Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

Avatar-oppfølgere får 48 bilder i sekundet

James Cameron følger dermed i fotsporene til Peter Jackson og hans ”Hobbiten”-filmer.

Skrevet av / 12.12.14 - 17:21
Avatar-oppfølgere får 48 bilder i sekundet

Nesten alle Hollywood-filmer skytes i 24 bilder i sekundet. Dette var en standard satt helt tilbake i 1926, da filmruller og utstyr kostet en formue. Dette anses å være minimums oppdateringsfrekvens før det blir altfor hakkete og dermed unaturlig og slitsomt å se på. Fordelen med færrest mulig bilderammer i sekundet er at man får plass til mer film på rullen. Ulempen er at det oppleves hakkete ved kamerapanoreringer.

Derfor har man nå begynt å eksperimentere med 48 bilderammer i sekundet. Med dobbel oppdateringsfrekvens reduseres nemlig bevegelseshakking og uskarphet, noe som fikk Peter Jackson til å velge dette formatet til å filme ”Hobbiten”-filmene.

Nå er det James Camerons tur. Han har hele tiden sagt at han ønsket å filme oppfølgerne til ”Avatar” i høyere frekvens enn 24 fps (frames per second), og det har i en periode vært snakk om å filme i hele 60 fps. Til Empire fortalte han at dette var for å komme husholdninger i møte, da 60 fps er mer kompatibelt med amerikanske TV-skjermer. Men at han nå har bestemt seg for å benytte 48 fps, for å kunne benytte kinoutstyr som nå begynner å bli modent, og slippe bruke eksperimentelt utstyr, eller lage helt nytt fra bunnen av.

Uansett gjetter vi på at vi kan vente oss noen visuelle mesterverk, når de kommende Avatar-filmene når kinolerretet!

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Bandekrigen fortsetter

Vil tilbake i sadelen!

Høyreekstrem valgmanipulering!

Se Robert Downey Jr. i ny spionserie!

Premiere i dag!

Yellowstone lever videre!

Kommende høydepunkter på Netflix!

Hel-MAX?

Se trailer!

Premiere i dag!

Følelsene er tilbake!

Netflix slår tilbake!

0
Lyd & Bilde
Scroll to Top