Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

B&O taper fortsatt millioner

Det er stadig røde tall i regnskapet. Men B&O Play-merket er på rett kurs.

Skrevet av / 11.08.16 - 16:51
B&O taper fortsatt millioner

Bang & Olufsen leverte i dag sitt årsregnskap for 2015-16, og det ser svart ut – eller rettere sagt rødt.

Den 90-årige virksomheten endte med et underskudd på 259 millioner kroner. Sammenlignet med fjorårets overskudd på 70 millioner ser det ikke bra ut. Men det er faktisk snakk om en stor forbedring, når man tilføyer til regnestykket at B&O solgte sin bilstereodivisjon i fjor til Harman-konsernet. Uten frasalget ville resultatet i 2014-15 vært på rundt 1 milliard kroner i minus. Så alt i alt har B&O blitt bedre på å tjene penger. Men fortsatt ikke gode nok.

Hos B&O mener styreleder Ole Andersen, at selv om resultatet fra 2015-16 ikke er tilfredstillende, er virksomheten nå godt rustet til å nå sine økonomiske mål fremover.

B&O Play styrer skuta 
Vi kaller gjerne B&O et hi-fi-merke, men i virkeligheten utgjør lyd-elektronikken kun fire prosent av omsetningen. I tillegg kommer høyttalerne som regnes separat, og utgjør 18 prosent av omsetningen. TV-avdelingen utgjør nå 32 prosent av omsetningen (et fall fra 47 prosent i fjor), mens det mer «ungdommelige» undermerket B&O Play er på toppen av lista med 37 prosent av omsetningen.

Målt i kroner ble omsetningen i 2015-16 3,2 milliarder kroner. Det er 344 millioner bedre enn året før. Her er suksessen med B&O Play tydelig. Omsetningen på B&O Play økte nemlig med 56 prosent i 2015-16, mens hovedmerket gikk ned sju prosent.

Les også: BeoPlay A1 selger som ferskt brød

Det billigere og mere ungdommelige B&O Play-mærke er regnskabets store helt.
Det billigere og mer ungdommelige B&O Play-merket er den store helten i regnskapet.

Optimismen er tilbake
Selv om et underskudd på 259 millioner ser dårlig, og B&O-aksjene startet dagen med å falle seks prosent, er optimismen langt høyere enn etter forrige regnskap – der aksjekursen nesten gikk ned mer enn 20 prosent. Ved frokosttid var aksjen så og si tilbake ved nivået fra før offentliggjørelsen. Dermed har ikke Qi Jianhong mistet penger på B&O-aksjene han kjøpte på mandag.

Nye folk ved roret
I regnskapet kan man også lese om endringer i ledelsen. Den største forandringen er at selskapets øverste sjef, Tue Mantoni, i juli ble erstattet av Henrik Clausen, som kom fra Telenor.  Men det har også skjedd andre interessante endringer i styret. Blant annet ble to sterke faglige profiler valgt inn i styret av medarbeiderne. Det gjelder lyddesigner Geoff Martin og Brian Bjørn Hansen, som er leder av avdelingen som står bak integrering av produkter i hjemmet.

John Hvidlykke
(f. 1964): Journalist og tester. John har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, høyttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskjeftiget seg med teknologijournalistikk siden 1982(!), og har arbeidet for tallrike magasiner i forskjellige roller; blant annet GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har dessuten skrevet tallrike bøker og undervisningsprogrammer om IT.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Goldmund effektforsterker: Bare ikke spør om prisen ...

En forsterker for drømmere

Vinyl setter ny rekord

Komplett anlegg i retrostil

Platespiller med plug and play

Nye råskinn fra sveitsiske Soulution

Da hi-fi var en livsstil

Noe helt eget for din platesamling

Nå kan du linke til alle musikktjenester på én gang

Endelig en rimelig Roon-streamer!

En DAC i samuraienes fotspor?

Denne lille boksen kan gjøre dine gamle B&O-høyttalere "trådløse"

0
Lyd & Bilde
Scroll to Top