Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

Se naturfotografenes meninger om Olympus

Gi seks erfarne naturfotografer et kamera de ikke har sett før, og følg nøye med på tilbakemeldingene.

Skrevet av / 19.10.17 - 14:47
Se naturfotografenes meninger om Olympus

Hva skjer hvis man inviterer seks etablerte naturfotografer ut på glattisen, for å prøve en kameratype de fleste av dem har liten eller ingen erfaring med? Som Olympus proffkamera.

Blir overgangen fra store speilreflekskameraer til små speilløse kameraer for stor? Føler de seg som fisk på land? Eller er det bare et annet verktøy til den samme oppgaven?

Det eneste som var sikkert da Olympus inviterte fotografene til Ytre Sogn på Vestlandet, var at de slapp å bære like tungt som de var vant til. Go West and Test, ble det kalt.

Et treffende og beskrivende rim på det som ventet fotografer, fotohandlere og pressen ytterst på Vestlandet.

(Foto: Lasse Svendsen)

Naturfotografer som er vant til proffe speilreflekser fra Canon og Nikon, er vant til å bære mye utstyr.

Teleobjektiver med rekkevidde over 300mm, telezoomer, vidvinkler, makroobjektiver, stativer, lys, batterier og flere kamerahus, fyller godt i sekken, og kjennes på ryggen.

Kameraet

På Vestlandet skulle de fotografere med det langt mindre Olympus OM-D E-M1 Mark II.  Et av de mest avanserte systemkameraene på markedet, med flere egenskaper man ikke finner i et vanlig speilreflekskamera.

Kameraet hører til Olympus proff-serie. Det samme gjør Pro-objektivene Zuiko 8mm Fisheye med 180 graders bildevinkel, den lyssterke 25mm f1,2, 7-14mm f2,8, normalzoomen 12-40mm f2,8, telezoomen 40-150mm f2,8, 12-100mm f4 og den nye lyssterke 300mm f4.

Gang med to for å få brennvidder tilsvarende fullformat.

Felles for Pro-objektivene, er bedre optisk korreksjon, mer solid mekanikk og værtetting. Noe som kom godt med i vestlandsregn og vind.

(Foto: Lasse Svendsen)

Hvorfor Olympus

Olympus hadde med Morten Hvaal, som er en erfaren fotograf med erfaring fra krigsområder, og en av de som kan Olympus-kameraene best.

Morten Hvaal satte både naturfotografene og deltagerne fra fotohandelen, inn i kameraets unike funksjoner. Mange av dem særs nyttige også i naturen.

For eksempel Pro Capture. Som tar en rask serie bilder når utløseren trykkes halvveis ned, og tar bilder i serie når utløseren trykkes helt ned. Med Pro Capture kan man vente på det rette øyeblikket med fingeren på utløseren, og trykke helt ned når man tror man har blinkskuddet inne.

(Foto: Lasse Svendsen)

Les mer om Olympus proffkamera her.

Kameraets innebyggede bildestabilisator, i kombinasjon med objektivenes optiske bildestabilisator, ble trukket frem som en av de virkelig store grunnene til også å bruke kameraet som et videokamera.

Slik Stian Servoss har gjort lenge. Han er fotografen bak prisbelønte Fjorden Cowboys som går på TV2 og Sumo, og bruker Olympus daglig.

At de seks naturfotografene kan fotografere er hevet over tvil. Det er bare å se på bildene fra Go West and Test, som arrangementet ble kalt, og ikke minst på fotografenes egne nettsider.

(Foto: Lasse Svendsen)

Fotografene

Pål Hermansen er en av Norges mest meritterte naturfotografer med 35 bokutgivelser, et utall utstillinger og bilder publisert i publikasjoner som National Geographic, BBC Wildlife Magazine.

(Foto: Lasse Svendsen) Jan Magnus Reneflot

Magnus Reneflot er en annen meget anerkjent naturfotograf, og eneste æresmedlem i Biofoto. Dag Røttereng fra Melhus i Trøndelag, er en annen, også han meget prisbelønt, og kjent for blant annet sine kunstneriske bilder av naturmotiver, tatt fra bil i fart. – Helst mellom 85 og 90 km/t, som han sier selv.

(Foto: Lasse Svendsen)

Kai Jensen er også en av de mest kjente naturfotografene, og har eget galleri i Hakadal utenfor Oslo. Han har blant annet gitt ut boken Mitt Nordmarka sammen med Odd Børretzen, og er en prisbelønt fotograf.

Ingebjørg Fyrileiv Guldvik er en av to kvinner medlemmer i Norwegian Nature Photografers, og har hatt bildene sine publisert flere steder. Blant annet i nordiske National Geographic.

Eirik Grønningsæter som er utdannet biolog, var den eneste av disse seks, som hadde noe særlig erfaring med Olympus speilløse kameraer før reisen til Vestlandet.

(Foto: Lasse Svendsen) Eirik Grønningsæter

Han hører også til adelskapet blant norske naturfotografer, og har blant annet priser som BBC Wildlife Photographer of the Year, og European Wildlife Photographer of the Year, å vise til.

Holder kameraet mål?

Hva ville disse seks etablerte fotografene si etter prøveturen med Olympus? Er det egnet til naturfoto, utover at kameraet og pro-objektivenes værtetting?

Som en som startet med foto i 15-årsalderen, og kameratester for over 20 års siden, synes jeg det er spennende å høre om andre fotografers erfaringer.

(Foto: Lasse Svendsen)

Interessant nok er mine og deres erfaringer veldig ofte sammenfallende. Man kan ha ulike utgangspunkter for å vurdere hva man liker og ikke liker med et kamera, men til syvende og sist er meningene sjelden veldig delte.

– Alt er en trade off, men kameraet har mange nyttige egenskaper, sier Eirik Gammelsæter, som har hatt et E-M1 II siden i sommer.

– Størrelsen og vekten er en fordel, men det er kanskje autofokusen som er virkelig bra. Kameraet er raskere enn mitt Canon EOS 7D, og bildekvaliteten er meget bra. Det har ikke de samme egenskapene på høy ISO, over 1600 ISO gir litt grumsete bilder, og det lille formatet hindrer meg i å croppe bildene så mye som jeg ellers kunne gjort.

– Men trade off-en er ikke verre enn at jeg har lyst til å fortsette å bruke Olympus.

(Foto: Lasse Svendsen)

Undervannhus åpner muligheter

Det samme mente Kai Jensen, som trakk frem muligheten for å bruke kameraet med undervannshus. – Det åpner for muligheter som jeg ikke så lett får til med et Nikon D850, som blir litt stort og tungvint med undervannshus.

Undervannshus tente også Nikon-fotografen Dag Røttereng. – Æ blir ikke komfortabel med elektronisk søker, og føretrækk å se motivet sånn som det ser ut i en søker.

Men muligheten for bilder under vann med et kamera som ikke er så stort, gjorde Dag Røttereng så nysgjerrig at også han sa seg villig til å prøve Olympus i framtiden.

Hvordan det går kan man følge se på de respektives Facebook- og nettsider, og våre tester av kameraer og objektiver, finner du her.

Lasse Svendsen
(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

DJI gir manuelle objektiver autofokus

Proffvideo på iPhone

Lyssterk og kompakt zoom

Først med 8K-video

Fleksibel monopod

Panasonic oppgraderer Lumix S5IIX

Fly drone med stikke og goggles

Lyssterk og lett 50mm

Superzoom som kan alt

Nye versjoner av en av våre favoritter

Verdens kuleste øyeblikkskamera?

Nikon Z9 får nye funksjoner

0
Lyd & Bilde
Scroll to Top