanserer billigere hybridkamera

Olympus PEN E-PL1 er deres tredje kamera i microFourThirds-formatet, som muliggjør mindre og lettere kameraer med utskiftbar optikk, fordi det tradisjonelle speilet er borte. Nye E-PL1 koster 5.300 kroner og blir det hittil rimeligste hybridkameraet.

Skrevet av / 03.02.10 - 06:00
Olympus lanserer billigere hybridkamera

Sommeren 2009 lanserte Olympus PEN E-P1, som vi testet i septemberutgaven samme år og siden kåret til årets fotoprodukt.
Senere kom E-P2 i sort og med utskiftbar elektronisk søker, og nå kommer det hittil rimeligste Olympus hybridkameraet i microFourThirds-formatet.
PL1 vil koste 5.300 kroner og er i butikkene allerede i mars i år, med innebygget oppfellbar blits med Olympus M.Zuiko 14-42mm* zoom, og som på E-P2 finnes det en kontakt for den utskiftbare elektroniske LCD-søkeren VF-2, og EMA-1 mikrofonadapter.
Kamerahuset i lettmetall og plast er litt mindre og lettere** enn sine søsken, og har 720p/30 fps HD-videoopptak, 12,3 megapiksler bildebrikke og Olympus TruePic V bildebprosessor. For å gjøre det enklere for nybegynnere har Olympus lagt inn en veiledning – Live Guide – med råd og tips i de norskspråklige menyene, som viser brukeren på skjermen hvordan endring av funksjonene og innstillingene påvirker blldet, slik at man lettere skal finne passende innstillinger.
Kameraet kan selv ta seg av alle innstillinger og har også intelligent automatikk som velger passende motivprogram.
Som alle mFT-kameraer fra Olympus, har også PEN E-PL1 integrert bildestabilisator som fungerer med alle objektiver. På baksiden finner man en 2,7-tommers skjerm og betjeningsknapper, blant annet utløserknappen for den oppfellbare blitsen. Legg merke til dekselet under blitsskoen. Det er her man plugger inn VF-2 søkeren og mikrofonadapteren, som gir stereolyd med en stereomikrofon tilkoblet, på videoopptakene.

På høyre side bak har kameraet en egen knapp for å starte og stoppe videoopptakene, som i HD-oppløsning kan være opp til 7 minutter lange sekvenser i AVI-format.
Pen E-PL1 har fått fokussporing – AF Tracking – som sporer bevegelsene til et valgt objekt eller en person kontinuerlig, svært nyttig under videoopptak. Pen E-P2 har også denne funksjonen, og vi har allerede prøvd den på et testkamera, og den fungerer meget godt så lenge det ikke er veldig dårlige lysforhold.
Olympus har lagt inn seks kunstfiltre – Art Filter – og det ene av dem er nytt. Gentle Sepia gir en fargetone som skal ligne gamle klassiske gulnede sorthvittbilder, mens de fem andre filtrene er Pop Art, Soft Focus, Grainy Film, Pin Hole og Diorama. Kunstfiltrene kan brukes på både video- og stillbilder.
Det har også i-Enhance som forsterker fargemetningen, multieksponering i RAW-formatopptak, ansiktsgjenkjenning og skyggejustering, Multi-Aspect i bildeformatene 16:9, 3:2, 4:3 og 6:6, samt e-Portrait som forynger folk på bildene ved å glatte ut rynker.

Pen E-PL1 vil også komme i kit med både 14-42mm zoomobjektivet, og en Zuiko ED 40-150mm f4.0-5.6 med MMF-1 objektivadapter, til cirka 7.000 kroner (se bildet over).
Og i apri/mai kommer to nye mFT-objektiver som er 50 og 70 prosent mindre enn tilsvarende objektiver fra Olympus. Nemlig M. ZUIKO DIGITAL ED 9-18mm f4.0-5.6 og M. ZUIKO DIGITAL ED 14-150mm F4.0-5.6.
Kameraet vil også finnes i fire farger, sort, hvit, champagne-farge og rødt i kombinasjon med sort objektiv.
Les mer om Olympus PEN hybridkameraer her.
Andre funksjoner:

• HDMI-tilkobling
• Lineær PCM lydopptak
• Hi-Speed USB 2.0
• Serieopptak med 3 bilder per sekund (max 10 i RAW-format)
• ISO 100-3200
• Bracketing-funksjon for hvitbalanse og eksponering
• Supersonic Wave Filter garantert effektiv støvrensing
• Stort dynamisk omfang i høylys
• Parallell skriving av JPEG og RAW
• SD minnekort (SDHC-kompatibel)
• Høyhastighet dataskriving og tapsfri RAW-komprimering
• 2,7” HyperCrystal LCD-skjerm
• AE/AF-lås
• Automatisk nivåjustering for å unngå utbrent høylys eller gjengrodde skygger.
• Snorutløser RM-UC1 passer på kameraet.
*Tilsvarer 28-84mm brennvidde sammenlignet med 135 mm filmformat.
**115 x 72  x 42 mm og 334 gram med batteri og minnekort.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Nikon Z9 får nye funksjoner

Seriøs bildemaskin fra Leica

Gammelt filmformat får renessanse

Avslører nytt zoomobjektiv

Ekstremt på alle måter

Kan bli umulig å få tak i

Liten, lett og lyssterk

Kompakt superzoom for fullformat

Får etterlengtede oppdateringer

Liten kamerasekk med god plass

Raskere og mer anvendelig flaggskip

Kompakt 100 Mp kamera fra Hasselblad

0
Scroll to Top