annonse
annonse
Anmeldelse: Bosch, sesong 1

HBO

Bosch er blitt en meget god TV-serie for alle som elsker tradisjonell krim, og Titus Welliver er som skapt for rollen.

annonse

Amerikanske Michael Connelly er definitivt en av verdens mestselgende forfattere, med sine krimserier om detektiv Harry Bosch og hans halvbror, advokaten Michael Haller har hans bøker blitt oversatt til nærmere 40 språk og solgt ca. 60 millioner eksemplarer. Siden 1992 har han skrevet 17 krimromaner om Hieronymus «Harry» Bosch, den siste (The Burning Room) kom i fjor. I 2011 kom filmen The Lincoln Lawyer med Matthew McConaughey i hovedrollen som den kreative strafferettsadvokaten Michael Haller; og det har i flere år blitt snakket om å filmatisere de populære Bosch-bøkene, før Amazon tok grep og produserte TV-serien om den egenrådige politietterforskeren med sin upåklagelige oppklaringsprosent.

 

 

Harry Bosch (Titus Welliver) har 25 år bak seg i drapsavsnittet i LAPD, avdeling Hollywood. En arbeidsnarkoman på sin hals og kjent for å gå sine egne veier uavhengig av hva hans overordnede gir beskjed om og/eller hva reglementet sier. En bunn solid, fullstendig ubestikkelig, etterforsker som lever og ånder for jobben, i så stor grad at han har blitt skilt. I sesong 1 av Bosch (som er basert på en miks av bøkene The Concrete Blonde, City of Bones og Echo Park) sitter han på tiltalebenken, anmeldt av enken for å ha skutt hennes «uskyldige» mann. I retten blir han fremstilt som trigger-happy og en løs kanon på dekk; og, mens han slåss for sin fremtid i politiet må han løse en 20 år gammel drapssak på en 12-årig gutt, samtidig som LA blir lammet av en meget effektiv seriemorder. Bosch ser en rød trå mellom de to sakene.

Connelly skriver godt, innsiktsfullt og levende, men han er så visst ingen visjonær eller revolusjonerende krimforfatter. Stort sett følger han «krim-oppskriften», noe som ofte gjør bøkene vel forutsigbare og en del karakterer for stereotype. TV-serien er laget i tett samarbeide med Connelly, som både er utøvende produsent og medforfatter av manus. Noe den da også bærer preg av, ved å legge seg svært tett opp til bokversjonen av Bosch og hans univers. Handlingen er oppdatert til nåtiden og Bosch har fått en litt annen fortid, men det meste er beholdt fra bøkene, på godt og vondt. Bosch er en person med en svært broget fortid, og serien lar oss virkelig bli kjent med den komplekse karakteren. Mens andre av karakterene blir for endimensjonale og stereotype.

Sidehistorien om den politiske (korrupte) kampen mellom statsadvokaten og den lokale politisjefen blir kun en irriterende distraksjon. Alt for klisjépreget og tilfører intet til handlingen. Og Bosch’ vedvarende konflikt med en av sine overordnede fremstår lite troverdig og veldig konstruert. En typisk tradisjonell konflikt som man ser i «alle» krimbøker. Men i hovedsak er serien brutalt realistisk og langt mer nedtonet/dempet enn de fleste krimserier.

Welliver er som skapt for den staute, kompromissløse arbeidsnarkomanen Bosch. Han fremstiller han med akkurat passe dose pondus og får frem, med mimikk og kroppsspråk, både besluttsomheten og sjarmen til den komplekse hovedrollen. Hans velkledde partner Jerry spilles stilsikkert av Jamie Edgar mens Jason Gedrick lykkes godt som den psykopatiske seriemorderen. Mindre imponert er vi av Annie Wersching og Lance Reddick, som begge riktignok sliter med mer klisjéfylte karakterer og «enkle» replikker.

Med et såpass mangesidig plott (fra 3 bøker) er det en kjempefordel å ha nærmere 8 timer til rådighet, som gir historie god tid til å bygge seg opp, og etterforskerne å legge puslespillet; enkelte vil kanskje føle at det tidvis går litt for tregt fremover og dveles for mye. Vi liker tempoet meget godt. Som i bøkene er også LA i serien en av hovedkarakterene.

Vi blir godt kjent med byens både skitne bakgater og mer glansede fasade, og gjennom en rekke nydelige flyfotos sveiper vi over «englenes by» – sjelden har vi sette LA vakrere på nattestid, ikke minst fra Bosch egen spektakulære utsikt.

