Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

Verdens skarpeste datamaskin

Den nye 27-tommers iMac datamaskinen, er verdens første forbrukermaskin med 5K-oppløsning, sju ganger skarpere enn en vanlig tv eller dataskjerm.

Skrevet av / 16.10.14 - 21:20
Verdens skarpeste datamaskin

Apple kaller den iMac retina, og det er en ny iMac-generasjon med en unik 27’’ skjerm med verden høyeste oppløsning for en forbruker-datamaskin. Apples sjef for marketing, Phil Schiller, startet presentasjonen av den nye 5K iMac-en med å fortelle at PC-markedet hadde en nedgang på en prosent siste kvartal. Samtidig hadde Apple en oppgang på 18 prosent på datamaskiner.

Den første iMac-en var en liten integrert datamaskin med en 15-tommers CRT-skjerm, som etter lanseringen med Steve Jobs i 1998, raskt ble tidenes mest solgte datamaskin i sin klasse.

Senere byttet Apple til flatskjermer i iMac-ene, og nå kommer den første store skjermoppdateringen som kan få en signifikant betydning i markedet.

iMac retina 4

Foto: Apple

Den nye iMac retina som den kalles, har en 27-tommers skjerm med hele 5120 x 2880 punkter, noe som tilsvarer 14,7 Mp oppløsning! Altså enda mer enn 4KTV som har 8 Mp oppløsning.

Det bør gjøre retina-maskinen perfekt for fotografer, videoredigering særlig med 4K-video, og naturligvis og grafisk arbeide. Skjermen har også et bedre kontrastomfang og bedre fargedybde enn eldre generasjoner 2,5K IPS-paneler, som brukes i iMac-er uten retina-skjerm.

iMac retina 5

Foto: Apple

Derfor har Apple anstrengt seg for å gjøre den rask nok til å hanskes med den krevende datamengden og ikke minst de tunge grafikk- og videofilene 4K-video kan bli.

Grunnversjonen av retina-macen, har Thunderbolt 2-tilkobling som er raskere enn USB 3.0, og en 1TB fusion drive med fastminne kombienrt med harddiske, for raskere lese og skrivehastigheter. Toppversjonen kan leveres med 3 TB fusion drive og 8GB minne.

iMac retina 1

Foto: Apple

Den har et nytt Radeon R9 (M290X) grafikkort integrert, som støtter 2 GB grafikkminne (GDDR5), som kan konfigurerers før kjøp med opp til 4 GB i et AMD R9 M295X-kort.

Selve prosessoren, som er en Intel Core i5 prosessor med fire kjerner, starter på 3.5GHz klokkehastighet, men man kan konfigurere den opp til 4.0GHz firekjerners Intel Core i7  med Turbo Boost opp til  4.4GHz.

Vi håper å få testet hvor raskt en iMac retina kan jobbe med blant annet 4K-video, så stay tuned.

Mac27

Her er litt flere spesifikasjoner:

  • SDXC minnekortspalte
  • Fire USB 3 kontakter
  • To Thunderbolt 2 kontakter
  • Mini DisplayPort utgang
  • Støtte for DVI, VGA, og dobbel DVI via adapter
  • 10/100/1000BASE-T Gigabit ethernet
  • Kensington-lås
  • BxHxD: 65 x 51,6 x 20,3 (m stativ)
  • Vekt 9,5 kg

Prisene starter på 21.990 kr for grunnversjonen, og kan ende på 32.740 kr, om man velger en enda råere utgave med 4,0 GHz firekjerners Intel Core i7 prosessor og turbo boost opptil 4,4 GHz, hele 32 GB minne, 3 TB Fusion Drive og den råeste grafikkpakken med AMD Radeon R9 M295X 4 GB GDDR5.

Alle konfigurasjoner er tilgjengelig nå.

iMac27-Accessories

Lasse Svendsen
(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

0
Scroll to Top