annonse
annonse
Anmeldelse: Déjà vu fra Bourne

Jason Bourne

Nok en stilsikker Bourne-film med Damon i storform, men nyskapende er serien definitivt ikke lenger.

annonse

Med Bourne-filmene har Greengrass og Damon revitalisert både spion- og actionfilmgenren. For ferde gang trer Matt Damon inn i rollen som den avviste spionen på flukt, Jason Bourne.

REVITALISERING
Filmserien er basert på de tre spionthrillerne til Robert Ludlum. I 2002 pustet regissør Doug Liman, manusforfatterne og Matt Damon, sårt tiltrengt, nytt liv inn i spionfilm- og actiongenren. En stil som ble videreutviklet og foredlet av Paul Greengrass i de to påfølgende filmene. Med omfattende bruk av håndholdt kamera, mer aggressiv klipping, raskere tempo og, ikke minst, adskillig mer realisme og troverdighet i de brutale kampscene.

Filmene ble også kjennetegnet av sin gjennomsyrende realisme, low tech, skitne bakgater, blåmerker og «ekte» vold. Her fikk vi endelig en u-glamorøs antihelt vi kunne heie på. Oppfølgere kom i 2004, 2007, samt spin offen i 2012 med Jeremy Renner i hovedrollen.

Mange filmer har latt seg inspirere av Bournes tilnærming, og kanskje mest av dem alle er James Bond-franchisen som etter introduksjonen av Daniel Craig gikk langt i en «Bournesk» retning.

JAKTEN PÅ EN IDENTITET
Gjennom de to første filmene jaktet Bourne (Matt Damon) på hvem han var. Både navn, identitet, forhistorie og hvorfor han nå var fritt vilt. I den tredje filmen (som er basert på Ludlums siste bok) fikk vi han svar på «alle» spørsmålene og møtte sin «skaper» ansikt til ansikt. Vi hadde nådd forløsningen.

Fjerdefilmen, med Jeremy Renner, baserer seg på en roman fra Van Lustblader, og både Damon og Greengrass uttalte at de ikke ville lage en ny Bourne-film med mindre den andre var med, og manuset var noe de kunne stå inne for.

BOURNE AGAIN?
Så endte det vel med at både Greengrass og Damon fikk «an offer they couldn’t refuse», og med Greengrass i både registolen og som manusforfatter var Bourne født igjen. Men er det den samme Bourne, eller har serien forandret seg?

Grunnelementene er hovedsakelig beholdt i Jason Bourne, fortsatt er den brutale realismen tungt tilstede, Matt Damon er fortsatt den mest ordinære nabogutten man kan tenke seg, han operer som en ensom ulv og må kjempe Davids kamp mot Goliat.

Men, et nytt, delvis forstyrrende, element har sneket seg inn og nærmest tatt hovedrollen i fra Damon – det altoverskyggende overvåkingssamfunnet.

FRA LOW TIL HIGH TECH
Bourne var fra starten av en agent som opererte fullstendig på egenhånd, avskåret fra CIAs enorme apparat og med den enkleste teknologi til å bistå ham. Riktignok har hans formidable motstander, CIA, alltid hatt den fremste teknologi og et verdensomspennende nettverk for å nedkjempe Bourne – men teknologien har hele tiden spilt annenfiolin. I årets film er den blitt det drivende elementet.

Fra Bourne «gjenoppstår» under opptøyene i Athen, i det han blir kontaktet av Nicky Parsons (Julia Stiles), er CIA tilstede med livefeed overalt, og kan når som helst koble seg inn på ethvert kamera, mikrofon og satellitt for å forfølge dem hver centimeter.

Slik fortsetter det filmen igjennom, der hovedrollen nærmest overtas av kontrollrommet til CIA i Langley, der toppsjefen (Tommy Lee Jones) og hans dataansvarlige (Alicia Vikander) nærmest spiller et avansert dataspill. Lite i tråd med seriens jordnære tilnærming. Noe som sannsynligvis kan forklares med at de denne gangen stått uten Ludlums bøker som rettesnor, og har kunnet dikte fritt.

SKVISE SITRONEN
I og med at «alle» hemmeligheter ble avslørt i tredjefilmen, hva er det da igjen for Bourne å oppdage/avsløre? Jo, Parsons kommer til ham med hackede dokumenter som viser at CIA er i gang med et nytt hemmelig «sort» prosjekt tilsvarende det Bourne en gang opererte under. Nå blir det en kamp mot klokken for å stoppe Bourne innen han klarer å laste opp filene på Internett.

Det kan i og for seg forstås at man har forsøkt å bringe noe nytt til serien, for her sitter vi veldig igjen med følelsen av at «dette har vi sett før». Jason Bourne springer igjennom folkemasser, jages av en ufattelig overmakt, kommer seg unna i siste liten og ligger kontinuerlig et (smartere) hestehode foran CIA og deres lakeier.

Med CIA i hælene, eller mer korrekt, i «skyene», forfølger kameraet Bourne i et heseblesende tempo med utstrakt bruk av håndholdt kamera. Noe som er tøft og effektivt, men også kan bli litt for mye av det gode. Når vi ikke lenger får med oss hva som skjer så er det på tide å la kameraet stå litt mer i ro og redusere på den utstrakte klippingen.

Samtidig er det, i kjent stil intern uenighet innenfor CIA angående hvordan problemet Bourne skal håndteres. Noe som denne gangen fremkommer i konflikten mellom toppsjefen (en glimrende Tommy Lee Jones) og hans relativt ferske dataekspert (Alicia Vikander). Vikander ser, selvsagt, tingene langt klarere enn sin meget erfarne sjef, og forsøker seg på dobbeltspill – ikke minst for å fremme sin egen karriere. Den ellers usedvanlig dyktige Vikander fremstår her litt i overkant snerpete og stram, hele filmen igjennom med ett eneste ansiktsuttrykk. Vi får skylde på dårlig instruksjon og stereotypier i manuset.

