Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

Alle vil ha en smart telefon

Smartphone er et begrep. Men hva er egentlig en smartphone? Kan det være hva som helst?

Skrevet av / 10.05.10 - 13:30
Alle vil ha en smart telefon

Smartphones eller smarttelefoner er det raskest voksende segmentet i mobiltelefonmarkedet. Mye av suksess og dreiningen mot stadig mer avanserte telefoner skyldes både at prise er kommet ned på et brukbart nivå, og at vi har stadig mer penger mellom hendene og at telefonene generelt blir stadig mer avanserte. Selv om alle telefoner begynner å bli meget avanserte er det fremdeles ting som kjennetegner de smarte telefonene. Her skal se litt på hva som kjennetegner dem og hva du har å velge mellom.

Noen kjennetegn
Hva som egentlig er en smart telefon er ikke et entydig begrep. Likevel har den en del faste kjennetegn som må være tilstede for at man skal kunne benytte begrepet. Først og fremst må kommunikasjonene være tilstede. den må støtte WiFi, og 3G. Om et år eller to kommer dette til å inkludere 4G også (neste generasjon mobilnett med større kapasitet og hastighet). Den må støtte teknologier som Bluetooth og da helst stereovarianten (A2DP), men dette siste er ikke et krav. I disse dager blir også touch-skjermer en stadig viktigere del av en skikkelig smart telefon, men ofte er et fornuftig tastatur kanskje like viktig for dette segmentet. En stor skjerm er også en dyd av nødvendighet når man ser på hva disse telefonene skal brukes til. Det aller viktigste finner du likevel i programvare hos disse telefonene.

En fornuftig e-postleser er helt sentral. Denne skal kunne håndtere protokoller som POP og IMAP og den skal kunne håndtere flere e-postkontoer slik at all slik informasjon skal være lett tilgjengelig. Det må også være skikkelige kontaktregistre og kalendere. Alle disse tre faktorene skal ikke bare være på plass, men de skal også være i stand til å kommunisere med bedriftens systemer slik at man kan bruke felles kontaktregistre og kalendere hvis dette er ønskelig.

Det er også svært viktig at en slik telefon støtter alle de store kontorsystemene. Vi tenker da på suiter som Office. Som et minimum må filer fra disse programmene kunne leses, men helst også redigeres under veis. E-postklienten må også støtte vedlegg. Da kommer også støtte for pdf-filer inn som et viktig element. I tillegg til dette kommer en avansert nettleser som håndterer det meste av nettinnhold som et viktig element, samt at det skal være støtte for å legge inn programmer utviklet av tredjeparts leverandører. Dette er de viktigste elementene i en slik telefon. I tillegg kommer gjerne fasiliteter som GPS, radio og muligheten for film og musikk.

 

Operativsystemet
I kjernen av en hver smart telefon ligger operativsystemet – OS. Dette er et like viktig operativsystem for telefonen din som det samme er for en datamaskin. Her kommer også det som kanskje skiller denne typen telefoner fra den store mengden. Men andre telefoner hovedsakelig er en telefon, er en smart telefon egentlig en liten datamaskin som du også kan ringe med. Dette er grunnen til at valget av operativsystemer som styrer telefonen er meget viktig. Det er gjerne det første du bør se på og ikke minst snakke med bedriftens IT-avdeling for å sikre deg at telefonen du velger passer inn i bedriftens systemer og kan kommunisere enkelt med dem.

Flere typer
Det finnes flere operativsystemer for smarte telefoner men langt fra så mange som det finnes for de enkle telefonene der mange opererer med sitt eget proprietære system. Operativsystemer for smarte telefoner er som følger: Windows Mobile, Symbian, Android og iPhone OS. Det finnes også andre som Blackberry og Palm men disse er ganske neglisjerbare i Norge men de fire andre er de dominerende. Vi skal konsentrere vår gjennomgang rundt disse fire.

Windows Mobile
Dette er et system som har hatt en meget streng innretting mot bedriftsmarkedet og er tilgjengelig for alle mobiltelefonprodusenter som ønsker å benytte det. I dag finner vi produsenter som Sony Ericsson, HTC, Samsung og en rekke andre i stallen til Windows Mobile.
Operativsystemet er nå i ferd med å gå kraftig ut på dato og det er mobilprodusentene selv som må sørge for at operativsystemet har et grensesnitt som brukerne kan leve med. Dette er gjort med svært varierende suksess. Der systemet kommer virkelig til sin rett er i bedriftsystemer som fra før baserer sin infrastruktur på Microsoft tjenere og annen programvare fra Microsoft. Her vil dette systemet passe nesten sømløst inn i den totale infrastrukturen til bedriften. Alt fungerer ekstremt godt. Det vil si med et unntak bruken kan være svært tungvindt. Det er også et faktum at operativsystemet er såpass ensrettet mot bedriftsbruk at underholdningsbiten er til tider tonet voldsomt ned. Mange av mobilprodusentene har med varierende hell lagt inn sine egne styringssystemer for dette.

Microsoft har selv sett at systemet er utdatert og sammenlikner vi med iPhone og Android OS er det akterutseilt med god margin. Dette er også grunnen til at Microsoft har kastet systemet mer eller mindre på båten og annonsert Windows Phone 7 som kommer senere i år. Dette systemet vil ha en langt kraftigere innretning mot forbrukere, men vil også beholde sterke bedriftsmessige funksjoner. Vi ville vel anbefale at de som skal gjøre nyanskaffelser venter til Phone 7 foreligger senere i år.

