annonse
annonse

Se naturfotografenes meninger om Olympus

Gi seks erfarne naturfotografer et kamera de ikke har sett før, og følg nøye med på tilbakemeldingene.

annonse

Hva skjer hvis man inviterer seks etablerte naturfotografer ut på glattisen, for å prøve en kameratype de fleste av dem har liten eller ingen erfaring med? Som Olympus proffkamera.

Blir overgangen fra store speilreflekskameraer til små speilløse kameraer for stor? Føler de seg som fisk på land? Eller er det bare et annet verktøy til den samme oppgaven?

Det eneste som var sikkert da Olympus inviterte fotografene til Ytre Sogn på Vestlandet, var at de slapp å bære like tungt som de var vant til. Go West and Test, ble det kalt.

Et treffende og beskrivende rim på det som ventet fotografer, fotohandlere og pressen ytterst på Vestlandet.

(Foto: Lasse Svendsen)

Naturfotografer som er vant til proffe speilreflekser fra Canon og Nikon, er vant til å bære mye utstyr.

Teleobjektiver med rekkevidde over 300mm, telezoomer, vidvinkler, makroobjektiver, stativer, lys, batterier og flere kamerahus, fyller godt i sekken, og kjennes på ryggen.

Kameraet

På Vestlandet skulle de fotografere med det langt mindre Olympus OM-D E-M1 Mark II.  Et av de mest avanserte systemkameraene på markedet, med flere egenskaper man ikke finner i et vanlig speilreflekskamera.

Kameraet hører til Olympus proff-serie. Det samme gjør Pro-objektivene Zuiko 8mm Fisheye med 180 graders bildevinkel, den lyssterke 25mm f1,2, 7-14mm f2,8, normalzoomen 12-40mm f2,8, telezoomen 40-150mm f2,8, 12-100mm f4 og den nye lyssterke 300mm f4.

Gang med to for å få brennvidder tilsvarende fullformat.

Felles for Pro-objektivene, er bedre optisk korreksjon, mer solid mekanikk og værtetting. Noe som kom godt med i vestlandsregn og vind.

(Foto: Lasse Svendsen)

Hvorfor Olympus

Olympus hadde med Morten Hvaal, som er en erfaren fotograf med erfaring fra krigsområder, og en av de som kan Olympus-kameraene best.

Morten Hvaal satte både naturfotografene og deltagerne fra fotohandelen, inn i kameraets unike funksjoner. Mange av dem særs nyttige også i naturen.

For eksempel Pro Capture. Som tar en rask serie bilder når utløseren trykkes halvveis ned, og tar bilder i serie når utløseren trykkes helt ned. Med Pro Capture kan man vente på det rette øyeblikket med fingeren på utløseren, og trykke helt ned når man tror man har blinkskuddet inne.

(Foto: Lasse Svendsen)

Les mer om Olympus proffkamera her.

Kameraets innebyggede bildestabilisator, i kombinasjon med objektivenes optiske bildestabilisator, ble trukket frem som en av de virkelig store grunnene til også å bruke kameraet som et videokamera.

Slik Stian Servoss har gjort lenge. Han er fotografen bak prisbelønte Fjorden Cowboys som går på TV2 og Sumo, og bruker Olympus daglig.

At de seks naturfotografene kan fotografere er hevet over tvil. Det er bare å se på bildene fra Go West and Test, som arrangementet ble kalt, og ikke minst på fotografenes egne nettsider.

(Foto: Lasse Svendsen)

Fotografene

Pål Hermansen er en av Norges mest meritterte naturfotografer med 35 bokutgivelser, et utall utstillinger og bilder publisert i publikasjoner som National Geographic, BBC Wildlife Magazine.

Les også:

Fant ikke noen innlegg.
annonse
annonse
annonse
annonse
Som leser har du kun rett til å benytte Innholdet på lydogbilde.no for personlige og ikke-kommersielle formål. Du kan laste ned, linke til og skrive ut Innhold fra lydogbilde.no for private og ikke-kommersielle formål, forutsatt at du henviser til kilden, respekterer eventuelle rettighetsnotiser og/eller -reservasjoner. Du kan ikke bruke Innhold for noen andre formål eller på noen andre måter enn de som er uttrykkelig tillatt.