FORTSETTELSE FØLGER?
Om sitronen plottmessig skvises noget, så tas det også litt for mange lettvinte løsninger og snarveier for at Bourne skal nå sine mål. Svært mange tilfeldigheter som plutselig ligger foran ham gjør at han kommer ut på topp – men la nå det ligge, det er fortsatt en fornøyelse å se Damon som den hardtslående og særdeles handlekraftige eks-agenten.

Mye er kjent og tilnærmet repetitivt, men nå skal det sies at dette var jo noe vi til gangs satte stor pris på i de foregående filmene. Actionmessig har de toppet femtefilmen med en biljaktscene i down town Las Vegas som vil få pacemakeren din til å hoppe over ett hakk eller to. Alt i alt, fortsatt solid action med høy underholdningsverdi, men til tross for at det åpenbart legges opp til en oppfølger er vi ikke så sikker på at det er en god idé, til dét har serien nå blitt for repetitiv. 4 stjerner.

4K-discen bringer frem usedvanlige detaljer i bildet. Her kan man virkelig sen enhver rynke i ansiktet til Lee Jones, og enhver pore i huden til Damon. Skremmende bra! Lydsporet (dts X) er også en referansefilm verdig, fullt trøkk i de heftigste actionscenene, men alltid krystallklar og detaljert tale. Bonusmateriellet består av 7 minidokumentarer der vi blant annet ser nærmere på den heftige biljaktscenen i Las Vegas, Athen og Damon tilbake i rollen. Vi savner en helhetlig bakomfilm samt kommentarspor.

Fakta & Rating:
 • 4K UHD BD
 • Release: 28. november 2016
 • Regi: Paul Greengrass
 • Med: Matt Damon, Tommy Lee Jones, Alicia Vikander, Vincent Cassel, Julia Stiles, Riz Ahmed, Ato Essandoh, Scott Shepherd
 • Genre: Action
 • Land: USA
 • År: 2016
 • Tid: 2:03 t.
 • FILM:
 • EKSTRA:
 • LYD:
 • BILDE:
 • Les også:

  Sjelsettende eksistensialisme!

  Alex Garland gir oss en sci-fi-film høyst utenom det vanlige. Frykt, angst, døden og spørsmål ved vår egen eksistens er hjørnesteiner i mesterverket.

  Thor 3: Sarkastiske superhelter

  Ironien og sarkasmen ligger som en rød tråd gjennom vårt tredje møte med tordenguden – og det fungerer.

  Marseille, sesong 2

  Sesong 2 av Marseille byr på en adskillig mer tilfredsstillende, og realistisk, seeropplevelse enn forrige sesong.

  Here and Now, sesong 1

  En progressiv, særdeles liberal, amerikansk familie settes på prøve i det alder, verdier og fordommer ubehagelig konfronteres.

  Geostorm: Blant det dummeste vi har sett!

  Geostorm er en åpenbar fornærmelse mot enhver normal intelligent person – og, dørgende kjedelig!

  Snømannen

  Hollywood kommer til Norge med dunder og brak – men resultatet er en flau fis av en kinaputt!

  The Big Sick

  Interessante kultur- og religionskonflikter i en keitete, men sjarmerende, romantisk komedie.

  The Man With the Iron Heart

  Den tsjekkiske motstandsbevegelsen planlegger attentat på hjernen bak «Endlösnung», Tsjekkoslovakias Rikskansler Heydrich.

  Blade Runner 2049

  Hele 7 versjoner eksisterer av den originale Blade Runner. Oppfølgeren trenger kun én – den er perfekt i utgangspunktet!

  Crooked House

  Overraskende kjedelig filmatisering av Agatha Christies krimroman.

  Kingsman 2: The Golden Circle

  Våre skreddersydde dress-agenter er tilbake, dessverre ikke like original og frisk som førstefilmen.

  Altered Carbon: Sci-fi for voldsfetisjister

  Sci-fi serie der man i teorien kan få evig liv ved å bytte «skall» (kropp). Et fascinerende plott skjemmes av unødvendig vold og enkel dialog/skuespill.

  Anbefalte tester

  Test av Kygo A6/500

  Da jeg testet hodetelefonen Kygo A9/600 for et par måneder siden, var jeg overrasket over lydkvaliteten. I stedet for å...

  Test: EC Living Tana SL-1 og L-1

  Når man tenker stereoanlegg faller tankene automatisk på to høyttalere, med en forsterker imellom seg. Men hvorfor ikke sløyfe hele...

  På forsiden nå

  Se så liten den er

  Den er kanskje bedre egnet til presentasjoner enn film, men det er lov å håpe. Den 280 gram lette Sony-projektoren...

  Dette er faktisk en radio

  Siden FM-sendingene forsvant fra riksdekkende radio i desember 2017, har mange byttet til og eller oppgradert til DAB+ radio. Utvalget...

  Philips 65OLED873

  Mens de andre TV-produsentene er opptatt med finpussen, har Philips rukket å få sine første 2018-modeller klare i butikk. Førstemann...

  9 Reisehøyttalere

  Reisehøyttalere blir stadig mer populære. Mange har innsett at det er trist at alle sitter med mobilen og lytter for...

  Hodetelefoner til 15.000 kr

  Hvis du synes 15.000 kroner er mye for et par hodetelefoner, vit at Klipsch tilbyr samme type lyd fra sine...

  annonse
  annonse
  annonse
  annonse
  -