Symbian

Dette er også et stort operativsystem hovedsakelig fordi Nokia både eier og baserer sin avanserte telefoner på systemet. Også dette systemet er svært innrettet mot bedrifter og det er samtidig såpass åpent at det nesten kan tilpasses hva som helst. I salg er dette det største systemet i verden, men dette dras nok ganske mye av at Nokia rett og slett er et ekstremt populært merke. Det som er et faktum er at programvarestøtten på bedriftssiden er svært god for Nokia og Symbian. På samme måte som Windows Mobile er det et helt univers med muligheter inn mot bedriftenes kjernesystemer.  Her er også det viktige sikkerhetsaspektet tatt meget godt vare på. gjennom Nokias egen programvarebutikk kan du laste ned annen programvare, men de fleste produsenter av programvare for bedrifter vil alltid støtte Nokia, i hver fall foreløpig.

Android
Dette er seneste skuddet på stammen av operativsystemer man må ta seriøst. Dette er i utgangspunktet Googles løsning for mobilbrukerne og systemet har fått enormt mye oppmerksomhet på svært kort tid. Dette er et helt åpen system og hvem som helst kan i utgangspunktet utvikle programvare for plattformen. Det blir også gjort i stadig økende skala. Systemet er nå ute versjon 2.1 og videre utvikling er på vei. Det som kjennetegner systemet er et godt brukergrensesnitt og svært gode kommunikasjonsmuligheter.

Bedriftsvinklingen for systemet er ennå i et svært tidlig stadium, men det er liten tvil om at systemet kommer til å øke både i popularitet og omfang. I dag er det ikke på langt nær like stort som Symbian, men stort sett alle mobilprodusenter kommer med modeller basert på systemet. Som bedriftsbruker bør man kanskje eksperimentere litt og sjekke hvordan enhetene kan integreres i bedriftens systemer før man kjøper inn alt for mange enheter. Dette gjelder også for enkeltbrukere som ønsker å bruke Android-telefoner sammen med bedriftens systemer. En ting man spesielt bør se på er integreringen av sikkerhetssystemer som kan brukes for bedriften.

iPhone
Dette er telefonene alle skal ha og stadig flere skaffer seg. Det er faktisk en diskusjon hvor vidt iPhone faktisk er en ekte smart telefon. Grunnen er enkel. Kontorapplikasjoner er det dårlig med til dette operativsystemet. Noe av grunnen til dette ligger i det faktum at det ikke er mulig å koble et tastatur opp via Bluetooth. Den viktigste grunnen er likevel at det ikke finnes en filstruktur i dette systemet som egner seg for lagring av dokumenter og det finnes heller ikke noen fornuftig måte å utveksle filer via Bluetooth eller WLAN. Skal man gjøre dette er det i tilfelle via tredjepartsapplikasjoner eller via Mobile Me-tjenesten som man kan abonnere på. Det er også en del svakheter i måten e-post er organisert på, den har ikke multitasking (kjøre flere programmer samtidig) og det er en del svakheter knyttet til sikkerhet.

Nå har Apple lansert iPhone 4.0 i begynnelsen av April. Denne kommer til å være tilgjengelig til sommeren. Her forsterker Apple bedriftsvinklingen for operativsystemet og dette kommer ganske sikkert til å gjøre at OSet øker betydelig i popularitet. I den nye versjonen finner vi støtte for Bluetooth-tastatur, multitasking og ikke minst en sterkt forbedret sikkerhet. Det er også støtte for flere Exchange-kontoer samt utrulling av applikasjoner via WLAN noe som ganske sikkert kommer til å glede mange bedriftsbrukere.

Konklusjon
Vi er inne i en  noe turbulent periode. Det er lite tvil om at en bedrift som i dag kjører et miljø det Microsoft er det dominerende systemet i infrastrukturen vil ha store fordeler av å velge en mobil basert på Windows. Nå vil det være smart å vente på neste versjon kalt Windows Phone 7 i og med at dette er et langt bedre system. Symbian er også et modent system som kan tilpasses det meste og et valg av enheter basert på dette er slett ikke noe dumt valg. Sikkerhet er også meget godt ivaretatt hos både Symbian og Windows.

Android er et ganske ungt system og det er fremdeles mange ting som ikke helt er så bra man skulle ønske. Nå er imidlertid systemet under stadig forbedring og det fremstår som stadig bedre. OSet er kanskje ikke så bedriftsrettet som de to andre, men det kommer seg svært fort og det er et bra OS. Apple har med lanseringen av OS 4.0 meldt seg seriøst på i kampen om bedriftsmarkedet. Dette er nå i ferd med å bli et meget modent og velutviklet system som nå også får de bedriftsspesifikasjonene som man trenger. Fremdeles en del særegenheter som kanskje ikke gjør det like god tilpasset alle miljøer, men 4.0 ser ut til å bli et meget attraktivt valg.

Alt i alt må man foreta valg basert på infrastrukturen som bedriften har installert. Det må ikke bli slik at alle velger telefoner etter eget hode. I en bedrift må dette være et valg tatt av  bedriftens IT-avdeling basert på en felles strategi.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Heineken lanserer trist mobil

Årets Edge-serie er her

Billigere iPhone-reparasjoner

Sporingsbrikker for alle Android-mobiler

Smart kombi-lader til ferieturen

Hva vil Apple vise i juni?

Galaxy Tab S6 Lite oppgraderes

Design drømmemobilen din

Enklere å bytte fra iPhone til Android

Se Google Pixel på stor skjerm

Samsung klar med to nye budsjettvennlige mobiler

Magnetisk lagringsdisk til mobile filmskapere

0
Lyd & Bilde
Scroll to Top