annonse
annonse
Anmeldelse: Knightfall: Blodig jakt på Den hellige gral

Knightfall, sesong 1

Den sagnomsuste tempelridderordenen står i fokus i ny storsatsing fra History.

annonse

History har opplevd enorm suksess med sin første originalserie, Vikings, som nå er inne i femte sesong. Ved å vende blikket ca. to hundre år frem i tid, til den mørke middelalderen, håper History (og HBO Nordic) å fenge nye seriefantaster.

KORSFARERNE
De europeiske, latinske, kirkene hadde i middelalderen et brennende ønske om å ta kontroll over Det Hellige land (hovedsakelig dagens Israel/Palestina), samt beskytte pilgrimene. Med mandat fra paven ble bølger av korsfarere og tempelriddere sendt sørover.

Pave Urban II fikk, under konsilet i Clermont, «æren» av å sette det hele i gang; i 1095 godkjente han det første europeiske korstoget mot Det Hellige land. Målet var å kaste ut muslimene, og sikre den latinske kirken full kontroll over landområdet og helligdommene. Området var på den tiden kontrollert av det tyrkisk muslimske Seldsjukkdynastiet.

MARK, SET, ACTION!
I Knightfall lar man ikke tid gå til spille, men kaster oss rett inn i det grandiose slaget om byen Akko, i det Herrens år 1291. Akko var korsfarernes siste skanse i Det hellige land, men 100.000 menn banker på byens port for å kaste dem ut – en gang for alle…

Vi får et høyt tempo i de første episodene, der Knightfall byr på heftig sverdsvinging, storslagne kampscener, lekkert og effektfullt koreografert, der man blant annet får se kampperspektivet fra innsiden av de ubekvemme hjelmene, men spesialeffektene er definitivt ikke like imponerende som Game of Thrones.

Tempelridderne forrådes, og Landry (Tom Cullen) og hans menn må oppgi forsvaret av Akko, de kristne og jødene. Hals over hode flykter de i sikkerhet, med Gralen i sin midte. Men under flukten går Gralen tapt, og tempelridderne sitter slukøret tilbake og slikker sine sår i Paris.

IN ABSENTIUM
I 1306 har tempelridderne samlet sine styrker i Paris, enn så lenge har de lagt gjenerobringen av Det Hellige land på is. Men Landry er blant de fremste forkjemperne for nye korstog. Selv om mye av hverdagen nå går med til trening og møter, er det ikke mangel på religiøse konflikter i Lysenes by.

Kong Filip II August (Ed Stoppard), sliter med slunken statskasse og det stilles spørsmål ved nytten av å opprettholde de kostbare tempelridderne. I tillegg må han hanskes med økende antisemittisme i «Paname», som kulminerer i at jødene, for sin egen sikkerhet, fordrives fra byen.

Men kongen har et råttent eple, de Nogaret, i sin indre krets, og jødene angripes.

Etter at lederen av tempelridderne, Godfrey, blir drept av landeveisrøvere oppstår det konflikt ridderne imellom om de skal forsvare jødene, som en av dem sier «jødene er ikke vårt problem», noe som setter serien i en dagsaktuell politisk kontekst. Landry er dog ikke til å rikke, etter hemmelige lekkasjer fra dronning Johanna (Olivia Ross), som han, kyskhetsløftet til tross, ukentlig bedekker (!), rir tempelridderne ut til forsvar av jødene.

Inn på banen kommer også Parsifal (Bobby Schofield), og blir seernes guide inn i den hemmelige tempelridderordenen.

Landry (Tom Cullen) (Foto: HBO Nordic)

Fakta & Rating:
 • HBO
 • Release: 7. desember 2017
 • Regi: Douglas Mackinnon
 • Med: Tom Cullen, Pádraic Delaney, Simon Merrells, Olivia Ross, Julian Ovenden, Ed Stoppard, Jim Carter
 • Genre: Action
 • Land: USA
 • År: 2017
 • Tid: 10:00 t.

 

 • FILM:
 • EKSTRA:
 • LYD:
 • BILDE:
 • Les også:

  Det kunstige universet ekspanderer – og imploderer

  Den fascinerende TV-serien opprettholder fortsatt sine premiumkvaliteter.

  Klassisk stjernekrig

  «Mikke Mus» forvalter Star Wars-arven med respekt, og leverer nok en klassisk film om kampen mellom det gode og onde.

  Rålekker anakronisme

  Kenneth Branagh serverer oss Christie-klassiker innpakket i et visuelt fyrverkeri – det samme kan dessverre ikke sies om historien.

  Romantisk overlevelsesdrama

  Umake par må kjempe for å overleve i brutale, men spektakulære, omgivelser etter flyulykke.

  Herlig kynisme!

  Den herlige, egosentriske kynismen lever i beste velgående i det Axe og Chuck barker sammen i Billions tredje sesong.

  Tøffe helter – slapp historie

  Superheltene i DC forsøker seg på en Avengers, men de er hverken like friske eller interessante som sine Marvel-fettere.

  Wind River

  En ung indianerkvinne voldtas brutalt og fryser ihjel, men storsamfunnet ser ikke ut til å løfte en finger.

  Thor 3: Sarkastiske superhelter

  Ironien og sarkasmen ligger som en rød tråd gjennom vårt tredje møte med tordenguden – og det fungerer.

  Sjelsettende eksistensialisme!

  Alex Garland gir oss en sci-fi-film høyst utenom det vanlige. Frykt, angst, døden og spørsmål ved vår egen eksistens er hjørnesteiner i mesterverket.

  Geostorm: Blant det dummeste vi har sett!

  Geostorm er en åpenbar fornærmelse mot enhver normal intelligent person – og, dørgende kjedelig!

  Here and Now, sesong 1

  En progressiv, særdeles liberal, amerikansk familie settes på prøve i det alder, verdier og fordommer ubehagelig konfronteres.

  Marseille, sesong 2

  Sesong 2 av Marseille byr på en adskillig mer tilfredsstillende, og realistisk, seeropplevelse enn forrige sesong.
  annonse
  annonse
  annonse
  annonse
  Som leser har du kun rett til å benytte Innholdet på lydogbilde.no for personlige og ikke-kommersielle formål. Du kan laste ned, linke til og skrive ut Innhold fra lydogbilde.no for private og ikke-kommersielle formål, forutsatt at du henviser til kilden, respekterer eventuelle rettighetsnotiser og/eller -reservasjoner. Du kan ikke bruke Innhold for noen andre formål eller på noen andre måter enn de som er uttrykkelig tillatt.