Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

: Arn – Tempelridderen

Adventure

Jan Guillou har skrevet tre bøker om middelalderkrigeren Arn Magnusson, i Arn – Tempelridderen har de basert manuset på de to første bøkene av trilogien. Tidenes dyreste Skandinaviske film kan vi lese. Men svarer kvaliteten til pengebruken?

Publisert 17.08.08 - 09:00
Arn – Tempelridderen
Tor Aavatsmark

ngtuhro33
Danske Peter Flinth (regi) tar seg svært god tid i å bygge opp karakteren Arn, der vi møter ham fra barnsben av i konfliktherjede Vestra Götaland på 1100-tallet. Etter et stygt fall han så vidt overlever, lover moren at guttungen skal vie sitt liv som Guds disippel om han overlever.

Dermed havner han i kloster. Her får han opplæringen i kamp av en tidligere tempelridder, og kommer ut som lærd og meget sverddyktig. For oss fremstår den første timen som meget treg og unødvendig langdryg. Her burde det vært kuttet med hard hånd.

Akt to begynner når Arn treffer sin hjertes utkårede, Cecilia Algotsdotter, og internt renkespill i familien tvinger ham og hans utkårede i bannlysning og et liv bak klostermurene for Cecilia, mens Arn blir sendt til Det Hellige landet for å forsvare de kristne korsfarerne.

Her blir det straks mer futt i filmen, og selv Joakim Nätterquist som stort sett har én mine/mimikk filmen igjennom, fremstår som noget troverdig som den frytktløse Arn. Nätterquist er ikke den eneste vi finner merkelig castet, spesielt den kommende dronningen overspiller til det pinlige.

På den annen side leveres det imponerende rolleprestasjoner av Bibi Andersson som sadistisk nonne, Michael Nyquist som Arns far, Stellan Skarsgård levere alltid varene og ikke minst Milind Soman er meget imponerende, og den enste det lyser episke proporsjoner av, som Saladin. Svært mye nydelig kameraarbeid med lange dvelende naturbilder kombinert med intense og lekkert koreograferte kampbilder.

Vi stiller oss dog undrende til en del irriterende kryssklipping filmen igjennom. Og, til tross for mange statister, vi savner de store/spektakulære oversiktsbildene i kampscenene. Alt i alt en bra film, som dessverre bærer for mye preg av å være første filmen av to og dermed bruker uforholdsmessig mye tid på å etablerer helter og skurker.

Tre sterke stjerner – vi gleder oss allerede til en saftigere oppfølger. Meget bra lyd- (DTS HD) og billedkvalitet, men dessverre intet ekstramateriell. Her samles det vel opp til en spesialutgave når begge filmene er ute.

Tor Aavatsmark

 
 

Release: 11. juni
Regi: Peter Flinth
Med: Joakim Nätterqvist, Sofia Helin, Stellan Skarsgård, Simon Callow
Land: Sverige    År: 2007    Tid: 2:13 t.

Film:

Ekstra:

Lyd:

Bilde:

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Klassisk Lindgren!

Generisk, tretten-på-dusinet krim

Rambo, tre til side!

Scroll to Top