annonse
annonse
Anmeldelse: Batman v Superman: Dawn of Justice – Ultimate Edition

4K UHD BD

Nok en gang serveres vi en ny Batman, men denne gangen i en helt annen, og spenstig, innpakning!

annonse

Få filmgenre har Hollywood viet mer oppmerksomhet de siste årene enn fabelhistoriene om alle våre superhelter. Ikke minst har Marvel-heltene gitt sitt bidrag til å revitalisere genren, og, etter hvert, gjentatt seg selv. Sagaen om vår sortkappekledde vigilant, Batman/Bruce Wayne, har blitt spilt av så mange forskjellige at vi nærmest er kommet ut av tellingen, men skuespilleren som har satt sine dypeste spor er utvilsomt Christian Bale som gjennom tre filmer, sammen med Christopher Nolan, gav oss uforglemmelige filmopplevelser.

 

Batman gjenoppstår

Da det ble annonsert at en Ben Affleck skulle «overta» stafettpinnen var vi definitivt ikke de eneste som var skeptiske. For all del, Affleck har gjort en del gode roller, ikke minst i Argo, men hans forrige runde som superhelt, Daredevil (2003), var en film vi ønsket å glemme hurtigst mulig.

Slik vi så det var det overhodet ingen grunn til å reboote Batman, all den tid tospannet Nolan & Bale har gitt oss den ultimate cinematiske opplevelsen av vår bevingede venn. Men, Hollywood ynder å satse pengene sine på sikre kort.

I tillegg ble Zack Snyder hyret inn for å regissere eposet om gigantenes kamp mot hverandre, og er det noe Snyder (300) ikke er kjent for så er det finesse og less-is-more. Det sagt så har han et unikt blikk for det særegne visuelle, med lekre detaljer, slow mo og tøffe klipp.

 

Alvorsstund

Det er en dyster superheltverden Zack Snyder serverer oss. Gotham City er mørk, dyster, regnvåt og lite tiltalende, en by som til de grader kler sin filosofiske og deprimerte flaggermus. Det reneste film noir. Og, hva noget overraskende er, Ben Affleck kler virkelig denne settingen og stemningen. Han er innbitt, såret og fast bestemt på å gjøre det rette. Derimot har vi større problemer med Henry Cavill, som er lite annet enn en endimensjonal poster-boy.

Etter sin Supermann entré i Man of Steel, gjentar Henry Cavill rollen som den kappekledde frelseren. Men, etter at selveste Lex Luthor (en glimrende Jesse Eisenberg) har sørget for å sabotere og sverte Supermanns rykte, begynner Metropolis’ borgere ikke bare å se på han med skeptiske øyne, men som en direkte trussel.

Batman v Superman: Dawn of Justice – Ultimate Edition

Batman v Superman: Dawn of Justice – Ultimate Edition

I Batman v Superman blir han den misforståtte godhjertete samaritan, som media, folk flest – og Batman, vender seg imot. Den eneste som til slutt fortsatt tror på Supermanns godhet er Lois Lane (Amy Adams). Både Lane og Kent jobber i Daily Planet, og for en gangs skyld fremstilles redaktøren (Laurence Fishburne) sindig og normal. Det er ord som beskriver settingen for filmen som helhet, der det overnaturlige er nedtonet og vi får en tilnærmet «normal» verden, som tilfeldigvis har noen unormale superhelter midt i blant seg.

 

Cgi-bonanza

Effektene er i begynnelsen nedtonet og scenografien og rekvisittene røffe, realistiske og nærmest uferdige (med unntak av én av Batmans drakter som er tatt rett ut i fra en Transformers-film!). Vi har sett «Ultimate Edition» av filmen, en versjon som byr på over en halvtime lenger spilletid, og i de første nærmere to timene er vi meget underholdt og imponert, men akk, hvor lenge var vel Adam i Paradis? Den siste timen utsettes vi for massiv CGI-galskap!

Batman v Superman: Dawn of Justice – Ultimate Edition

Batman v Superman: Dawn of Justice – Ultimate Edition

I det Luthor har manet frem det ultimate Kryptonitt-monsteret for å ta livet av Superman (åpenbart er ikke Batman mann nok for å klare brasene), føler vi oss plutselig hensatt til en anmassende Michael Bay-sirkus, der det pøses på med utrolige slåsscener, de to kamphanene slenges igjennom skyskrapere og kvestes bortover asfalten – og det eskalerer for fullt når CGI-monsteret (som minner mistenkelig om trollene fra LOTR!), kommer inn i ringen. Småmorsomt i 5 minutter, direkte utmattende i en halvtime! Og, helt plutselig kommer Wonder Woman (Gal Gadot) på banen for å bistå våre testosterontunge helter. Et friskt pust, men hun burde fått mye mer spilletid.

