annonse
annonse
Anmeldelse: Passengers

Ensomhet til de ytterste grenser

Passengers tar oss med på en reise i tid og rom, der eksistensielle spørsmål tas opp, med stigende spenningskurve.

annonse

Morten Tyldum ble oppdaget av Hollywood etter filmatiseringen av Jo Nesbøs Hodejegerne. The Imitation Game gav ham sitt internasjonale gjennombrudd som regissør og anerkjennende nikk fra Oscar-akademiet. Med Passengers på CV-en bør han ikke ha problemer med å få nye store filmoppdrag.

ENSOM MAJESTET
I en ikke altfor fjern fremtid stiger vi ombord i det imponerende, intergalaktiske, romskipet Avalon på sin ferd gjennom verdensrommet. Avalon er så visst ikke et grått, trangt, skittent og klaustrofobisk romskip som i Alien, men et luksusskip for migranter som søker å skaffe seg en ny fremtid i paradis, på planeten Homestead II.

Det hypermoderne, romslige romskipet, med alle fasiliteter bærer med seg en last på 5.000 passasjerer og et mannskap på 250 på sin 120 (!) år lange ferd mot den nye verden. Eventyrere og kolonister som søker en ny fremtid ikke på grunn av at Jorden er i ferd med å gå under, men fordi de drømmer om en ny start.

Både mannskap og samtlige passasjerer ligger i dyp, kunstig dvale på den lange ferden, og skal etter planen ikke vekkes før fire måneder innen ankomst – men, en kraftig kollisjon med en stor asteroide lager helvetes mye teknisk trøbbel, og vekker opp én av passasjerene, Jim Preston (Chris Pratt), 90 år før ankomst.

Det tar litt tid før ingeniøren Jim forstår at han er den eneste som er våken, og at han har våknet alt for tidlig, men når den dystre erkjennelsen sakte men sikkert synker inn føler han seg nærmest som Robinson Crusoe; strandet ute i ødeland uten mulighet til å kommunisere med omverdenen. I motsetning til Crusoe behøver dog ikke Jim å snakke med en papegøye, han finner selskap i roboten Arthur (en herlig Michael Sheen).

Jim blir mer og mer desperat, før han etter hvert synker hen til apatien – inntil han finner ut av hvordan han kan vekke opp en av de andre passasjerene. Han avstandsforelsker seg i vakre Aurora (Jennifer Lawrence), og fører fiktive samtaler med henne, mens de moralske kvalene er i ferd med å gjøre ham gal. Skal han få selskap ved å vekke henne opp? Noe som vil bety hennes sikre død om bord i romskipet.

MENNESKELIG DRAMA
Passengers er et drama som spilles ut i tre klare akter, der første akt stiller eksistensielle spørsmål og tynger Jim, i all sin desperate ensomhet, med moralske kvaler. Akt to, etter at Aurora er tvangs-våknet (men ikke klar over årsaken), tar for seg det nye vennskapet og den gryende forelskelsen, mens den tredje og avsluttende akten foregår i det skipet er i ferd med å havarere, samtidig som forholdet mellom Jim og Aurora har krasjlandet. Filmen går fra å handle om hvordan leve til hvordan overleve.

Fakta & Rating:
 • 4K UHD BD
 • Release: 15. mai 2017
 • Regi: Morten Tyldum
 • Med: Jennifer Lawrence, Chris Pratt, Michael Sheen, Laurence Fishburne, Andy Garcia, Vince Foster
 • Genre: Sci-Fi
 • Land: USA
 • År: 2016
 • Tid: 1:56 t.
 • FILM:
 • EKSTRA:
 • LYD:
 • BILDE:
 • Les også:

  Det kunstige universet ekspanderer – og imploderer

  Den fascinerende TV-serien opprettholder fortsatt sine premiumkvaliteter.

  Klassisk stjernekrig

  «Mikke Mus» forvalter Star Wars-arven med respekt, og leverer nok en klassisk film om kampen mellom det gode og onde.

  Rålekker anakronisme

  Kenneth Branagh serverer oss Christie-klassiker innpakket i et visuelt fyrverkeri – det samme kan dessverre ikke sies om historien.

  Romantisk overlevelsesdrama

  Umake par må kjempe for å overleve i brutale, men spektakulære, omgivelser etter flyulykke.

  Herlig kynisme!

  Den herlige, egosentriske kynismen lever i beste velgående i det Axe og Chuck barker sammen i Billions tredje sesong.

  Wind River

  En ung indianerkvinne voldtas brutalt og fryser ihjel, men storsamfunnet ser ikke ut til å løfte en finger.

  Tøffe helter – slapp historie

  Superheltene i DC forsøker seg på en Avengers, men de er hverken like friske eller interessante som sine Marvel-fettere.

  Thor 3: Sarkastiske superhelter

  Ironien og sarkasmen ligger som en rød tråd gjennom vårt tredje møte med tordenguden – og det fungerer.

  Sjelsettende eksistensialisme!

  Alex Garland gir oss en sci-fi-film høyst utenom det vanlige. Frykt, angst, døden og spørsmål ved vår egen eksistens er hjørnesteiner i mesterverket.

  Geostorm: Blant det dummeste vi har sett!

  Geostorm er en åpenbar fornærmelse mot enhver normal intelligent person – og, dørgende kjedelig!

  Here and Now, sesong 1

  En progressiv, særdeles liberal, amerikansk familie settes på prøve i det alder, verdier og fordommer ubehagelig konfronteres.

  Marseille, sesong 2

  Sesong 2 av Marseille byr på en adskillig mer tilfredsstillende, og realistisk, seeropplevelse enn forrige sesong.
  annonse
  annonse
  annonse
  annonse
  Som leser har du kun rett til å benytte Innholdet på lydogbilde.no for personlige og ikke-kommersielle formål. Du kan laste ned, linke til og skrive ut Innhold fra lydogbilde.no for private og ikke-kommersielle formål, forutsatt at du henviser til kilden, respekterer eventuelle rettighetsnotiser og/eller -reservasjoner. Du kan ikke bruke Innhold for noen andre formål eller på noen andre måter enn de som er uttrykkelig tillatt.