Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

Apple oppdaterer Final Cut Pro X

Apple avanserte proffprogram for video får støtte for 3D-tekst, flere kameraformater og forbedret råfilprosessering.

Skrevet av / 15.04.15 - 09:07
Apple oppdaterer Final Cut Pro X

Selv om Final Cut Pro X fint kan brukes av amatører, eer læringskurven så bratt at det er best egnet til proff videoredigering. Nå oppdateres redigeringsprogrammet med støtte for 3D-tekster, bedre maskering for fargegradering og effekter, og utvidet støtte for flere kameraformater.

RED-brukere kan glede seg over forbedret råfilbehandling, med mindre stress for grafikkprosessoren.

Samtidig oppdateres Motion og Compressor – som brukes på bevegelsesgrafikk og pakking av video.

MacbookPro Retina-FCPX-Skiing

Fra pressemeldingen:

I Final Cut Pro 10.2 kan du legge til slagferdig 3D-tekst ved hjelp av flytt-og-slipp-funksjonalitet, og versjonen har enkle maler som gjør at du kommer raskt i gang, i tillegg til filmmaler av kinokvalitet – med innebygde bakgrunner og animasjoner. Brukerne kan velge blant flere stiler for å tilpasse utseendet på teksten med hundrevis av kombinasjoner av materiale, belysning og kanter, og de kan konvertere 2D-tekst til 3D-tekst og se endringen i sanntid. Du kan redigere opptil fire videoområder samtidig i Final Cut Pro 10.2, for mer presis fargegradering, og versjonen har bedre Shape-masker på alle effekter, som kan arkiveres som forhåndsinnstillinger du har rask tilgang til siden. I tillegg har Final Cut Pro 10.2 innebygd støtte for enda flere videoformater, inkludert Panasonic AVC-Ultra og Sony XAVC-S, og det går raskere enn noen gang å arbeide med RED RAW-filer med GPU-akselerert transkoding, avspilling og gjengivelse. Det er også støtte for grafikkprosessorer på Mac Pro.

Arbeider du med videoredigering og bevegelsesgrafikk, kan du benytte Motion 5.2, som har enda flere alternativer for 3D-tekst. Appen lar brukerne lage dynamisk tekst med flere lys og kameraer, samt scener med flere lag og 3D-tekst som kaster helt realistiske skygger og refleksjoner på andre objekter. Dusinvis av tredjeparter tilbyr enda flere alternativer for vakre 3D-tekster, og det kommer snart hundrevis av nye 3D-maler fra utviklere, som for eksempel Ripple Training, motionVFX og FxFactory. Og alle fungerer sømløst i den nye versjonen av Motion og Final Cut Pro. Motion har også tolv nye generatoreffekter, bedre nøkkelbildegenerering og bedre kontroller for å lage masker og figurer.

Takket være Compressor 4.2 er det enklere enn noen gang å gjøre en film klar for salg på iTunes Store. Bare velg filmen, traileren, skjult teksting og så videre, så lager Compressor en iTunes Store-pakke som brukerne kan sende til en iTunes Delivery Partner for salg i butikken. Compressor har også viktige ytelsesforbedringer for koding av oppgaver, inkludert rask grafikkgjengivelse ved bruk av Send to Compressor og maskinvareavlastet H.264-koding i flere omganger på kompatible systemer.

Final Cut Pro 10.2, Motion 5.2 og Compressor 4.2 er nå tilgjengelige i Mac App Store for henholdsvis kr 2 790, kr 489 og kr 489 for nye brukere, eller som gratis oppdateringer for eksisterende kunder.

Lasse Svendsen
(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Lyssterk og kompakt zoom

Først med 8K-video

Fleksibel monopod

Panasonic oppgraderer Lumix S5IIX

Fly drone med stikke og goggles

Lyssterk og lett 50mm

Superzoom som kan alt

Nye versjoner av en av våre favoritter

Verdens kuleste øyeblikkskamera?

Nikon Z9 får nye funksjoner

Seriøs bildemaskin fra Leica

Gammelt filmformat får renessanse

0
Lyd & Bilde
Scroll to Top