Alt i alt en flott visuell film, som byr på en del dramaturgiske, uforståelige, krumspring, der den siste timen ødelegges av at ingen har fortalt Snyder at less-is-more. 4 stjerner. La oss håpe på en mer edruelig oppfølger.

 

Forbilledlig kvalitet

Er du i besittelse av en 4K-TV så anbefaler vi at du snarest investerer i en 4K-spiller, for, som tilfellet er med Batman v Superman, bedre billedkvalitet får man ikke! Knallskarpt bilde, en dybde som nærmest minner om 3D og et detaljnivå som er uslåelig i selv de mørkeste scenene. Lydsporet i Dolby Atmos står heller ikke tilbake. En dundrende bass, knivskarpt dialogspor og en fortreffelig surroundmiks. Yes!

I tillegg til at du får en halvtime ekstra får du også med kinoversjonen på Blu-ray. Ekstramateriealet byr også blant annet på trailers, samt hele 11 minidokumentarer (på til sammen over 2 timer). Mye bra, men også en del overfladisk svada.

Fakta & Rating:
 • Release: 8. august 2016
 • Regi: Zack Snyder
 • Med: Ben Affleck, Henry Cavill, Amy Adams, Jesse Eisenberg, Diana Lane, Laurence Fishburn, Jeremy Irons, Holly Hunter
 • Genre: Action
 • Land: USA
 • År: 2016
 • Tid: 3:02 t.
 • FILM:
 • EKSTRA:
 • LYD:
 • BILDE:
 • Les også:

  Sjelsettende eksistensialisme!

  Alex Garland gir oss en sci-fi-film høyst utenom det vanlige. Frykt, angst, døden og spørsmål ved vår egen eksistens er hjørnesteiner i mesterverket.

  Thor 3: Sarkastiske superhelter

  Ironien og sarkasmen ligger som en rød tråd gjennom vårt tredje møte med tordenguden – og det fungerer.

  Marseille, sesong 2

  Sesong 2 av Marseille byr på en adskillig mer tilfredsstillende, og realistisk, seeropplevelse enn forrige sesong.

  Here and Now, sesong 1

  En progressiv, særdeles liberal, amerikansk familie settes på prøve i det alder, verdier og fordommer ubehagelig konfronteres.

  Geostorm: Blant det dummeste vi har sett!

  Geostorm er en åpenbar fornærmelse mot enhver normal intelligent person – og, dørgende kjedelig!

  Snømannen

  Hollywood kommer til Norge med dunder og brak – men resultatet er en flau fis av en kinaputt!

  The Big Sick

  Interessante kultur- og religionskonflikter i en keitete, men sjarmerende, romantisk komedie.

  The Man With the Iron Heart

  Den tsjekkiske motstandsbevegelsen planlegger attentat på hjernen bak «Endlösnung», Tsjekkoslovakias Rikskansler Heydrich.

  Blade Runner 2049

  Hele 7 versjoner eksisterer av den originale Blade Runner. Oppfølgeren trenger kun én – den er perfekt i utgangspunktet!

  Crooked House

  Overraskende kjedelig filmatisering av Agatha Christies krimroman.

  Kingsman 2: The Golden Circle

  Våre skreddersydde dress-agenter er tilbake, dessverre ikke like original og frisk som førstefilmen.

  Altered Carbon: Sci-fi for voldsfetisjister

  Sci-fi serie der man i teorien kan få evig liv ved å bytte «skall» (kropp). Et fascinerende plott skjemmes av unødvendig vold og enkel dialog/skuespill.

  Anbefalte tester

  Test av Kygo A6/500

  Da jeg testet hodetelefonen Kygo A9/600 for et par måneder siden, var jeg overrasket over lydkvaliteten. I stedet for å...

  Test: EC Living Tana SL-1 og L-1

  Når man tenker stereoanlegg faller tankene automatisk på to høyttalere, med en forsterker imellom seg. Men hvorfor ikke sløyfe hele...

  På forsiden nå

  Se så liten den er

  Den er kanskje bedre egnet til presentasjoner enn film, men det er lov å håpe. Den 280 gram lette Sony-projektoren...

  Dette er faktisk en radio

  Siden FM-sendingene forsvant fra riksdekkende radio i desember 2017, har mange byttet til og eller oppgradert til DAB+ radio. Utvalget...

  Philips 65OLED873

  Mens de andre TV-produsentene er opptatt med finpussen, har Philips rukket å få sine første 2018-modeller klare i butikk. Førstemann...

  9 Reisehøyttalere

  Reisehøyttalere blir stadig mer populære. Mange har innsett at det er trist at alle sitter med mobilen og lytter for...

  Hodetelefoner til 15.000 kr

  Hvis du synes 15.000 kroner er mye for et par hodetelefoner, vit at Klipsch tilbyr samme type lyd fra sine...

  annonse
  annonse
  annonse
  annonse
  -