Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

Nå kommer de buede dataskjermene

Samsung SD590C er en buet 27-tommer med HD-oppløsning.

Skrevet av / 30.09.14 - 15:39
Nå kommer de buede dataskjermene

Samsung SD590C er en buet 27-tommer med HD-oppløsning.

Mens datamonitorer sjeldent er noe vakkert syn, er den nye skjermen til Samsung – i hvert ut ifra bildene – en riktig lekkerbisken.

Oppløsningen er vanlig 1920 x 1080 HD-oppløsning, noe som nesten skuffer litt med tanke på at Ultra HD-monitorene i disse dager slippes én etter én. Også Samsung har sluppet sitt bud på dataskjermer i Ultra HD.

Buet skjerm for spillere
Det som gjør SD590C spennende er derimot ikke oppløsningen, men formen. Skjermen er nemlig buet. Dette skal bedre opplevelsen for blant annet spillere, fordi hele bildet kommer tettere på øyet, slik at man ikke trenger å fokusere annerledes når man ser mot kantene av bildet, i forhold til i midten.

Teorien med buede skjermer er at man skal slippe å fokusere annerledes ute i kantene enn i midten av skjermen.
Teorien med buede skjermer er at man skal slippe å fokusere annerledes ute i kantene enn i midten av skjermen.

Stereohøyttalere
Innebygde høyttalere gir stereoeffekt på spill (selv om man garantert vil få stort utbytte av å koble til eksterne høyttalere), og hvis oppgitt lysstyrke på 350 nit stemmer, så tilsvarer dette rundt 100 foot-lambert, som igjen er det dobbelte av hva vi målte LGs første OLED-TV til (vel å merke etter full kalibrering). Med andre ord en imponerende lysstyrke.

En innebygd ”gaming mode” skal på intelligent vis oppdage forandringer i scener, og løpende optimalisere fargene og forandre scenens kontrast for å gjøre mørkt mørkere og lys lysere. En tilsvarende lydmodus for spilling kalt ”Game Boost” forsøker å optimalisere lyden underveis i spillet.

Heller buet dataskjerm enn TV-skjerm
Jeg må innrømme at buede TV-skjermer ennå har til gode å bergta meg. Buet skjerm skal sørge for at øyet ikke må endre fokus når det flytter seg fra midten til kanten av bildet, fordi avstanden er mer lik over hele bildeflaten. Men en TV-skjerm på 55 tommer er rett og slett ikke stor nok til at dette er nødvendig, tvert imot kan det bli ganske irriterende der alle refleksjoner i skjermen minner om de til et tivolispeil. I så måte virker kurvede TV-er mer som en designdetalj og en markedsgimmick, enn noe som faktisk løfter bildeopplevelsen. Med skjermer opp mot 80-100 tommer, kan vi begynne å snakke om fordelene med å bue dem…

Men med en dataskjerm sitter man så nære at det fort kan være en fordel å bue den. Nå mistenker jeg at 27 tommer kanskje er litt i snaueste laget til at det er noe poeng, da man fint får oversikt uten å vri for mye på hodet. Men er det noe vi har lært oss, så er det at et produkt som SD590C bare er det første av mange i sitt slag, og at vi antakelig kan vente oss større dataskjermer som også er buet.

Spesielt når skjermoppløsningen øker til 4K (3840 x 2160) kan man med fordel øke skjermstørrelsen. Jeg har selv brukt en 39-tommers Seiki 4K-TV som dataskjerm, og det funket utmerket (når den fikk 4K-signaler inn, da den oppskalerte horribelt dårlig lavere oppløsninger). Bortsett fra at skjermen faktisk ble litt for stor, da jeg måtte vri hodet mye for å få overblikk over skjermen. En buet skjerm ville garantert forenklet tilværelsen.

Ønskes velkommen
Den buede 27-tommeren fra Samsung ønskes derfor velkommen. Vi får se om vi får inn et eksemplar til test etter hvert. I hvert fall slippes den i oktober, og prisen i Europa blir 409 euro. Så får vi se hva den koster når den etter hvert lanseres her til lands.

samsung.no

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

0
Lyd & Bilde
Scroll to Top