Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

Dolby Atmos til Norge

Kristiansand kino er den første kinoen i Skandinavia til å ta i bruk det nye surroundsystemet Dolby Atmos.

Skrevet av / 28.11.12 - 22:24
Dolby Atmos til Norge

Vi har tidligere skrevet om Dolbys revolusjonerende lydformat, som har kapasitet for opptil 64 høyttalerkanaler. Fredag 30. november kan norske kinogjengerne oppleve den nye 3D-surroundlyden for første gang.

– Publikum vil få en helt ny kinoopplevelse. Enkelt forklart gir Dolby Atmos en 3D-surroundlyd, hvor lyden kan styres til 64 ulike kanaler. Hver kanal kan ha sin dedikerte lydfrekvens, dersom filmprodusentene ønsker det, forteller kinodirektør Petter Benestad i Kristiansand kino.

Dolby Atmos ble lansert av Dolby i april 2012. Den første kinoen i verden som ble utstyrt med det helt spesielle surroundanlegget, var Hollywoods Dolby Theatre  i juni. Kun om lag 25 kinoer på verdensbasis har fått installert Dolby Atmos i 2012, og Kristiansand kino så langt er den eneste i Skandinavia.

Kristiansand Kino er den kinoen i landet med høyest besøk pr. innbygger, med totalt ca 370.000 besøkende hvert år. Kinoen er eid av Kristiansand Kommune.

– Vi fikk tilbudet om å være testkino for Dolby Atmos etter at vi ga Film & Kino (bransjeorganisasjon for kino- og videobransjen) beskjed om at vi ønsker å utmerke oss på lyd. For å trekke publikum er det viktig at kinoene ligger i forkant med tekniske oppdateringer og tilbyr det beste innen lyd og bilde.

Jeg er temmelig sikker på at ingen får noe tilsvarende som dette hjemme i stua noen gang, sier Benestad.

Kristiansand kino har installert Dolby Atmos i sin største sal, Sal 1 med 655 seter. Etter flere vellykkede bransjedemonstrasjoner med imponerte tilskuere, åpnes dørene for vanlig publikum førstkommende fredag.

Første film ut som kjøres med Dolby Atmos-lyd, er den nye DreamWorks Animation-filmen «De fem legendene» («Rise of the Guardians»). Tolkien-eventyret Hobbiten, som har norsk premiere den 12. desember, tar også i bruk det nye lydsystemet.

 

Audun Hage
(f. 1981): Redaksjonssjef. Audun ble ansatt som journalist hos Lyd & Bilde i 2004 og har spilt en aktiv rolle i utviklingen av L&B som magasin og nettsted. Audun er ekstremt kvalitetsbevisst, og kjent for sine kresne ører og skarpe blikk. Som redaksjonssjef holder han et våkent øye med alt journalistene skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Bildes TV-tester.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

KI planlegger ferien vår

Styr datamaskinen med hjernen

Blir det Google-AI i iPhone?

Solcellepaneler i øynene?

Googles AI fantiserar fram spill

Nye funksjoner for Pixel-enheter

Ny AI utfordrer GPT-4

Google lanserer mini-AI

Kinas superdatamaskin slår rekorder

AI-generator lager realistiske videoer

Kan dette pannebåndet kontrollere drømmer?

ISS oppgraderer sine datamaskiner

0
Lyd & Bilde
Scroll to Top