Bibliografi, Bosch
The Black Echo (1992)
The Black Ice (1993)
The Concrete Blonde (1994)
The Last Coyote (1995)
Trunk Music (1997)
Angels Flight (1999)
A Darkness More Than Night (2001)
City of Bones (2002)
Lost Light (2003)
The Narrows (2004)
The Closers (2005)
Echo Park (2006)
The Overlook (2007)
9 Dragons (2009)
The Drop (2011)
The Black Box (2012)
The Burning Room (2014)

Serien kan ikke sies å være nyskapende, men vi får en bunnsolid krim som holder spenningen ved like over alle 10 episodene (selv om siste episode blir et lite antiklimaks), med utmerket skuespill, gode karakterskildringer, et intrikat plott og en god dramaturgisk oppbygging. 4 solide stjerner. Vi sier mer enn gjerne ja takk til flere sesonger sammen med Bosch!

Hele sesongen er tilgjengelig på HBO Nordic fra 14. februar.

Billedkvaliteten fra strømming via HBO Nordic er særdeles god. Nydelige, naturlige farger, mye punch i bildet og svært skarpt. Lydsporet er også overbevisende med en flott surroundmiks.

 

Fakta & Rating:
 • Release: 14. februar 2015
 • Regi: Ernest R. Dickerson
 • Originaltittel: -
 • Med: Titus Welliver, Annie Wersching, Jamie Hector, Lance Reddick, Amy Quino, Mark Dervin
 • Genre: Thriller
 • Land: USA
 • År: 2015
 • Tid: 7:45 t.
 • FILM:
 • EKSTRA:
 • LYD:
 • BILDE:
 • Les også:

  Sjelsettende eksistensialisme!

  Alex Garland gir oss en sci-fi-film høyst utenom det vanlige. Frykt, angst, døden og spørsmål ved vår egen eksistens er hjørnesteiner i mesterverket.

  Thor 3: Sarkastiske superhelter

  Ironien og sarkasmen ligger som en rød tråd gjennom vårt tredje møte med tordenguden – og det fungerer.

  Marseille, sesong 2

  Sesong 2 av Marseille byr på en adskillig mer tilfredsstillende, og realistisk, seeropplevelse enn forrige sesong.

  Here and Now, sesong 1

  En progressiv, særdeles liberal, amerikansk familie settes på prøve i det alder, verdier og fordommer ubehagelig konfronteres.

  Geostorm: Blant det dummeste vi har sett!

  Geostorm er en åpenbar fornærmelse mot enhver normal intelligent person – og, dørgende kjedelig!

  Snømannen

  Hollywood kommer til Norge med dunder og brak – men resultatet er en flau fis av en kinaputt!

  The Big Sick

  Interessante kultur- og religionskonflikter i en keitete, men sjarmerende, romantisk komedie.

  The Man With the Iron Heart

  Den tsjekkiske motstandsbevegelsen planlegger attentat på hjernen bak «Endlösnung», Tsjekkoslovakias Rikskansler Heydrich.

  Blade Runner 2049

  Hele 7 versjoner eksisterer av den originale Blade Runner. Oppfølgeren trenger kun én – den er perfekt i utgangspunktet!

  Crooked House

  Overraskende kjedelig filmatisering av Agatha Christies krimroman.

  Kingsman 2: The Golden Circle

  Våre skreddersydde dress-agenter er tilbake, dessverre ikke like original og frisk som førstefilmen.

  Altered Carbon: Sci-fi for voldsfetisjister

  Sci-fi serie der man i teorien kan få evig liv ved å bytte «skall» (kropp). Et fascinerende plott skjemmes av unødvendig vold og enkel dialog/skuespill.

  Anbefalte tester

  Test av Kygo A6/500

  Da jeg testet hodetelefonen Kygo A9/600 for et par måneder siden, var jeg overrasket over lydkvaliteten. I stedet for å...

  Test: EC Living Tana SL-1 og L-1

  Når man tenker stereoanlegg faller tankene automatisk på to høyttalere, med en forsterker imellom seg. Men hvorfor ikke sløyfe hele...

  På forsiden nå

  Se så liten den er

  Den er kanskje bedre egnet til presentasjoner enn film, men det er lov å håpe. Den 280 gram lette Sony-projektoren...

  Dette er faktisk en radio

  Siden FM-sendingene forsvant fra riksdekkende radio i desember 2017, har mange byttet til og eller oppgradert til DAB+ radio. Utvalget...

  Philips 65OLED873

  Mens de andre TV-produsentene er opptatt med finpussen, har Philips rukket å få sine første 2018-modeller klare i butikk. Førstemann...

  9 Reisehøyttalere

  Reisehøyttalere blir stadig mer populære. Mange har innsett at det er trist at alle sitter med mobilen og lytter for...

  Hodetelefoner til 15.000 kr

  Hvis du synes 15.000 kroner er mye for et par hodetelefoner, vit at Klipsch tilbyr samme type lyd fra sine...

  annonse
  annonse
  annonse
  annonse
  -